2
Mayıs
2024
Perşembe
KARS

Kars’a modern ahır

KARS’A MODERN AHIR

Digorlu Mehmet Özçağdavul, İnternetten gördüğü ahırı Kars’ta hayata geçirdi.

Kars’ın Digor İlçesi’nden 20 yıl önce İstanbul’a giden ve orada iş hayatına atılan Mehmet Özçağdavul, internette gördüğü modern ahırı Kars’ta kurdu.

Mehmet Özçağdavul tarafından 3 bin 200 metrekare alan üzerine kurulan ahırın hayvanları ise Avustralya’dan gelecek.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yüzde 30-40 desteği ile yapımı devam eden modern hayvancılık besi ve süt işletmesini ziyaret eden Kars Valisi Ahmet Kara, Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan ve tarım uzmanları modern ahırın sahibi Mehmet Özçağdavul’dan bilgiler aldılar.

Çevreyolu Havaalanı mevkiinde 3 bin 200 metrekare alanda 200 büyükbaş canlı hayvan kapasiteli besi ve süt işletmesi hakkında bilgiler veren Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan, Ahırda otomatik süt sağım sistemi olduğunu ve aynı anda 12 hayvanın sağılabildiğini söyledi.

Tarım İl Müdürü Yurdalan; “Buradaki işletmede bir kişi bile rahatlıkla burayı idare edebiliyor. Yem dağıtımı olarak da traktörle girip yem dağıtımı yapabiliyor. Modern bir tesisimize kavuşmuş olduk. Süt el değmeden sağılıp, soğutulup ondan sonra işletmeye gönderiliyor” dedi.

KARSLI BESİCİLER MUTLAKA BU TESİSİ GÖRMELİ

Modern ahır ve tesisleri gezen Kars Valisi Ahmet Kara, Karslı besicilerin mutlaka gelerek bu tesisleri görmesi gerektiğini vurguladı.

Vali Ahmet Kara; “Şuanda Kalkınma ajansı ve tarımsal kırsal kalkınmayı destekleme kurumu hayvancılığa, ahırlara destek veriyor. Bu destekten yararlanmak suretiyle ilimiz hayvancılıkta Türkiye’de lider il olmalı. Burada yaylalarımız buna uygun. Kapalı besi ahırlarımızda olursa Kars hayvancılıkta tamamen lider bir il konumunda olur. Bu tesis çok güzel yapılmış. Hem hayvanların altları otomatik temizleniyor hem de traktörle hayvanlara rahatça yem dağıtılabiliyor. Kars’ın kurtuluşu turizm ve hayvancılıktadır. Karslıların devamlı bizi rahatsız ederek gelip bilgi almaları lazım. Öncelik Karslı besicilerin buraya gelerek bu tesisleri görmeleri gerekiyor” diye konuştu.

İşletme sahibi Mehmet Özçağdavul da, işletmenin yapılmasında Tarım Müdürlüğü çalışanlarının çok büyük katkı ve destekleri olduğunu belirtti.

Vali Ahmet Kara ve beraberindekilere modern ahırı gezdiren Mehmet Özçağdavul, tesislerin kısa sürede faaliyete gireceğini de kaydetti.

Modern tesislerin tamamlanarak hizmete girmesiyle kokusuz süt elde edilecek. Hijyenik ortamda hayvanların besisini yapılacak.

Tarım Bakanlığı’nın yüzde 30-40 destek verdiği modern ahır 2 bin metrekare, yemliklerle birlikte 3 bin 200 metrekare alana sahip. 100 baş inek, 100 başta buzağı olmak üzere 200 başlık bir tesis. Burada sertifikalı buzağı ve süt elde edilecek.

Tesisler hayvanlarıyla birlikte 1 milyon 480 bin TL’ye mal olacak. Tesislerin hayvanları Avusturya’dan gelecek.

KARS’A MODERN AHIR
KARS’A MODERN AHIR
KARS’A MODERN AHIR
İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2010 Cuma 10:19:03
Güncelleme :12 Kasım 2010 Cuma 10:22:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
işadamı IP: 85.98.124.xxx Tarih : 13.11.2010 17:05:24

bu vatandaş digor da hayvan bulamamış mıki acaba ta avusturyadan hayvan getiricek ben emnimki digorda da hayvan bulabilir