4
Mayıs
2024
Cumartesi
KARS

Kars tabyaları yok oluyor

Tabyalar şehri Kars’ın tabyaları birer birer yıkılarak kayboluyor.  Kars merkezde bulunan yaklaşık 46 tabya ya hayvan barınağı olarak kullanılıyor, ya balicilerin mekanı halinde gelmiş, ya ada define arayanlar tarafından yıkılarak tahrip edilmiş vaziyette bulunuyor.

Anadolu’nun savunulması ve bölgenin korunması için 18. yüzyıldan itibaren yapımlarına başlanan ve sayıları 46'ı bulan Kars tabyalar, günümüzde adeta can çekişiyor. Özellikle Kars kalesi’nin bulunduğu bölgede yapılan tabyalar askeriyenin bu bölgeyi boşaltmasıyla birlikte bir anda talan edildi. Tabyaları korumak, kollamak ve restorasyonunu yaptırmakla mükellef olan kurumlar ise tarihi tabyaların yıkılmasına adeta çanak tutuyor.

Ani Harabeleri’nin tam karşısında Ermenistan taş ocaklarında dinamit patlatılmadığını, Ermenilerin menuel olarak taş ocaklarında çalıştıklarını ve Ani’ye zarar vermediklerini ileri süren yetkililer, tarihi tabyaların da tahrip edilmesine her nedense sessiz kalıyor.

Kars Kalesi’nin karşısında bulunan Kerimpaşa, Karadağ, İnönü ve Arap Baba tabyaları tamamen tahrip edilirken, durumlarının da içler acısı olması buraları ziyaret edenleri kara kara düşündürüyor.

Özellikle Kars’taki tabyaları gezmek için gelen çok sayıda yerli ve yabancı turist; “Kars her tarafıyla buram buram tarih kokuyor. Ama tarih kokan kentin tarihi değerlerine sahip çıkılmıyor. Tabyalar çoğunu gezdik. Durumları içler acısı. Bir çoğu hayvan barınağı olmuş. Bir çoğunun içerisi kazılmış, bazıları tamamen kullanılmaz durumda bulunuyor. Yazık bunlara bir şehirin tarihi değerlerine bu kadar zarar verilmez. İnşallah yetkililer işin bilincinde olurlar ve buraları biran evvel koruma altına alırlar” dediler.

Yıllarca askeriyenin denetiminde kalan ve korunan tabyalar askeriyenin kalenin bulunduğu bölgeden çıkmasıyla birlikte sahipsiz kaldı. Askeriyenin cephanelik olarak kullandığı tabyanın içerisi ise adeta savaş görmüş. Betonlarına kadar kırılan tabyanın içerisi iş makinesi ile her tarafı kazılmış. Kars’ta 46 tabya yetkililerin ilgisini bekliyor.

Kars Valisi Eyüp Tepe’nin Kars’ın kurtuluşu için 1 milyon eskerin şehit düştüğü tabyalarla ilgili gerekli girşimleri yapmasını bekleyen vatandaşlar, dedelerin şehit düştüğü tabyaların biran evvel koruma altına alınmasını umut ediyorlar. Vali Tepe’nin Kars’taki tabyaları tek tek gezmesini isteyen vatandaşlar, Vali Tepe’nin tabyaların halini gördükten sonra tarihi tabyaları koruma altına aldıracağına inanıyorlar.

iha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2012 Çarşamba 17:45:45
Güncelleme :5 Eylül 2012 Çarşamba 17:48:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?