5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kars Valisi'nden 'Ani'de resim' tartışmasına açıklık

Kars Valisi Nevzat Turhan, 27 Ocak 2004 tarihinde Bakanlar Kurulu'ndan çıkan askeri bölgelerde resim çekilmesine yönelik kararın henüz Resmi Gazete'de yayımlanmadığını belirterek, kanuna açıklık getirdi.
Vali Nevzat Turhan, makamında düzenlediği basın toplantısında, 27 Ocak 2004 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı'nın bu doğrultuda bir düzenleme yapacağını ve bu izin verme hususunu bir yönergeyle veya tebliğle düzenleyerek, valilikler ile Garnizon Komutanlıkları'na gönderdikten sonra uygulamanın hayata geçirileceğini belirtti. Asıl amacın turizm mevsiminde Kars'a gelenlerin Ani Ören yerini ve benzeri yerleri ziyareti esnasında karşılaştıkları bazı güçlüklerin zaman zaman gündeme gelmesi ve bunun ortaya çıkardığı güçlüklerden dolayı kolaylık sağlanması olduğunu da hatırlatan Vali Turhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) amacının da bu bölgelerin cazibelerinin artırılmasına yönelik olduğunu söyledi.

KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Vali Nevzat Turhan, Bakanlar Kurulu kararı hakkında şunları söyledi:
"Bu askeri yasak bölgelerle ilişkili olarak, 1981 tarihindeki 2565 salıyı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'nda bu bölgelerdeki tüm faaliyetlerin yapılması ve bu kanunda belirtilen bir takım görüntülerin alınması bu kanunun 7'nci maddesinin (e) bendiyle 9'ncu maddenin (h) bendinde belirtildiği üzere tamamen yasaktı. 7'nci maddenin (1) numaralı fıkrasının (e) bendinde yer alan 'Bölgenin fotoğraf ve filminin çekilmesi, harita, resim ve krokisinin yapılması, not alınması veya harita uygulaması gibi faaliyetlerde bulunulması, bölgenin savunma ve güvenlik tedbirlerini aksatacak, bozacak ve açıklayacak cihazlar kullanılması, bu amaçla görevlendirilmiş olanlar ile Genelkurmay Başkanlığı tarafından izin verilmiş olanlar dışındakilere yasaktır' açıklama 9'ncu madde de aynı şekilde bu faaliyetlerin yasak olduğunu ortaya koyuyor. 18.12.1981 tarihli ve 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'nun 7'nci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (e) bendi yukarıda belirtildiği gibi değiştirildi" dedi.

"BASINDA YANLIŞ YER ALDI"
Ancak, 27.01.2004 tarihinde Bakanlar Kurulu toplantısından çıkan 5082 sayılı kanunun, özellikle Kurban Bayramı öncesinde birazda yoruma dayalı olarak basında farklı şekillerde yer aldığını kaydeden Vali Nezat Turhan, "Fotoğraf ve film çekmek Genelkurmay Başkanlığı'ndan izin alma şartına bağlanmış oldu. Basında bu yanlış yer aldı. Sanki bu kanun sadece Ani Harabeleri için çıkmış, Ani'deki her türlü faaliyet için serbestmiş gibi oldu. Yer belirtilme söz konusu değil. Kanunun genelinden bahsediyorum. Kanun Bakanlar Kurulu'ndan çıkmış ve sanki burada Kültür Müdürlüğü görev yapmıyor gibi algılandı. Şu unutulmamalıdır ki burada devletin temsilcisi validir. Hiçbir birimin kendi başına bir şey yapma hakkı yoktur. Hangi kuruluşun görevi ise valiliğin kontrolündedir. Buna göre şunu çok iyi bilelim ki, bu aşamada kanun Genelkurmay'a yetkiyi veriyor. Ani askeri bölgeden çıkarılmadı; zaten Askeri Yasak Bölgeler kapsamındadır. Ancak, buradaki faaliyetlerin değerlendirilmesi ve bazı faaliyetlerin tolera edilmesi konusunda Genelkurmay'a izin yetkisi verildi. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Yakın zamanda da bu yazı ulaşır ve genel çerçeve dahilinde resim çekme kolaylaşır" diye konuştu.

"ŞU ANDA FOTOĞRAF VE KAMERA ÇEKMEK SERBEST"
Söz konusu kanunun Genelkurmay Başkanlığı'na bu tür bölgeler için düzenleme yetkisi verilmesi için çıkarıldığını vurgulayan Vali Turhan, "Hedeflenen amaç, turizm ve tanıtım fonksiyonunun engellenmesini kaldırmaktır. Bizimde asıl sorunumuz buydu. Ani'de bazı eserlerin onarımı devam ediyor, kazı devam ediyor, sınır ihate duvarlarının yapımı devam ediyor, tarihi misyonuna uyun faaliyetler muhakkak devam edecektir. Yalnız bu bölgelerin askeri yasak bölge olmasından kaynaklanan ve o bölgeden istifade edilemeyen bir takım şeylerin kaldırılmasıdır. Sonuçta bu aşıldı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın hazırlığını tamamlamasından sonra bu bölgeler daha esnek hale getirilecek. Amacımız kendi turistik bölgemizi tanıtmaktır ve bu artık daha kolay olacak. Şu anda fotoğraf ve kamera çekmek serbest."
BEDİR ALTUNOK _ KARS (İHA)
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2004 Cuma 21:11:49
Güncelleme :16 Şubat 2004 Pazartesi 01:46:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?