5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kars peyniri Ermenistan'da sergilendi

Kars'taki peynir imalatçılarından oluşan 5 kişilik bir grup 'Kültürel Diyalog' programı kapsamında 14-15 Mayıs günlerinde Ermenistan'ın Gümrü kentinde düzenlenen 'Kafkas Peynirleri Festivali'ne katıldılar.

Kars Çakmak Çiftçiliği'nden Gürsoy Kadirhan, Figaro Süt Sanayi'den Zeki Aydın, Ömür Peynircilik'ten Kazım Ömür, Koçulu Peynircilik'ten İlhan Koçulu, bölgedeki sivil toplum örgütlerinin organizasyonuyla düzenlenen 'Kafkas Peynirleri Festivali'ne katılırken, Latifoğlu Peynircilik ve Öz-Kar Süt Sanayi ise ürün gönderdi. Gürcistan, Ermenistan ve Türkiye'den birçok peynir üreticisinin katıldığı festivale Azerbaycan'dan da bir temsilci iştirak etti.

Yer Gök Anadolu Derneği Yönetim Kurulu üyesi İlhan Koçulu festivalle ilgili yaptığı açıklamada, "Kafkasya'da yerel tatlardan hareketle Kafkasya halkları arasında kültür diyalogu oluşturmak istedik. Kafkasya toprakları, üzerinde yaşayan tüm halkların anasıdır. Bu toprak ana, evlatlarının hiçbirini diğerinden ayırmamaktadır. Renklerine, dinlerine ve dillerine bakmadan tümünü aynı sevgi ve şefkatle doyurmaktadır. Kafkasya'da yaşayan bu halklar kendi akıllarıyla hareket ederlerse bu ananın şefkati hepsinin huzurlu ve mutlu yaşamalarına yetecek güçtedir. Koyma akıllarla hareket ederse kendi aralarındaki sorunları başkalarının aklıyla çözemeyeceklerini artık görmeliler. Ortak kültürümüzün ürünü olan Kafkasya coğrafyasının tatları peynir çeşitlerimizin; bu 4 ülkenin folklorde olduğu gibi, üzüntü ve sevinçlerimizi paylaştığımızda olduğu gibi peynir yapımında da birbirine çok yakın olduğunu gördük. Biz festival nedeniyle Kars'taki peynir üreticileri bir araya gelip Ermenistan'daki festivalde yerimizi aldık. Diğer ülkelerin de katıldığı festivalde ürünlerimizi tanıtma fırsatı bulduk. Gümrü kentinde iki tane mandırayı gezdik. Teknoloji ve kullandıkları tekniklerin bizden çok geri olduğunu gördük. Üretim kültürlerinin, ürün çeşitliliklerinin bizden daha iyi olduğunu tespit ettik. Bununla birlikte sokaklarda ve festivale katılanlarda, Gürcistan'daki köy ziyaretlerimizde üretimin içerisinden gelen insanlar arasında hiçbir sorun olmadığını herkesin birbirine sevgi ve dostlukla yaklaştığını da hissettik" dedi.

Koçulu ayrıca, yüzyılların ortak hayat tarzı olan üretim biçimini ve tatları yeniden canlandırmayı hedeflediklerini belirterek, bölge halkları arasında diyalogun gelişmesini sağlamayı amaçladıklarını vurguladı ve bölge dostluğunun yeniden inşası için bu tür etkinliklerin devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Türk heyeti daha sonra Ermenistan'daki peynir üretim merkezlerini gezdi.

.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2008 Cumartesi 13:06:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muammer garipavci IP: 203.196.56.xxx Tarih : 28.05.2008 10:11:27

dunyanin obur ucundan selam olsun buram buram cicek kokan peynir sut kokan toprak kokan anadoluma ve cefakar insanlarina ben 1959 kars dogumluyum 16 yasinda ayrildim burcu burcu kokan memleketimden ama yuregim hep orda sadece bedenim gurbetellerde ve olene kadarda karsli olmaktan ve anadolu insani olmaktan gurur duacagim.sizi tebrik ediyorum ilhan bey limitsiz dusuncelerinden ve kulturumuze sahip cikisindan dolayi karsin sizin gibi aslan yurekli insanlara ihtiyaci var insanlari bir butun gorusunuze hayran kaldim helal olsun benim guzel hemserim bazi televizyon kanallarinda kars yoresinin gelenek ve goreneklerini izliyorum inanin gucume gidiyor yalnis tanitiliyor guzel karsimin 2yada 3 cesit yemegi yokki sadece kete, piti, kaz ,tanitiliyor nerde o peynir cesitlerimiz nerde salatalarimiz nerde o yaglarimiz kebaplarimiz rahmetli anamin yaptigi o tandir kebabi o kafkas salatasi o tatlilar o lavaslar keteler ne oldu lutfen sizden rica ediyorum bu tanitimlarda olgun yastaki insanlarin bilgilerinden yararlanin artik eski zaman yok karsta bugun olani bugun dunya duyuyor ve goruyor burasi australia ama burda bile 13 tane turk tv kanali var gunu gunune ne olup bittigini gorebiliyoruz dunyada her sey var ama baska kars yok ilhan bey lutfen hep birlikt elele belki benden yasta kucuksun belki buyuksun ama cabalarinan dolayi sana tesekkur ediyor yoluna daha guclu devam etmeni ve bu yolda basarilar diliyorum ve bu siirimi karsa ve kars halkina armagan ediyorum. cok zamandir gormemisem gel kardas sohbet edelim konusalim dertleselim memleketi cok ozledim... al kinali kizlarini karli buzlu sularini toz toprakli yollarini memleketi cok ozledim....istasiyon mahlesini tasliharman cadesini asiklarin kahvesini memleketi cok ozledim...aras nehri cay bahcesi tarih doludur muzesi kaledir karsin simgesi memleketi cok ozledim ... avciyim daglar gezerim hille hurdayi sezerim cok surmez geri donerim ben sizleri cok ozledim ... saygilarimla muammer garipavci