5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kars: Çelik: Doğu'da hayvancılık bitme noktasına geldi

Et fiyatlarının düşmesi nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına geldiğini vurgulayan Kars Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, besicinin et alamaz, köylünün ise hayvanını satamaz duruma geldiğini söyledi.

Bugün yaptığı açıklama ile, Tarım Bakanlığı’nın kombinalara verdiği et fiyatlarının aşağı çekilmesinin hayvancılık bölgesi olan Doğu’da ve özellikle Kars’ta vatandaşı ve üreticiyi fakirleştirdiğini belirten Kars Ticaret Borsası Başkanı Çelik, hükümetin hayvancılığa herhangi bir destek vermediğini ileri sürdü. Çelik, "Samanın kilosu 350 bin, yemin torbası ise 20 milyon lira. Et fiyatlarının aşağı çekilmesi için bir sebep yok. İhtiyaç sahibi köylü, mazot ve tohum almak için, hayvanını satmaya pazara geliyor. Taşradan gelen tüccar yok. Gelenler ise hayvanını kombinalarda 75 günlüğüne kilosunu 6 milyon liradan kestirdiğini söylüyor. Ortada sıcak para yok. Köylünün hali ne olacak?" dedi.

Geçmişte de istikrarsız hükümetlerin dışarıdan et ve canlı hayvan ithal ettiklerini ifade eden, bu nedenle yıllardır köylünün belinin doğrulmadığına işaret eden Çelik, "Türkiye’deki hayvan sayısı üçte bire indi. Geri kalmış bölgelerdeki bu insanlar, metropole göç etti. Oralarda kapkaç, anarşi, hırsızlık, ahlaksızlık gibi olaylar baş gösterdi. Varoşlar büyüdü ve şehrin çehresini bozdular. Devletin metropol şehirlerdeki varoşlarda vereceği hizmet, daha çok paraya mal olacaktır. Ama o harcamaları buralara yapsalar, istihdamı sağlar ve göçü durdururlar. Tarım ve hayvancılığa verilecek destekler uyum sağlamadığı müddetçe, sosyal huzuru ve istihdamı sağlamak da zor olacaktır" diye konuştu.

Tarım ve hayvancılığın can çekişme noktasına geldiğini de vurgulayan Çelik, gerekli önlemlerin alınmaması halinde Doğu ve Güneydoğu’daki göçün önlenemez hale geleceğini ifade ederek, "Beş sene sonra metropolde pasaport sorulacak. Et fiyatları düşünce, besici zarar ettiği için hayvan alamayacak, köylü de hayvanını satamayacak. Kaba yem bitkileri pahalı, et ise her zaman aşağı çekiliyor. Böyle devam ederse göç önlenemeyecek ve pasaportlu günlere dönülecek" diyerek hayvancılığın kalkındırılmasının ülkeye huzur getireceğini söyledi.

Öte yandan, Kars Hüseyin Atak Bulvarı üzerindeki hayvan pazarına hayvan satmaya ve almaya gelenler, umduklarını bulamayıp geri dönüyorlar. Hayvan pazarını dolduran binlerce vatandaş, özellikle et fiyatlarının düşmesinden yakınarak, kaçak hayvan girişlerinin hayvancılığı olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

KARS-(İHA)
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2004 Pazartesi 15:25:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?