5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Karsiad başkanı gezileri değerlendirdi

Kars Sanayici ve İş Adamları Derneği (KARSİAD) Başkanı Güven Akdeniz, önceki ay bir grup iş adamıyla gerçekleştirilen Hindistan ve Gürcistan ziyaretlerini değerlendirdi.

İHA Kars Bölge Müdürü Bedir Altunok'un, ziyaretle ilgili sorularını cevaplayan KARSİAD Başkanı Güven Akdeniz, sözlerine, yönetime geldiklerinde ortaya attıkları ''Yakınmayacağız, sığ bahaneler üretmeyeceğiz, yerel yaşayıp küresel düşüneceğiz" sloganı hatırlatarak başladı.

KARSİAD Başkanı Akdeniz, Kars'ın ticari potansiyeli ve sınır ülkeleriyle kurulabilecek bağlantıların hangi boyutta olduğu yönündeki bir soru üzerine şunları söyledi:

"Kars bir sınır kenti olup, kavşak noktasında veya ticaret güzergahı olan illerin avantajlarına sahip değildir. Ekonomik olarak Kars'a nefes aldırmanın önemli bir yolu da dış ticaretten geçmektedir. Günümüzde ticaret kapılarının açılması birebir iletişim ve diyalogdan geçmektedir. Kars; 1997'de Bakü-Supsa Boru Hattının yapılması ile ekonomide önemli bir ivme kazanan ve 2003'te Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattıyla yüzde 10'nun üzerinde bir büyüme hızı yakalayan, Gürcistan, Karadeniz, Rusya ve Türkiye arasındaki coğrafi konumu nedeniyle stratejik bir öneme sahiptir. Gürcistan; Rusya'dan sonra en fazla ithalatı 407 milyon dolarla ülkemizden yapmaktadır. Gerek Batum üzerinden ve gerekse Türkgözü Sınır Kapısı'ndan Kars'a çok yakın olan Gürcistan ve Azerbaycan ile ilişkilerimizi geliştirebilir ve biz de gelişen Gürcistan ve Azerbaycan'la ekonomik ilişkilere girebiliriz. Yakında açılacak olan Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattı da ilişkilerin daha da güçlenmesini sağlayacak önemli bir proje olup iyi değerlendirilmesi gereklidir."

GÜRCİSTAN İLE TARIM ÜRÜNLERİNİN İŞLENMESİNDE İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR

Gürcistan'ın gelişmiş bir tarım sektörüne sahip olduğunu da ifade eden Güven Akdeniz, "Gürcistan'la tarım ürünlerinin işlenmesinde işbirliği yapılabilir. Karşılıklı projelerle tarım, hayvancılık, gıda, inşaat sektörlerinde ikili ilişkiler geliştirilerek her iki tarafta bulunan eksikliklerin giderilmesi ve her iki tarafın kazanması mümkün olabilir. Ancak bu, birilerinin gelip sizi keşfetmesini beklemekle mümkün değildir. Bu, gitmekle, görmekle, tanışmakla ve iletişime girmekle olur. Fırsatları kendimiz oluşturmamız ve kapıları kendimiz aralamamız lazım. Dünya küçülüyor, ekonomik olarak bir Afrika ülkesi ile dünyanın başka bir yerindeki adını dahi bilmediğimiz ülkeler birbiriyle ekonomik ilişkiler geliştirebiliyorken bizlerin yanı başımızdaki ve geçmişte köklü ilişkilerimiz olan Kafkas ülkeleri ile ekonomik köprüler kurmamızın vakti çoktan gelmiştir, geçiyor bile" diye konuştu.

Hindistan ve Gürcistan ziyaretlerinin olumlu geçtiğini ve diğer ülkelere de gideceklerini vurgulayan Akdeniz, "Karslı iş adamları olarak bu seyahatin Kafkasya ülkeleriyle dostluk, kardeşlik kapılarını daha çok açarak, bunu karşılıklı ekonomik faydalarla güçlendirerek iş adamlarımıza ve dolayısıyla da Kars'a faydalı olacağına inanıyor, gelecekte bu gezilerimizi daha da genişleterek sürdüreceğimizi ümit ediyorum" dedi.

İH
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 13:41:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ayhan tayfur IP: 85.110.118.xxx Tarih : 24.07.2008 18:16:59

karsiad başkanı sayın güven akdeniz in yaptıkları hizmetlerinden dolayı tebrik ediyor ,başarılarının devamını diliyorum.