6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kars'ın kaybı Kırşehir'in kazancı

KuzeyDoğa Derneği, Kırşehir'e tayini çıkan Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden'e veda yemeğinde Kars'ta çizilmiş su menekşesi (Butomus umbellatus) resmini hediye etti.

KuzeyDoğa Derneği, doğa koruma ve çevre konusunda Kars için tarihi başarılara imza atan Vali Mehmet Ufuk Erden'i yılın çevrecisi seçmiş, 5 Haziran 2009 Dünya Çevre Günü'nde kendisine bir plaket takdim etmişti. Özellikle de Kuyucuk Gölü'nün Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar alanı ilan edilmesi konusunda ve gölde Türkiye'nin ilk doğa koruma amaçlı adasının yapılmasında büyük emekleri geçen Vali Erden bu çalışmalara verdiği destekle, Kars'ın şimdiye kadarki en çevreci Valisi oldu.

Kafkas Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Dr. Mehmet Ali Kırpık, KuzeyDoğa Derneği bilim koordinatörü Emrah Çoban ve projeler koordinatörü Önder Cırık dernek adına Vali Erden'in Öğretmen Evi'ndeki veda yemeğinde hazır bulundu. Vali Erden'e, KuzeyDoğa Derneği'nin her yıl düzenlediği bitki çizim kursunda ressam Başak Güner tarafından çizilmiş ve Kuyucuk Gölü'nde bulunan Su Menekşesi (Butomus umbellatus) bitkisinin resmi hediye edildi.

Resmi hediye eden Emrah Çoban, Kuyucuk Gölü'nde yapılan ve Türkiye'nin doğa koruma amacıyla yapılmış ilk adasının isminin bundan sonra Erden Ada olarak anılmasını istediklerini belirtti. Kars'ın doğasının korunmasına gösterdiği hassasiyet için Vali Erden'e teşekkür eden Çoban, Vali Erden'e yeni görevinde başarılar diledi.

Akademik işleri gereği ABD Stanford Üniversitesi'ne dönmüş olan KuzeyDoğa Derneği başkanı ve Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Çağan Şekercioğlu ise, Vali Erden için gönderdiği veda ve teşekkür mesajında, "KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Türkiye'nin doğasını korumak için çalışan bir doğa bilimci olarak, Sayın Valimiz Mehmet Ufuk Erden'e, Kars'ın doğasını korumak ve tanıtmak için verdiği emekler için gönülden teşekkür ediyorum. Kendisini çok özleyeceğiz. Eşine çok az rastlanan bir çevresel hassasiyet gösteren valimiz, bilimsel verilerin ışığında, Kuyucuk Gölü başta olmak üzere Kars'ın doğasının korunması, tanıtılması ve Kars'ta doğa turizminin geliştirilmesi için elinden gelen her şeyi yapmıştır.

Kendisine Kuyucuk Gölü'ndeki çalışmalarımızla ilgili verdiğimiz ilk brifingden sadece 4 gün sonra Kuyucuk Gölü'ne gelmiş, sürekli desteği sayesinde Kuyucuk'un korunması, araştırılması ve Ramsar statüsü kazanması çalışmaları büyük bir ivme kazanmıştır. İngiltere'nin en önemli çevre ödülü olan Whitley Gold ödülü başvurusunda derneğimize referans olmuş ve kendisinin desteği ödül komitesini çok etkilemiştir. Daha sonra Ramsar sürecinde hiçbir yardımı esirgememiş, Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'ı Kuyucuk Doğa Festivali'ne getirmiş, Türkiye doğa koruma tarihinde bir çığır açan Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti'ni ikiye bölen eski yolun ada yapılması için gereken desteği vermiş, Avrupa'nın Seçkin Turizm Cennetleri (EDEN) seçim komitesini bizzat ağırlayarak Kars'ın Türkiye birincisi olmasına yardımcı olmuş ve Kars'ın doğası, tanıtımı ve doğa turizmi için çok çaba sarf etmiştir. Kendisinin çevre konusundaki çalışmaları Kars'ın doğası ve doğa turizmi için yıllarca devam edecek kazançlar sağlamıştır. Ümidimiz, bu destek ve duyarlılığın unutulmaması ve valimizin öncülüğünde Kuyucuk'ta yapılmış olan Türkiye'nin ilk çevre koruma amaçlı adasının 'Erden Ada' olarak hatırlanmasıdır" dedi.

KARS'IN KAYBI KIRŞEHİR'İN KAZANCI OLACAK

Şekercioğlu, Vali Erden'in Kırşehirde'de çevre konusunda aynı hassasiyeti göstereceğinden emin olduklarının altını çizerek, şu dileklerde bulundu:
"Sayın valimizin Kırşehir'e gitmesi bizi ve diğer Karslı doğa severleri üzdüyse de, dileğimiz yeni valimiz Ahmet Kara'nın çevre ve doğa turizmi konusunda aynı hassasiyeti göstermesidir. Bu şekilde Kars doğa koruma konusunda öncülüğünü devam ettirecek ve artan doğa turizmi bölgenin ekonomisine, tanıtımına ve prestijine çok şeyler katacaktır. Valimiz Mehmet Ufuk Erden'in Kırşehir'e gitmesi konusunda tek tesellimiz, Kırşehir'in doğasının, özellikle de yok olmak üzere olan Ramsar alanı Seyfe Golü'nün, Sayın Erden'in çevresel hassasiyetine ve liderliğine çok ihtiyacı olmasıdır. Ne ilginçtir ki Sayın Valimiz Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar alanı Kuyucuk Gölü'nü barındıran Kars'tan, yanlış ve yasadışı sulamadan dolayı kuruyup Ramsar statüsünü kaybetme eşiğine gelmiş olan Seyfe Gölü'nün bulunduğu Kırşehir'e gitmektedir. Daha bu hafta, Seyfe Gölü'nü kurtarmak için seferberlik ilan edilmiştir. Kars'ın kaybı Kırşehir'in kazancı olacak ve umuyoruz ki Sayın Erden'in öncülüğünde Seyfe Golü kuruyup yok olmaktan kurtulacaktır. Sayın valimize yeni görevinde başarılar diler, Kars'ın doğası ve doğa turizmi için yaptığı eşsiz hizmetlerden dolayı Kars halkı ve tüm doğa severler adına kendisine çok teşekkür ederiz."

RAMSAR NEDİR?
İran'ın bir şehri olan Ramsar'da 1971'de imzalanan anlaşma sonucu dünyanın en önemli sulak alanlarının tescillenmesine karar verilmişti. Ramsar statüsü kazanmak, bir sulak alanın bir nevi altın madalya ya da beş yıldız kazanması demektir. Bir yerin Ramsar alanı olması için Dünya Ramsar Sekreterliği'nin belirlediği bilimsel kriterlere uygunluk göstermesi ve dünya çapında önem taşıması gerekiyor. Bu kriterlere uygunluk sağlayan alanları değerlendirip, Ramsar Sekreterliği'ne yollama kararını, sadece ülkenin sulak alanlar komisyonu verebiliyor. Dokuz kriterden birini karşılamak Ramsar alanı olmaya hak kazanmak demek oluyor. Son beş yıldır KuzeyDoğa Derneği'nin, Kuyucuk Gölü'nde topladığı bilimsel veriler ise, alanın bir değil, beş ayrı Ramsar kriterini karşıladığını gösterdi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 11:31:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?