6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kadınların Ani çıkarması

Kadın Merkezi (KA-MER) Kars'ta yaşayıp da Ani Harabeleri ve Kars Müzesi'ni görmeyen kadınlar için gezi düzenledi. Kızgın güneşe rağmen bastonlarıyla Ani Ören yerini gezen 80'lik nineler, ilerlemiş yaşlarına rağmen Ani'yi görmekten mutlu olduklarını söyleyerek KAMER'e teşekkür ettiler.

KA-MER İl Koordinatörü Arzu Orhangazi, bu geziyi, Sabancı Vakfı'nın 'Kadınlar Her Yerde' projesi kapsamında KAM-ER olarak düzenlediklerini söyledi. Kars Belediyesi'nin de katkı sağladığı gezideki amacın pilot bölge olarak seçilen Kars'ın Yusuf Paşa Mahallesinde yaşayan ve daha önce Ani Antik Kenti ile Kars Müzesi'ni ve diğer birçok tarihi mekanları daha önce hiç görmeyen kadınlara buraları gezdirmek olduğunu belirtti.

Bunun yanısıra kadınlar arasında dayanışma ve kaynaşmayı da sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Orhangazi, "Bugün Kars'ın Yusufpaşa ve Kaleiçi mahallerinde yaşayan 35 kadını Ani Antik Kenti ve Kars Müze'sinde gezdirdik. Aramızda 80 yaşında bir ninemizde bizlere eşlik ediyor. Bu etkinlikte bize Kars Belediyesi, Kültür Müdürlüğü ve Kars Müze Müdürlüğü de destek veriyor. Bunlarında desteğiyle kadınlarımız kentimizi daha iyi tanıyor" dedi.

Geziye 13 yaşındaki torunu Servet ile katılan 85 yaşındaki Yosma Durmuş ise, Ani Harabeleri'ni önceden duyduklarını fakat bu yaşlarına rağmen hiç görmediklerini belirtti. Durmuş Nine, Antik Kentin harabe dönmüş haline üzüldüğünü de vurgulayarak, "Ben 80 yaşındayım. İlk defa Ani'ye geldim. Şuanda bizlere burasını anlatıyorlar. Daha önceleri eşim anlatırdı ama hiç görme fırsatı bulmamıştık. Burasını eşimin anlattığı gibi harabe halde gördüm. Eşim daha önce özellikle asker iken buraları görmüş ve hep anlatırdı. Eşimin de dediği gibi bir kısmı yıkılmış ama bir kısmı da ayakta. Ani'yi böyle yıkılmış görünce çok üzüldüm. İnsan böyle bir yerin yıkılmış olmasına hiç üzülmez mi? Burası çok eskidir. Özellikle Ruslardan kalmıştır. Keşke devlet zamanında buralara sahip çıksaydı da yıkılmasaydı" diye konuştu.

70 yaşında bastonuyla Ani'yi gezen Kudret Kurban da, "Yürümekte zorlanıyorum ama buraları görmek çok güzel. Keşke zamanında gelip görebilseydik. Ama yinede buraları gördüğüm için çok mutluyum. Bizi buraya getirenlere teşekkür ediyorum. Ama buraları böyle harabe eklinde görmek bizi üzdü" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Ortak Programı (BMOP) Kars İl Koordinatörü Özen Karaca'nın da katıldığı geziye, Dilşad Oygur ise söylediği Azeri ve Kürtçe türkülerle renk kattı.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 10:41:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?