5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kalaycılığı yaşatmaya çalışıyor

Sarıkamış ilçesinde seyyar bir kalaycı, eşiyle unutulmaya yüz tutmuş kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Seyyar kalaycı Ayhan Erez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğine 6 yaşında babasının yanında çırak olarak başladığını belirtti.

Eşi Nurcan Erez ile yurdun dört bir yanını dolaşarak bakır eşyalara kalay yaptıklarını anlatan "Kalaycılık mesleği şimdi var olan bir şey değil Osmanlı zamanından bu yana geleneksel olarak gelen bir meslek" dedi.

Dedelerinden kalma mesleğini eşiyle sürdürdüğünü vurgulayan Erez, şöyle devam etti:

"Bundan 10 yıl önce mesleğimizde gerileme başladı. Vatandaş daha sonra bunun farkına vardı ama iş işten geçti. Elinde bakırı olan sattı. Şimdi yenisini almaya güç yetmiyor. Bugün bakır kap her evde bulunmuyor. Ama çelik çaydanlık, çelik tencere her evde bulunuyor. Bunların kulpunu değiştiriyoruz, parlatıyoruz tamirini yapıyoruz. Yanında çıkan bakır kapları da kalaylıyoruz."

Erez, büyük emek harcanarak kalaylama işlemini yaptıklarını belirterek, kabın büyüklüğüne göre 5-80 lira arasında ücret aldıklarına dikkati çekti.

Bakır eşyalarına kalay yaptıran Seyyit Özdemir ise kolay kolay kalaycı yetişmediğini, ekmeğini bu meslekten kazanan insanlara destek olunması gerektiğini kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2013 Salı 18:27:56
Güncelleme :14 Mayıs 2013 Salı 18:31:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?