4
Mayıs
2024
Cumartesi
KARS

Kars Kalesi yıkılıyor

Kars Kalesi’nin dış surları bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı yıkılıyor.

Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan Kars Kalesi’nin tarihi Taş Köprü karşısında bulunan surlar kötü hava koşulları ve bakımsızlıktan dolayı yıkılmış durumda bulunuyor.

Yaklaşık 431 yıllık Kars Kalesi'nin dış surları ve burçları, gerekli restorasyonlar yapılmadığından yıkılıyor. Kaleiçi Mahallesi sakinleri, burçların ilgisizlikten ve bakımsızlıktan yıkılmaya mahkum edilmesine anlam veremediklerini ifade ediyor.

Surların yıkılmasında en büyük etkenin kar yağışı ve yağmurdan kaynaklandığını belirten mahalle sakinleri; “Kar ve yağmur surların etrafını ve ortasını oymuş. Buna yetkililerinde ilgisizliği eklenince kalenin yağmur kardan dolayı hasar görmüş surları yavaş yavaş yıkılıyor. Gerekli restorasyonlar yetkililer tarafından yapılmıyor. Bu şekilde devam eder ise kalenin surları da yıkılacak” dediler.

KARS’TA TARİHİ DEĞER KALMADI Kİ?

Özellikle Kars Kalesi’nin etrafından bulunan çok sayıda tarihi binaların define arayanlar tarafından tahrip edildiğine dikkat çeken mahalle sakinleri; “Kars Kalesi’nin etrafında çok sayıda tabya ve tarihi bina bulunuyor. Ancak ne hazindir ki, Askeriyenin bu bölgeden çekilmesi, Kaleiçi mahallesindeki evlerinde kalkmasıyla birlikte bu tarihi yerler yıkıldı. Talan edildi. Buna hiç kimse önlem almadı. Yetkililer özellikle Kars Valisi Ahmet Kara, buraları gezmelidir. Kalenin arkasında bulunan cephanelik, merdivenler, tabyalar ve eski tarihi iki katlı taş binaların hepsi talan edildi. Bunlarının kalıntılarını görmek mümkündür. Şimdi de kalenin surları ve arkasında bulunun merdivenler yavaş yavaş yıkılıyor. Biz valimizin bu duruma dur diyeceğine inanıyoruz” diye konuştular.

Kars Kalesi’nin arkasında Dereiçi Mevkisinde bulunan tarihi taş binalar, askeriyenin bu bölgeyi boşaltmasıyla birlikte yıkılarak talan edildi. Çok sayıda bina taşlarına kadar söküldü.

Deriçinde bulunan son binalarda Kafkas Üniversitesi İktisat ve idari Bilimler Fakültesi’nin bu bölgeye taşınmasıyla yıkılmaktan kurtarılmıştı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Mart 2012 Perşembe 16:23:48
Güncelleme :16 Mart 2012 Cuma 18:46:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?