5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kars:Tezek yerine biyogaz önerildi

Kars-Ardahan-Iğdır Kalkınma Vakfı (KAIKV) Yönetim Kurulu üyesi Nuri Vatan, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak bulunan tezeğin, biyogaz uygulamasında kullanılması halinde ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirterek, bu uygulamanın ilk olarak okullarda başlatılmasını önerdi.
KAIKV Yönetim Kurulu üyeleri, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Aktif İşgücünü Değerlendirme Hibe Fonu hakkında fizibilite çalışması yapmak için Kars’a geldi. Kars-Et Kombinası’nda düzenlenen toplantıda, KAIKV Yönetim Kurulu üyeleri, hibe fonuyla ilgili fizibilite çalışması hakkında görüş alış verişinde bulundu. Toplantıya KAIKV Yönetim Kurulu Başkanı İskender Bozdemir, Yönetim Kurulu üyeleri Nuri Vatan, Turan Çelik, Şahin Hacıoğlu, Yılmaz Ulubeyli, Mehmet Karadağ ve Timuçin Yıldız katıldı.
Yaklaşık 3 saak süren toplantıda KAIKV Yönetim Kurulu üyesi ve Vatan Bilgisayar San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Vatan, tezeğin biyogaza çevrilmesiyle ilgili düşüncesini anlattı. Türkiye’de yakılan tezeğin 2 milyar dolar civarında olduğunu ve bunun da ekonomide büyük kayıplara yol açtığını belirten Vatan, "Bölge insanı biyogaz sistemini uygularsa, büyük karı olacaktır. Örneğin 10 ineği bulunan bir aile, bu 10 ineğin gübresinden günde 3.6 metreküp biyogaz elde eder. Günde 3.6 metreküp biyogaz, bir evin yakıt ve ısı ihtiyacını, yani her şeyini karşılar, üstelik tezek yakılmadığı için tarlada gübre olarak kullanılır. Türkiye’de bu projenin uygulanması halinde, enerji köylüye sıfır maliyetli bir enerji olacak. Sonuçta 2 milyarlık bir yatırımdır. Biyogaz üretimi çok basittir. Hayvan gübresi bir depoda belli bir süre saklandıktan sonra gaza dönüşüyor ve gazlar muhafaza edilerek hayata geçiriliyor." dedi.
Biyogazın ilk olarak okullarda kullanılmasının daha doğru olacağını da savunan iş adamı Nuri Vatan, okullarda bunun çok daha kolay olacağını ve köylünün de bunu örnek alarak, camisinde hatta evinde kullanabileceğini söyledi.
Kars-iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2004 Pazartesi 13:42:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?