7
Mayıs
2024
Salı
KARS

Kars Kalesi'nin sırrı?

Celal Aras Öğretmenevi açılışı için Kars’a gelen eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, Kars Kalesi’ne bir defa çıkanın ömründe bir kere daha kaleye çıkacağının sırrını Vali Mehmet Ufuk Erden’den öğrendi.

Bundan önce de defalarca Kars’a gelip gittiğini fakat ilk defa kaleye çıktığını söyleyen Sezgin, bu söylentiden etkilendiğini belirtti.


Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden ve Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin ile Karslı işadamı Celal Aras’a kenti gezdirdiler. Tarihi hamamlardaki fotoğraf sergisini gezen ve kentin eski fotoğraflarına hayran kalan Sezgin ve Aras daha sonra Kars Kalesi’ne çıktılar. İlk defa 1964 yılında Kars’a geldiğini, daha sonra defalarca Kars’ta bulunduğunu söyleyen İsmet Sezgin, “Kars’a 30 defa geldim ama kaleye hiç çıkamamıştım. Demek ki işten-güçten pek fırsat bulamamışız. İlk defa kaleye çıkıyorum” dedi. Bunun üzerine Vali Mehmet Ufuk Erden, “Sayın bakanım burada bir inanış var. Kaleye çıkan bir daha çıkar. Ben 1996 yılında Iğdır Belediye Başkanlığını müfettişlik görevim sırasında incelemeye gitmiştim. O zaman Kars Kalesi‘ne çıkmıştım. O zaman bana siz bir daha geleceksiniz dediler. Ben de bu sefer vali olarak Kars’a geldim” diye konuştu. Vali Erden’in anlattıklarını gülerek dinleyen Sezgin, oldukça etkilendiğini ifade etti.


Eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, Kars’ı kaleden izlemenin ayrı bir güzellik olduğunu da belirterek, eski bir belediyeci gözüyle kenti değerlendirdi. Sezgin, “Kentler canlı organizmalardır. Yani daimi bir evrim içerisinde olan varlıklardır. Bu varlıkların yeniden hayata geçirilmesinde çağdaş, uygar bir kentleşmenin en güzel örneklerini Kars’ta gördüm. Devlet olarak, ulus olarak, cumhuriyet olarak, demokrasi olarak Kars’ta oturmak zorundayız. Yani Kars’ı zenginleştirmek ve güzelleştirmek zorundayız. Kars’a sahip çıkmak zorundayız. Ben bütün bu güzellikleri burada görmenin mutluluğunu yaşadım” diye konuştu.

Vali Erden, Başkan Alibeyoğlu, eski Bakan Sezgin ve işadamı Aras daha sonra Osmanlı Top Mermisinin önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.

BEDİR ALTUNOK -iha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2007 Pazartesi 15:52:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
FİKRİ IP: 88.244.4.xxx Tarih : 28.11.2007 09:53:54

KALEYE BİR ÇIKANIN ÖMRÜNDE BİR DAHA BU KALEYE ÇIKACAĞI SÖYLENTİSİ GÜZEL VE HOŞ BİR ESPİRİ, FAKAT BEN TÜRKİYEDE HANGİ KALEYE ÇIKTIYSAM ORASI İÇİNDE AYNI ŞEY SÖYLENİR.