5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kars'ın 800 yılı kitap olacak

Kars'ta düzenlenen 'Somut Olmayan Kültürel Mirasın Önemi ve Yerel Yönetimlerin Sorumluluğu' konulu panele konuşmacı olarak katılan Sezai Yazıcı, gezginlerin gözünden Kars'ın 800 yıllık geçmişini kitaplaştıracağını söyledi.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Tarihi Kentler Birliği Kars Buluşması Meclis Toplantısı'nın ardından gerçekleşen 'Somut Olmayan Kültürel Mirasın Önemi ve Yerel Yönetimlerin Sorumluluğu' konulu panelde konuşan araştırmacı yazar Sezai Yazıcı gezginlerin gözünden Kars'ın 800 yıllık geçmişini kitaplaştıracağını söyledi.

'Somut Olmayan Kültürel Mirasın Önemi ve Yerel Yönetimlerin Sorumluluğu' konulu panel, Tarihi Kentler Birliği Kars Buluşması Meclis Toplantısı'nın ardından Toprak Otel'de düzenlendi. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Prof. Dr. Arsın Aydınuraz ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz'un da katıldığı panele konuşmacı olarak katılan araştırmacı yazar Sezai Yazıcı, 'Yüzyılların Tanıklığında Görenlerin Gözünden Kars ve Çevresinin Somut ve Somut Olmayan Kültürel Zenginliği' başlığını taşıyan çalışmasının özetini sundu. Çalışmasını 3 yıldan beri yürüttüğünü söyleyen Yazıcı, 1200'lü yılların ortasından 20. yüzyılın sonlarına kadar Kars'a gelen 40'ı aşkın seyyahın gözlem ve izlenimlerinin yer aldığı yayınların tamamına yakınına ulaştığını söyledi.

Son yıllarda yaptığı kimi çalışmalarla dikkatleri toplayan ve bu vesile ile Kars'ta pek çok kişinin yakın tarihle ilgilenmesine neden olan araştırmacı Sezai Yazıcı, bu seyyahlara ait Türkçe'ye çevrilmiş yada orijinal dillerinde Türkiye kütüphanelerde bulunan birkaç kitabın dışındaki tüm kitapların yurt dışından sağlandığını belirtti.

Sezai Yazıcı, "Yaklaşık 5 bin sayfalık bir kaynaktan Kars'la ilgili 500 sayfalık bir malzeme elde edildi" diyerek, İslam Ansiklopedisi'nde W. Barthold'un yazdığının aksine Ani Harabeleri'nin 1693'te İtalyan Gemelli Careri'den çok önce William Rubruck tarafından gezildiğinin altını çizdi.

Yazıcı, bu çalışmasıyla Kars ve çevresini gezenlerin gözünden bölgedeki somut kültüre ait; kale, han, hamam, imaret, köprü, cami gibi somut kültürün unsurlarının betimlemelerle bir envanterinin yanı sıra, somut olmayan kültür alanında da tarımsal uygulamalar, alışkanlıklar, duyarlılıklar, ritüeller, toplumsal yaşam, Osmanlı-Rus-İran Savaşları, folklor ve benzer konularda batı dillerinde yayımlanmış seyahatnamelerin Kars'la ilgili bölümlerini zamandizin açıdan ele aldığını açıkladı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 11:20:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?