2
Mayıs
2024
Perşembe
KARS

Kars’ın tarihini nakış gibi işliyor

KARS’IN TARİHİ DOKUSUNU NAKIŞ GİBİ İŞLİYOR

Kars’ta ‘Çoban Heykeltıraş’ olarak tanınan Metin Doğrukartal, tarihi Ani Harabeleri’nin surlarının minyatürünü yapıyor.

Kars`a 22 kilometre uzaklıktaki 40 haneli ve 200 nüfuslu Çamurlu Köyü`nde çocukluğundan bu yana çobanlık yapan Metin Doğrukartal, hiçbir eğitim almadan tamamen doğal olan yeteneğiyle heykeltıraşlara taş çıkartıyor.

Ustalığıyla sert taşları pamuk gibi işleyen evli ve 2 çocuk babası Metin Doğrukartal, hayalinde canlandırdığı veya bir defada gördüğü her şeyi taşa işleyebiliyor.

Kars Valiliği girişinde sergilenmesi için Kars’ın tarihi yerlerinin minyatürü yapan Metin Doğrukartal, şimdilerde ise tarihi Ani Antik Kenti’nin surlarını yapıyor. Kars Belediyesi’ne ait Namık Kemal Kültür Evi’nde bulunan atölyesinde Ani Antik Kentin surlarını yapmaya başlayan Doğrukartal’ın çalışmalarını ve yaptığı eserleri gören yerli ve yabancı turistler, şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar.

KARS VALİLİĞİ GİRİŞİNİ KARS’IN MİNYATÜRLERİYLE SÜSLEYECEĞİZ

Çoban Heykeltıraş Metin Doğrukartal, Valilik Binası’nın girişini Kars’ın minyatürleriyle süsleyeceklerini söyledi.

Kars Valisi Ahmet Kara’nın girişimleri üzerine Valilik Girişine daha önce Kars Kalesi, Tarihi Taş Köprü, Hamamlar ve Kümbet Camii minyatürlerini yapan Doğrukartal, şimdi ise Tarihi Ani Harabeleri’nin surlarını yapmaya başladı.

Heykeltıraş Metin Doğrukartal; “Ani Harabeleri’nin surlarını yapmaya başladım. Oradaki suralar çift taraflı olduğu için biraz zorlanıyorum. Daha doğrusu bazı kısımlarım yıkılmış olduğundan onların orijinal durumu değerlendirerek o şekilde surları yapıyorum. Surları yapımı tamamlandıktan sonra onu da Valiliğin girişine koyacağız” dedi.

Çoban Heykeltıraş Metin Doğrukartal daha önce de Beylerbeyi Sarayı, Kümbet Mescidi, Evliya Camii, Kars Kalesi, Tarihi Taşköprü ve hamamların minyatürlerini yapmıştı.

Kars`ın tarihi dokusunu ayrı ayrı siyah ve beyaz taşlara işyelerek mini bir kent hazırlayan Metin Doğrukartal, yaptığı eserleri tarihi hamamda sergiliyor.

Bugüne kadar sayısız taşı işlediğini ve çeşitli eserler ortaya çıkardığını söyleyen çoban heykeltıraş Metin Doğrukartal, “Hedefim Kuran-ı Kerim`i taşa yazmak. 600 adet tablo taş kullanacağım. Bu, Dünya`da ilk olmuş olacak” dedi.

Çoban heykeltıraş Metin Doğrukartal, Namık Kemal Kültür Evi’nde kendinse tahsis edilen atölyede Kars’ı işlemeye devam ediyor. Doğrukartal’ın eserlerini sergilediği Tarihi Hamam’ı her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin gezdiği kaydedildi.

KARS’IN TARİHİ DOKUSUNU NAKIŞ GİBİ İŞLİYOR
KARS’IN TARİHİ DOKUSUNU NAKIŞ GİBİ İŞLİYOR
KARS’IN TARİHİ DOKUSUNU NAKIŞ GİBİ İŞLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2010 Pazartesi 11:57:03
Güncelleme :8 Kasım 2010 Pazartesi 12:02:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muharrem polat IP: 88.234.129.xxx Tarih : 13.11.2010 20:09:06

 ben bir vatandaş olarak  heykeltıraş kardeşimizi kutluyorum fakat buna bir desdek lazım ben inanıyorum sayın valimiz kaymakam bey belediye başkanımız  bu gibi yetenekleri olan arkadaşlara desdek olacaklardır ona iş imkanı ve atölye gibi  imkanlar sağlarlarsa bu kardeşimizde güzel calışmalar yapacağına eminim saygılarımla