5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Karayalçın: CHP-YTP birleşimine karşı çıktı

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, koalisyonların seçim öncesi yapılması gerektiğini ileri sürerek, Yeni Türkiye Partisi’nin (YTP) Cumhuriyet Halk Partisi ile (CHP) birleşmesini doğru bulmadığını söyledi.

THY’nin tarifeli uçağıyla bugün Kars’a gelen ve SHP İl Başkanı Nihat Özgünlü tarafından karşılanan Murat Karayalçın, havaalanında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Karayalçın, YTP’nin CHP’yle birleşmesini nasıl karşıladığının sorulması üzerine, koalisyonların seçim öncesi yapılması gerektiğini savunarak, "Birleşmeyi doğru görmüyorum. Bu nedenle iltihaka karşıyım, ittifak olmalıdır, birliktelik olmalıdır. Birbirlerinden farklı olsalar da sol ve sosyal demokrat partilerin seçim ittifakı yapmalarında yarar olduğu düşüncesindeyim. Öncelikle sosyal demokrat partiler ama daha geniş kapsamda tüm sol partiler seçim ittifakı kurabilmelidir. Biliyoruz ki Türkiye hep ittifaklarla, koalisyonlarla yönetildi. Aslında sorun o ittifakın seçim sonrasında mı yapılacağı, seçimden önce mi yapılacağı. Çünkü seçim sonrası zaten bir koalisyon kuruluyor. Ben diyorum ki bu koalisyon seçimden önce kurulsun ve koalisyonu kuran partiler yurttaşlara koalisyon programını seçimden önce açıklasınlar. Çünkü seçimlerde sandalye dağılımına göre biraz da rastlantısal olarak partiler yan yana geliyor. Allah aşkına hangi yurttaşımız ya da seçmenimiz DSP ile MHP’nin seçimlerden sonra koalisyon kuracağını düşünüyordu. Sandalye dağılımının rastlantısal olarak partileri yan yana getirmeleri yerine, rastlantısal mülahazalarla koalisyonların kurulması yerine, seçimden önce bilinçli olarak partiler seçim öncesi koalisyon kursunlar, programlarını yurttaşlarımıza duyursunlar, eğer seçimi kazanırlarsa da hükümeti oluştursunlar" dedi.

Karayalçın, AB’nin Türkiye’ye 17 Aralık’ta takvim vereceğini tahmin ettiğini belirterek, "17 Aralık tarihinde Türkiye’ye bir takvim verilmesi gerektiğine inanıyorum. Verileceğini tahmin ediyorum. Türkiye’nin 2005 yılında AB ile üyelik müzakerelerine başlamasının hem gerekli, hem de doğru olduğu inancındayım. Bu konuda bizden de SHP olarak bir talebi olursa ya da bireysel olarak benden, eski bir dışişleri bakanı olarak bir talebi olursa bunun da gereğini memnuniyetle yerine getiririm" diye konuştu.
Karayalçın, daha sonra VIP salonu çıkışında karşılaştığı AK Parti İl Başkanı Remzi Aras’la bir süre sohbet etti. Kars Valisi Nevzat Turhan, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ile Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necati Kaya’yı ziyaret eden Karayalçın, yarın karayoluyla Iğdır’a geçecek.

kars
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2004 Pazartesi 18:11:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?