6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

‘Kars Manileri’ kitap oldu

Bölgenin ilk mani kitabı çıktı. Kuzeydoğu Kültüründe ‘Kars Manileri’ adlı kitabın, halkbilimcilere, edebiyatçılara ve müzik yapımcılarına önemli kaynak olması bekleniyor. Gazeteci ve eğitimci Salih Şahin’in yıllar süren ve uzun araştırmalar sonucu ortaya çıkardığı ‘Kars Manileri’ kitabının Türkiye’de maniler konusunda konu anlatımlı ilk geniş araştırmalı kitap olduğu vurgulandı.

Kuzeydoğu bölgesinin geleneklerinin ele alındığı maniler ve uygulama alanlarının işlendiği ‘Kars Manileri’ kitabı yayınlanarak satışa çıktı. Gazeteci, müzisyen ve eğitimci Salih Şahin’in uzun yıllar süren araştırması sonucu ortaya çıkardığı mani kitabı, bölgenin ilk maniler kitabı olma özelliği de taşıyor. Türkiye’de de konu anlatımlı ve işlenen konulara göre; müzik ve edebiyat bağlantılı izahlı ilk mani kitabı olduğu belirtildi.

Bazı kitapları Milli Eğitim Bakanlığı Yayımlar Daire Başkanlığı’nca kaynak ve yardımcı ders kitabı olarak kabul edilen Salih Şahin’in; ozanlar, öğrenciler, maniye yatkın kişilerden, sosyal olaylar karşısında kişilerin tutumları, gözlemler ve derlemeler sonucundan ortaya çıkan kitapta bin 500 adet Kars ve çevresine ait mani yer alıyor. Kitapta; bayatılar, toy mahnıları, laylalar, horaveller, yallılar, nanaylar ile sosyal ve tarihi olaylar karşısında mani söyleme gelenekleri konulara ayrılarak anlatılıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan kitabın yazarı Salih Şahin, “kitabımız, müzikçilerle, edebiyatçılar ve araştırmacılara da önemli kaynak olacaktır. Kitap 1. kalite kağıt ve renkli fotoğraflarla yayınlandı. Ankara’da Yıldız Kağıtçılık ve Matbaacılık Ltd. Şti. tarafından satışı yapılan kitap, Kars’ta ise Ölçek Gazetesi ve Şahin Müzik Merkezi aracılığı ile satışa sunuldu. Yeni neslin ve bölgeye uzak kişilerin kolay anlayabilmesi için bilinmeyen kelimeler manilerin altında ve kolaylık sağlayıcı şekilde yer almış olup, kitap Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Erzurum gibi illerin birçok geleneklerine de ışık tutacağı ilgililerce açıklanıyor. Kitapta ayrıca cinaslı, düz manilere, Kars ile ilgili bayatılara, nasihatlere da genişçe yer verildi. Kitap, ozanlara, edebiyatçılara, halk müziği ile ilgilenenlere ilk ve orta dereceli okul öğrencilerine de kolaylık sağlayacak. Kitabı ilgililer Ankara’da Necatibey Caddesi’nde Yıldız Kağıtçılık ve Matbaacılık Ltd. Şti. Tel: 0312 231 59 04’ten temin edebilecekler. Kars’ta da Ölçek Gazetesi veya Şahin Müzik Merkezi Belediye Eski İşhanı Tel: 0474 212 17 90, 0532 293 12 38’den isteyebilecekler” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2009 Cumartesi 16:58:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?