25
Nisan
2024
Perşembe
KARS

Kan davası 37 yıl sonra bitti

Kars'ın merkez Verimli köyünde Ayılmaz ailene mensup kişiler arasında 37 yıl önce 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan kan davası, Vali Eyüp Tepe ve Kars Barış Derneği'nin girişimleri sonucu barışla noktalandı. Kan davası nedeniyle birbirlerini tanımayan aynı aile fertlerinin 37 yıl aradan sonra biraraya gelmesi, duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

Verimli köyünde 37 yıl önce küçük bir tartışma sonrası çıkan kavgada 3 kişinin ölümü üzerine kan davası başladı. Bu olayın ardından aynı aile ikiye bölündü ve bir taraf köyden göç ederek merkez Çemre köyüne yerleşti. Verimli köyünde kalanların bir çoğu da İstanbul'a göç etti. Kan davası nedeniyle aradan geçen 37 yılda her iki taraf birbirini hiç görmedi. Amca, dayı ve yeğenler birbirlerini tanımadan büyüdüler. Barış yemeğinde karşılaşan akrabalar ilk kez tanışmanın heyecanını da yaşadı.

Kazım Paşa Caddesi'ndeki Sema Doğuş Lokantası'nda iftarda verilen barış yemeğine Vali Eyüp Tepe, Belediye Başkanı AK Partili Nevzat Boşkuş, Kars Barış Derneği Başkan İsmet Çelik ve üyeleri, kanaat önderleri ve her iki tarafın ileri gelenleri katıldı. Yemeğe ilk olarak Ayılmaz ailesinin İstanbul'da ve Verimli köyünde ikamet edenler geldi. Hemen ardından lokantaya Çemre köyünde yaşayanlar katıldı. Aileler burada da protokol üyeleriyle tokalaştıktan sonra karşılıklı masaya oturdular. Önce birbirlerine bakarak tanımaya çalışan aileler ardından da okunan Kuran-ı Kerim ve dualar eşliğinde birbirleriyle el sıkışıp kucaklaştılar.

Yemekte bir konuşma yapan Verimli köyü eski muhtarı Mehmet Ali Talipoğlu'nun, "Sayın Valim şu anda biz birbirimize akraba olmamıza rağmen kan davası yüzünden birbirimizi tanımıyoruz. Ben yeğenlerimi ilk defa burada göreceğim" demesi duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Eski Muhtar Talipoğlu, "Her iki aile demeyeyim her iki evde de birer kardeşim var. 40 senedir ben yeğenlerimi halen görmemişim. Nasıl kişiler olduklarını, ne tipte olduklarını dahi bilmiyorum. Bunlar Çemre köyünde yaşıyorlar ben Verimli köyünde. Durum bundan ibaret. Allah bu işe teşvik edenlerden, bu barışı sağlayanlardan razı olsun. İki tarafta akrabalarım, ikisi de aynı ailedeniz. Şu an yeğenim var ve 40 yaşında ama ben tanımıyorum. Çemre'de olanları tanımıyorum, Verimli'de olanlarda zaten 20 senedir İstanbul'a göç etmişler" dedi.

Barışın sağlanmasında büyük rol oynayan Vali Eyüp Tepe de yemekte yaptığı konuşmasında, "Bu mübarek Ramazan ayında, hayırların yarıştığı ayda bu barışı gerçekleştirmiş olmak sizler için en büyük onurdur. Yani 37 seneden sonra her halde ancak bu kadar güzel karşılanabilirdi. O manada ben de sizler adına doğrusu çok mutluyum. Benim ümidim bu barışların bu topraklarda daim olmasını sağlamaktır. Sizler taraflar olarak bugün burada bir ve beraber olacaksınız. Darısı, inşallah Kars'taki bütün husumetlerin sona ermesini dileyerek bu mübarek günde hepinizi tek tek kucaklıyorum. Allah barışınızı daim etsin. Şu ana kadar Belediye Başkanımla bu üçüncü barış toplantısına katılıyoruz. İnşallah bu sayıları artırırız ve ayrıldığımızda burada hiçbir husumetin kalmadığı, tam bir barış vahası gibi bir Kars bırakırız. Ümidimiz, dileğimiz, arzumuz, isteğimiz bu yönde. Tabi ki bunu biz kendi adımıza konuşmayalım. Nihayetinde hemşehrilerimizin de bir iradesi vardı onları da inkar edemeyiz. Onlarda bu manada gerçekten olumu davrandılar, uyumlu davrandılar, istekli davrandılar. Onların da bu hoşgörüsüyle bu nihayet mutlu son gerçekleşmiş oldu" diye konuştu.

DHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2013 Çarşamba 17:53:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?