6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kars'a teşvikte yeni kolaylıklar

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Kars Ticaret ve Sanayi Odasını (KTSO) ziyaretinde, kalkınma ajanslarının önemine değinerek, "Belediye Başkanlarını, Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarını seçerken aynı zamanda da kalkınma ajanslarının da yönetim kurulu üyelerini seçmiş olacaksınız" dedi.

Vali Mehmet Ufuk Erden ve ilgili daire amirleri ile sanayici işadamlarıyla birlikte Ticaret ve Sanayi Odası'na giden Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ı, Oda Başkanı Ali Güvensoy ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. KTSO Başkanı Ali Güvensoy, Bakan Yılmaz'a ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün Kars'ı ziyaretinde odaya uğradığındaki düşüncelerinin bulunduğu imzalı yazısını gösterdi. Bunu gören Bakan Yılmaz hem duygulandı hem de gururlandı. Oda Başkanı Ali Güvensoy'un 5084 sayılı teşvik yasasından dert yanması üzerine Bakan Yılmaz şunları söyledi:

"Kamu altyapı yapıyor, yol yapıyor, eğitime, sağlığa yatırım yapıyor, adalet güvenlik gibi alanlarda vatandaşa emniyetli adaletli bir ortam sağlamaya çalışıyor. Hukuk düzenini işletiyor. Fakat vatandaşa da diyoruz ki işletmecilikte sizin işiniz. Bunu yaparsanız size devlet olarak, kamu olarak size teşvikler veririz diyoruz. 5084 sayılı bir kanun vardı. Bunda 49 il vardı. Düzce, Osmaniye, Uşak gibi illerde kapsamdaydı. Şimdi bu sistem değişti. 5084'te bir alanlar vardı birde hiç alamayanlar vardı. Yeni bir teşvik sistemi ilan ettik biz. Burada uluslararası geçerliliği olan, uluslararası kavramlara uygun yeni bir yapı oluşturduk. Bir taraftan büyük projeler için bölgesel sınır yok dedik. Türkiye'yi dünyada küresel düzeyde öne çıkaracak, dış ticarette ki dengesizlikleri giderecek sektörleri özellikle ayırdık."

Oda Başkanı Ali Güvensoy, yeni teşvik yasasında Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan'ın 4. grupta yer aldığını fakat bu bölgelerde yaşanan ağır kış şartları yüzünden ayrı bir statüde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bunun üzerine Bakan Yılmaz, bu bölgelerin 4. grupta kalacağını fakat bu grup içinde yeni kolaylıklar sağlandığına işaret etti.

Bakan Yılmaz, "Bunlar için ayrı teşvikler ön gördük. Bölgesel düzeyde sektörel teşvikleri ayrı yaptık. Burada da 4 bölgeye ayırdık Türkiye'yi. Eskisi gibi ya var, ya yok değil de tüm Türkiye'ye teşvik vereceğiz dedik. Çünkü dünya krizden çıkarken bizimde hızlı bir şekilde buradan çıkmamız lazım. Yatırımcılara en üst düzeyde adeta bir kampanya gibi düşündük. 2010'un sonuna kadar yatırım yapacak işletmecilerimize olabilecek en yüksek düzeyde destek olacağız. Bölgelere ayırırken de il bazında değil de bu kalkınma ajanslarının kurulacağı il grupları bazında bir sıralama yaptık. Bazı illerimiz gruplandırılarak ekonomik havza olarak görünüyor. Kars'ın da içinde bulunduğu bölge 4. bölge. Aynı zamanda da alt bir grup olarak da; Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır'ın oluşturduğu bir ekonomik bölge. Teşvik sistemi içinde kümeleme öngörüyoruz. Her bir bölge içinde ayrıca belli sektörler ortaya koyuluyor. Böylece istiyoruz ki her şey her yerde yapılmasın. Hayvancılık sizin mukayese üstünlüğünüz olan bir alansa bu bölgeye özellikle o desteği verelim."

Bakan Yılmaz, son olarak kalkınma ajanslarının önemine değinerek, "Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı yani bu 4 ilin Valileri, İl Genel Meclis Başkanları, Belediye Başkanları ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları yönetim kurulunun üyesi olacaklar. Dolayısıyla sizler İl Genel Meclis Başkanlarını, Belediye Başkanlarını, Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarını seçerken aynı zamanda da kalkınma ajanslarının da yönetim kurulu üyelerini de seçmiş olacaksınız" dedi.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, daha sonra karayoluyla Ağrı iline hareket etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 09:44:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?