6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kars Barosu'ndan tarihe saygı

Kars-Ardahan Bölge Barosu; bilinçsiz kullanımdan tahribata uğrayan 150 yıllık geçmişi bulunan tarihi binada, restorasyon çalışmalarından sonra; sekreterya, adli yardım bürosu ve CMUK servisiyle hizmet veriyor.


Uzun yıllar Maliye lojmanı olarak kullanılan Ordu Caddesi üzerindeki 150 yıllık tarihi bina yapılan restorasyon çalışmalarının ardından Kars-Ardahan Bölge Barosu olarak hizmete sokuldu. Orijinaline dokunulmadan Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun da belirlediği kriterler çerçevesinde restore edilen bina yeni haliyle göz kamaştırıyor. Ziyaretçi akınına uğrayan binada eski sistemlerle yapılar şömine, baca, kapı ve pencereler gibi bir çok özellik aslına uygun olarak korunduğu için büyük
ilgi görüyor.


Kars-Ardahan Bölge Barosu Başkanı Av. Cevdet Ucungan, 2007 yılında Kars-Ardahan Bölge Barosu'nun olağan genel kurulu yapıldıktan sonra baromuza yakışır kentimizdeki tarihi binalardan bir binayı alıp restore ettirme düşüncesi yönetim kurulumuzda oluştu. Yaptığımız araştırmalar neticesinde şu anda oturduğumuz binanın maliye hazinesine ait olduğunu tespit ettik. Burayı Defterdarlık lojman olarak kullanıyordu. Biz de talepte bulunduk. Yasa gereği kamu kurumu olduğumuz için pazarlıkla satış olabiliyordu.


Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü, bayındırlık kanalıyla kıymet tespiti yapıldı. Sağ olsun dönemin Valisi şimdiki Kırşehir Valisi Mehmet Ufuk Erden de olumlu görüş bildirince Milli Emlak Genel Müdürlüğü de izin verdi ve Baro olarak burayı Maliye hazinesinden satın aldık. Daha sonra Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'yla görüştük ve binamızı aslına uygun şekilde restore ettirdik. Halen Kars-Ardahan Bölge Barosu'nun hizmetindedir. Hem sekreteryamız hem adli yardım büromuz hem de CMUK servisimiz burada hizmet vermektedir" dedi.


Binanın 150 yıllık geçmişi olduğunu da belirten Ucungan, "Bilinçsiz kullanımdan kaynaklı çok ciddi tahribatlar olmuştu. Kars Kültür Evi'ni de yapan müteahhit arkadaşımız Abdurrahman Alınak özverili bir şekilde çalıştı. Binanın orijinaline dokunmadık. Zaten iskeleti de olduğu gibi duruyor. Yine tavan ve taban aksamı orijinal haliyle eskisi gibi duruyor. Onun dışında 'peç' denilen sistemde baça düzeni var. Kalorifer çektirdik, elektrik aksamı yenilendi. Kullanılamaz hale gelen kapıları yeniden kullanılır hale getirdik. Binanın arka bahçesinde tarihi özelliği olmayan sonradan yapılan kömürlük, depo gibi yığma binalar yapılmıştı. Onları da temizlettik ve orijinaline uygun şekilde bir bahçeye dönüştürdük" diye konuştu.


Ucungan ayrıca, geçtiğimiz ay Kars'a gelen Avrupa Birliği büyükelçilik müşteşarlarının Kars-Ardahan Bölge Barosu'nu ziyaretlerinde binanın Ermeni yapıtı olduğu ve Kars'ta buna benzer bir çok binanın Ermeni eseri olduğu yönünde görüş bildirdiklerini de hatırlattı. Müsteşarların binaların korunmadığına dair önyargılı yaklaşmaları sonucu gerekli açıklamaları yaptıklarını da vurgulayan Ucungan, şunları söyledi:
"Binanın Ermeniler tarafından yapıldığı biliniyor.

Buradaki taş yapıların, tek katlı dış kaplamalarının. Bazalt ve süslü taşlar genelde Ermeni yapılarıdır. Avrupa Birliği Büyükelçilik Müsteşarları da Kars'a geldiklerinde baromuzu ziyaretlerinde bu konuya değinmişlerdi. Türk-Ermeni ilişkilerine dair bir şeyler konuştular. Bu arada ben söz konusu binanın da bir Ermeni yapısı olduğunu, bizim yasalarımıza göre bunun korunduğunu söyledim. Korunması gerektiğini ve taşınmaz kültür ve tabiat varlığı olduğunu, kanunlarla korunduğunu, dünya mirası olduğunu kendilerine izah ettik. Onlarda sanki hiç böyle bir şey yokmuş gibi önyargılı konuştular. Bizde onlara bunun yasalarla korunduğunu, bu yapılara zarar verilmesi halinde 2 yıla kadar hapis cezası verildiğini hazırlattık"

İha
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2009 Perşembe 18:02:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?