6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kars'ın şap raporu

Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi’nden yapılan açıklamada şap hastalığına karşı hayvan yetiştiricileri uyarıldı.

Açıklamada, şap hastalığının, çift tırnaklı hayvanların akut seyirli çok bulaşıcı genç hayvanlarda ölümlere, erginlerde ise ciddi verim kaybına sebep olan viral bir hastalık olduğunun altı çizildi.

Açıklamada, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Şap Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalara da yer verilirken, “Ülkemizde Ol Manisa.A22.A98.A tiplerinin hastalık oluşturduğu tespit edilmiştir. Hastalık etkeni virus doğa şartlarına oldukça dayanıklıdır. Su, kuru yem ve yünlerde 3-4 ay, tükürük ve gübrede 1-4 hafta, T-5 C’de konserve özelliği kazanarak yıllarca canlı kalabilmektedir. Bu nedenlerle hastalığın bulaşması oldukça kolay olup, esas bulaşma nedeni olarak salya, süt, gaita gösterilmektedir. Ayrıca canlı (insan ve hayvan hareketleri) ve cansız (rüzgar, ahır araç gereçleri) diğer faktörler de enfeksiyonun yayılmasına önemli katkı yapmaktadır.” denildi.
Şap Hastalığı ile mücadelenin sanılanın aksine oldukça güç olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yurt genelinde il ve ilçe tarım müdürlüklerimiz tarafından özel veteriner klinikleri tarafından yılda iki defa (ilkbahar ve sonbahar aylarında) programlı olarak aşılama çalışması yapılmaktadır. Ergin hayvanlarda bu uygulama yeterli bağışıklığı oluştururken özellikle genç hayvanların bağışıklık kazanabilmesi için 4’ncü aydan itibaren 4 ayda bir olmak üzere 1 yaşına kadar 3 defa aşılanması gerekmektedir. Fakat gerek il içi ve il dışı hayvan hareketlerinin fazla olması, gerekse yetiştiricilerimizin şap aşısına duyarsız yaklaşımları nedeniyle istenilen başarı elde edilememektedir. 2007 yılı sonbahar aşılama programı kapsamında şube müdürlüğümüze bağlı personel tarafından 50 köyümüzde yaklaşık 30 bin doz aşı uygulanmıştır. Aşılama çalışmalarımız tüm hızıyla devanı etmektedir. İlimizde en önemli geçim kaynağının hayvancılık olduğu düşünülürse şap hastalığının halkımızı ciddi şekilde etkilediği yadsınamaz bir gerçektir. Ancak unutulmamalıdır ki hastalıkla mücadelede en önemli faktör de yine halkımızın duyarlılığıdır”

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2007 Pazartesi 10:53:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?