6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kağızman'da sel

Kars'ın Kağızman ilçesine bağlı Çayarası köyünde dün akşam meydana gelen sel nedeniyle 10 ev kullanılamaz hale geldi, 6 büyükbaş hayvan telef oldu, onlarca dönüm ekili arazi zarar gördü. Kızılay tarafından selzedelere 30 çadır, 90 battaniye ve 60 adet rulo yatak dağıtıldı.

Kağızman ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki 300 hane ve 2 bin nüfuslu Çayarası köyünde dün akşam saatlerinde etkili olan ve yaklaşık 10 dakika süren yağmurun sele dönüşmesi sonucu Paşakam ve Sersem dereleri taştı. Önüne kattığı dev kaya parçalarını sürükleyen sel, ağaçları kökünden söktü, traktör römorklarını metrelerce kaydırdı. Cami ve okul duvarlarını da yıkan sel, 1 metre derinlikteki su arkları da adeta dereye döndü. Sel nedeniyle 10 ev kullanılamaz hale gelirken, 120 civarında evi de su bastı.

İşyerlerinin de sulara gömüldüğü Çayarası köyünde her yer çamur deryasına döndü. Selin hemen ardından Devlet Su İşleri (DSİ), Köy Hizmetleri'ne ait iş makineleri ile Sarıkamış ve Kağızman belediyelerine ait vidanjörler bölgeye gönderildi.

Selin ardından köylüler, duvarları yıkılan ve çamurla dolan evlerini temizlemeye başladı. Suyla dolan tandırlarını temizlemeye koyulan kadınlar, yemek pişirmek için içerisine bıraktıkları tencereleri bile güçlükle çıkardılar. Selden bahçe duvarı yıkılan okulun şiddetli rüzgar nedeniyle de çatısı uçtu. Okulla birlikte bir çok evin çatısı da yıkıldı. Onlarca dönüm ekili arazi kullanılamaz hale geldi. Bostanlardaki sebzeleri çamurdan kurtarmaya çalışan köylüler, bir yıllık emeklerinin boşa gittiğini söyledi. Onlarca ton ot ve saman da sel sularına kapıldı. Sel anında çocuklarıyla birlikte evinde mahsur kalan köy imamı Muhsin Özadanır, o anda yaşadıklarını şu şekilde anlattı:
"Saat 18.30 sıralarıydı. Aniden hava kararmaya başladı. 16 yıldır bu köyde imamlık yapmaktayım böyle bir sel felaketi görmedim. Çocuklarımla birlikte mahsur kaldım ve dua ettim. Eğer cami duvarı yıkılmasaydı ben ve çocukların zarar görebilirdik."

Kars, Sarıkamış ve Kağızman Kızılay şube başkanlıkları, Erzurum Kuzey Doğu Anadolu Bölge Afet Müdahale Merkezi ekipleri Çayarası köyüne giderek hasar tespit çalışması yaptı. Tespitler sonucunda selzedelere 30 çadır, 90 battaniye ve 60 adet rulo yatak dağıtıldı. Sarıkamış Kızılay Şube Başkanı Mir Hasan Taş, selin yaralarının sarılması için Türk Kızılay'ı olarak her türlü yardımı yapacaklarını söyledi. Kızılay Kars Şube Başkanı Seyfettin Aydın da, Türk Kızılay'ı olarak sadece yardım malzemesi dağıtmakla kalmadıklarını görevlilerinin selzedelerin eşyalarının kurtarılmasından da yardımcı olduklarını belirtti.
iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2007 Pazartesi 14:08:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muhammet yıldırım IP: 85.101.196.xxx Tarih : 27.08.2007 20:04:15
allah köylülerimin hepsine yardım etsin çok şükür ki bir can kaybı olmadı yeşil çayarası na nazar deydi ama atlatacağız allahın izniyle çayarası lı muhammet