6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kağızman'da toplu nikah töreni

Kağızman ilçesinde Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Kağızman Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından toplu nikah töreni düzenlendi. Aralarında hamile kadınlarında bulunduğu 23 çiftin nikahının kıyıldığı törene çocuklarıyla birlikte gelen çiftler ilginç görüntüler oluşturdu.

İlçe Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen törende Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Kağızman Kaymakamı Çetin Çelik, Kağızman Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce, daire amirleri ve çiftler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.
Kaymakam Çetin Çelik, "Nikah törenimizle toplam 23 çiftimizin nikahı kıyılacaktır. Bu proje, finansmanlığını Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün yaptığı Toplum Merkezi Faaliyetlerini Geliştirme Projesinin alt projesidir" dedi.

Kars Belediye Başkanı Alibeyoğlu da, "Önceden evin reisi kocadır deniliyordu ve çiftler birbirlerinin ayağına basmaya çalışıyorlardı. Nikahta birbirinizin ayağına basın ama damarınıza basmayın. Kadın ve erkeğin eşitliğinin sağlaması açısından bu nikah töreninin olması, kadının hakkı ve layık olduğu yere gelmesi açısından çok önemli ve anlamlıdır" diye konuştu.

Vali Erden ise eğitim süreci içerisindeki kızların ve erkeklerin yetişmesinin bu tür geç kalmışlığı da azaltacağını belirterek, "Elbette hakların teminat altına alınması medeni hukuk çerçevesinde olacaktır. Bu program bir mesajdır topluma. Kars, kadın dostu kent olmanın çabası içerisindedir. Kağızman'daki güzel insanların bu tür etkinliklere katılması ve bu kervana girmesi önemli bir aşamadır. Şuan nikahı yapılacak olan aileleri tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

Kağızman'da görevli öğretmenlerden oluşan müzik gurubu Türk Sanat Müziği konseri verdi. Konserden sonra nikah törenine geçildi. Kağızman Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce'nin kıydığı nikahlara Vali Erden ve eşi Yeşim Erden ile Kars Belediye Başkanı Alibeyoğlu şahitlik yaptılar. Bu sırada bir konuşma yapan Kağızman Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce, Vali Erden'in törenlere erken gitme özelliğinden söz ederek, geçtiğimiz günlerde Esenyazı köyünde okul açılışında yaşananlara atıfta bulundu. Başkan Yüce, "Ben törenlere oldukça erken giderim ama sayın valimiz hepimizden önce törene gider. Valimiz Kars'ı ve bizi çok seviyor ve özellikle de törenlere erken gitme konusunda titizliği var. Bu özelliği ile törenlere erken giden beni bile geride bıraktı. Kendisini çok seviyoruz ve her zaman yanındayız" dedi.

Hamile kadınların göze çarptığı nikah töreninde 10 yıllık evli çiftler ile çocuklarıyla birlikte törene katılanlar dikkat çekti. 3 yıllık evli olan Nebi ve Arzu Özbey çifti de törene 3 yaşındaki çocukları Emirhan'la birlikte katıldılar. Baba Nebi Özbey, köyde oturduklarından ve köyün ilçeye uzak olmasından dolayı 3 yıldır nikah kıydıramadıklarını söylerken, anne Arzu Özbey ise nikah kıymamalarının nedenini eşine sordu.

Nikahları kıyılan çiftlere evlilik cüzdanlarını ve hediyelerini ise Vali Mehmet Ufuk Erden'in eşi Fatma Yeşim Erden verdi. Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ve Kağızman Kaymakamı Çetin Çelik ve eşi Kadriye Çelik ise nikahları önceden kıyılan çiftlere evlilik cüzdanlarını ve hediyelerini teslim ettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 17:52:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?