5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kafkas Kültürleri Festivali başlıyor

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, bugün başlayacak olan Kafkas Kültürleri Festivali öncesinde yaptığı açıklamada, festivallerin kentin aynası olduğunu belirterek, kaz fiyatlarının bu festivaller sayesinde arttığına dikkat çekti. 

Altın Kaz Film Festivali, Kafkas Kültürleri Festivali başta olmak üzere sanatsal faaliyetler, sergi salonları gibi kültürel etkinliklerin yaygınlaştığı Kars'ta büyük organizasyonlara imzasını atan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, festivallerin ne kadar gerekli olduğu konusunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. 

Bazı vatandaşların festivallerin gereksiz olduğu yönünde düşüncelerinin iletilmesi üzerine Başkan Alibeyoğlu, "Ankara, İstanbul, İzmir'de ne varsa Kars'ta da o olsun istiyoruz. Bizim insanımız da oralarda yaşananları yaşasınlar. Halkımız şunu bilsin ki, biz kesinlikle bu festivalleri belediyenin imkanlarıyla yapmıyoruz. Onu ben özellikle paylaşmak istiyorum. Şu anda en az 20 ülkeden festivalimize katılım olacak. 19 büyükelçi kentimizde olacak. Konsolosluk düzeyindeki ülkelerden katılım var. 3 vali, 300'e yakın yerel yönetici katılacak. Tarihi Kentler Birliği Kars Buluşması kentimizde yapılacak. Çok önemli konuklarımız konferans verecekler. Ferhat Göçer, Funda Arar, Kardeş Türküler, Arto Turç gibi sanatçılar 3 gün boyunca Kars'ta olacaklar. Kars Kalesi'nde havai fişek gösterileri yapılacak. Bu gösteriler muhteşem olacak" dedi. 

Başkan Alibeyoğlu, festivallerin ne denli önemli olduğunu ise şu ifadelerle belirtti:
"Kentleri yaparsınız, kentleri kurarsınız, devasa binalar, hamamlar, köprüler yaparsınız ama bunları kullanacak insan malzemesi zayıfsa bir işe yaramaz. Örneğin çöp konteynırları boşken çöpü kenara döken ve şehrine sahip çıkmak için duyarlılık göstermeyen insanların kültür etkinlikleri çok önemlidir. Bir de kafaların imar edilmesi gerekir. Onun için festivaller etkinlikler önemli. Şehrin alt yapılarından çok beyinlerin imarının yapılması gerekir. Kent kültürünün yapılması gerekir. Sosyal kültürel faaliyetlerin olması gerekir. 

Belediyeciliğin en önemli boyutlarından birisi de budur. Bu anlamda festivaller bana göre bir yolu yapmak kadar, bir suyu getirmek kadar da vazgeçilmez, önemli olgulardır. Festivallerle biz Kars'ı dünyaya tanıttık. Altın Kaz Film Festivali'nde Kars artık sinemacıların platosu oldu. Mahsun Kırmızıgül geldi kendisini davet ettim. 110 kişi şu anda SİM-ER Otel'de kalıyor. Burada otele katkı sunuyorlar. Otobüs işletmesinden dolmuşçusuna herkese katkı sunuyorlar.
 
Şu anda onlarca ünlü sanatçı var. Nobel Ödülü Kars'ı konu eden 'Kar' romanından alındı. Ben inanıyorum ki İnşallah bu filmde de çok kaliteli bir senaryo var. Misafirlerimiz yüzlerce kilo kaşar ve bal alıp gidiyorlar. Kazı uluslararası düzeye taşıdık. Kaz Kars'ın sembolü oldu. Altın Kaz Film Festivali'yle kazın fiyatları da arttı. Kaza önem daha da çok verildi" 

Başkan Alibeyoğlu, festivalin soğuk havaların hüküm sürdüğü Ekim ayında yapılmasıyla ilgili olarak ise, "Festivalimizi 1 Eylül'de yapmayı planladık ama 1 Eylül Ramazan'a denk geldi. Bu defa bayramın ertesi günü havalar soğumadan festivalimizi yapalım istedik. Onun için bayram sonrasına getirdik. Onun için havaların soğumasıyla birlikte kalede yapılacak festivali kalenin hemen altındaki İstihkam Parkı civarındaki 4 yol üzerinde yapacağız. Hemşehrilerimizi özellikle davet ediyoruz.

Bütün sanatçıları getirdik. Bu şehre gelmeyen sanatçı kalmadı. Hatta bu yıl Tarkan'ı getirecektik. Maalesef Tarkan'ın Amerika'da bir programı olması nedeniyle gelemedi. Eylül ayında olsaydı getiriyorduk. Eylül ayında Ramazan'a rastladığı için getiremedik. Bugün saat 18.00'de eski belediye binamızın önünden festival ateşimiz Kültür Bakanımız tarafından yapılacak. Festival ateşi kortejle birlikte İstihkam Parkı'na doğru ilerlerken bu arada havai fişek gösterileri başlayacak. Konserimiz başlayacak. Ülkelerden gelecek müzik ve folklor grupları gösterilerini sunacaklar. Funda Arar ve Kardeş Türküler konseri olacak" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2008 Cuma 11:37:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fırat acay IP: 85.110.114.xxx Tarih : 4.10.2008 10:50:44

kars için güzel bir kültürel etkinlik oldu.teşekür ederisz...