3
Mayıs
2024
Cuma
KARS

Kars film platosu oldu

AVRUPALI GENÇLER KARS'TA FİLM ÇEKİYOR

Türkiye, Ermenistan, Fransa, Rusya, Hollanda ve Meksika'dan gelen grup, Kars'ta kısa filmler çekiyor.

"Filmlerde Diyalog" ve "Beraber" adlı grup, Kars'ta filmler çekerek Ermenistan, Türkiye arsında sınırların açılmasına katkı sağlamayı düşünüyor. Proje Koordinatörü Özge Çelikaslan, amaçlarının Türkiye-Ermenistan ve Ermenistan-Azerbaycan sınırlarının açılması olduğunu söyledi. Politikacıların yapamadıklarını "Beraber" grubunun yapacağını belirten Çeliksalan, "Biz daha önce Kars'ta ve bu bölgede proje yaptık. Gürcistan ve Azerbaycan'dan da gelenler oldu. Bu projeye ikinci aşamasında Azerbaycanlı gençlerin de katılmalarını düşünüyoruz. Çünkü bizim projenin adı zaten 'Beraber'. Sorunlarımızı birlikte tartışalım. Gençler tartışsın, sadece politikacılar değil. Belki politikacıları etkileyebiliriz. Biz, yani sivil girişimler bunu yapabiliriz diye düşündük. Biz diyalog sürecini zaten başlattık ve devam ediyoruz. Kültürlerin karışıklıklarını, ayrılıklarını beraber tartışıyoruz" dedi.

"TÜRKİYE-ERMENİSTAN, ERMENİSTAN-AZERBAYCAN SINIRLARI AÇILSIN"

Ermeni ve Türk gençlerin bir araya gelerek politikacılara nispet yaparcasına dostluk örneği gösterdiklerini ifade eden Özge Çelikaslan, "Sınırların kapalı olması biz gençleri birbirimizden ayırıyor ve koparıyor. Politikacıların birbirleriyle zıtlaşması ve ortamın yumuşatılması için çaba göstermemesi gerçekten düşündürücüdür. Biz bu projeyi Ermeni arkadaşlarımızla birlikte yürütüyoruz. Ve proje Kars'ta başladı. 20 kişi birlikte burada çekimlerimiz bittikten sonra otobüse bineceğiz. Bu süreci filmlerde anlatacak arkadaşlar İsviçre'den, Fransa'dan, Rusya'dan Avustralya'dan, Ermenistan'dan geldiler. Biz diliyoruz ki o sınırlar açılsın. Zaten bizim temel amacımız bu. Yani sadece Türkiye-Ermenistan'dan değil, Azerbaycan-Ermenistan sınırları da açılsın. Umut ederim, politikacıların yapamadığı biz yani 'Beraber' grubu yapsın" diye konuştu.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen ve Ermenistan şehir araştırmaları merkezi ile Gümrü faaliyet gösteren bir vakıf, iki yıldır bu proje üzerinde çalışıyor. Uluslararası bir proje olan "ber_A_ber filmlerle dialogue" projesi kapsamında bir araya gelen gençler, 13 Ağustos 2010 tarihine kadar Kars'ta kalacak.

Fotoğrafçılar, film yönetmenleri ve müzik siyenler, film nasıl yapılır, senaryo nasıl yazılır, kamera nasıl kullanılır, ışık ve ses gibi teknik konularda da gençlere teknik konular hakkında bilgi veriyor. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden film çekmek için gelen gençlere Kars Belediye Başkanlığı Namık Kemal Toplum Merkezi'ni tahsis etti. Çekilen kısa metrajlı filimler, proje tamamlandıktan sonra bir DVD'de toplanacak ve bu filmler, çeşitli etkinliklerde, festivallerde gösterilecek. Filmler, film festivallerinde yaza özel gösterilerde geniş kitlelere gösterilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2010 Cumartesi 09:39:01
Güncelleme :7 Ağustos 2010 Cumartesi 11:47:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?