5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Karslıları 'snowtrak' güldürdü

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 4 yıldır atıl durumda bekletilen Türkiye'nin ilk kayak evi Osman Yüce tesisleri, ilçe yönetimi ve kayak hocalarının el ele vermesiyle yeniden hayata geçiriliyor. 

Tesisler için Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'nün gönderdiği kar üstü araç snowtrak bayram havasında ilçeye giriş yaptı. Düğün konvoyunu aratmayan görüntüler eşliğinde ilçe yönetimi tarafından karşılanan snowtrak en çok da minik kayakçıları sevindirdi. 

1933 yılında yapılan ve Türkiye'nin şampiyonlar yetiştiren en önemli kayak tesisi olan Osman Yüce Kayak Merkezi 4 yıldır atıl durumda bekletiliyordu. Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altınbaş, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Gençlik Spor İl Müdürü Gürsel Polat ve spor kulüpleri el ele vererek tesislerin Türk kayak sporuna kazandırılması için harekete geçtiler. Gençlik Spor Genel Müdürlüğü bu adımlara sessiz kalmadı ve Sarıkamış Osman Yüce Çamurlu pistine bir adet snowtrak hediye etti. 

Bu önemli adım ilçede büyük sevinç yaşattı. Snowtrakı taşıyan kamyon; Kaymakam, Belediye Başkanı, Belediye meclis üyeleri, muhtarlar, kulüp başkanları, sporcular ve ilçe halkı tarafından büyük bir heyecanla beklendi.

MİNİK KAYAKÇILAR ISLIK VE ÇIĞLIKLARIYLA SEVİNÇ GÖSTERİSİNDE BULUNDULAR 

Dün akşam saatlerinde ilçeye giriş yapan kamyon düğün konvoyunu aratmayan görüntüler eşliğinde korna çalarak ilçeye girdi. Belediye önünde mola veren kamyonun kapakları açıldı ve snowtrak tepeden tırnağa incelendi. Spor okulu öğrencileri de ellerindeki dövizlerle emeği geçenlere teşekkür ettiler. 

Çok mutlu olduklarını söyleyen minik kayakçıların sevinci gözlerine yansıdı. Snowtrak daha sonra kamyonun ilçeyi titreten korna sesleri eşliğinde Osman Yüce kayak tesislerine hareket etti. Minik kayakçılar ıslık ve çığlıklarıyla sevinç gösterisinde bulundular. İlçe halkının da alkış desteği eşliğinde tesislere götürülen snowtrak vinçle kamyondan indirildi.

HALAYLI KUTLAMA 

Sarıkamış Akademi Kayak Külüp Başkanı ve Kayak Hocası Muzaffer Ergöz de, minik kayakçılarla halay çekerek bu anlamlı günü kutladılar. Bugünü tarihi bir gün olarak değerlendiren Kayak Hocası Muzaffer Ergöz, ilçenin kayak sporu açısından başlatılan girişimlerle önemli kazanımların elde edildiğini bu kazanımların ilki olan snowtrakla birlikte ikinci kazanım olan tesislerdeki binanın bakım ve onarım ihalesi olduğunu bu ihalenin de yapıldığını ifade etti. 

Tesisin bu sezan biteceğini de vurgulayan Ergöz, "Kimsenin açılmasını hayal bile edemediği Osman Yüce kayak merkezi 'ben' yerine 'biz' yani bütün ilgili kurumların bir araya gelmesiyle hayata geçiriliyor. Bu önemli bir gelişmedir. İlçemize yeni atanan kaymakamın öz verili ve gayretli adımlarıyla kısa sürede bu hale gelindi. Şimdi şampiyon olma sırası Sarıkamış'ta. Sporun dinamizmi artık belirecek. Kayağı Kars'ın milli sporu yapacağız" dedi. 

Ergöz, başkanlığını yaptığı Sarıkamış Akademi Kayak Kulübü'nün önemli sporcular yetiştirdiğine dikkat çekerek, "Sarıkamış Akademi Kayak Kulübünde Türkiye şampiyonları yetişti. Bu minik kayakçılarımız da yeni yetişen 2 yıllık sporcularımız. Bunların arasında da Türkiye ve bölge şampiyonları var. Şu ana kadar bin 600'ün üzerinde çocuk eğittik. Bunların 185'i lisanslı 30'u da değişik Türkiye dereceleri olan değişik kategorilerde yarışan sporcularımız" diye konuştu. 

Osman Yüce kayak tesisleri hakkında da bilgi veren Ergöz, yaşadıkları heyecanı ve beklentilerini şu şekilde dile getirdi:


"Bu tesislerimiz Türkiye'nin en görkemli, en eski ve yapısı itibariyle şampiyon sporcuların, iyi kayak hocalarının yetiştirildiği bir tesis. İsmini de Sarıkamış'ta yetişmiş ve ülkemizin adını dünyaya duyurmuş çok önemli kayak sporcumuz Osman Yüce'den almıştır. Ama yaklaşık 4 yıldan beri kayak sporunun yapılmadığını ve tesisin eskidiğini görüyoruz. Binalarının, telesiyej tellerinin kullanılmaz duruma geldiği bu bölgeyi bu sene Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve Kayak Federasyonu'nun koordinasyonuyla tekrar sporculara kazandırıldı. İnsanlarımız artık susamışlar. Az önce ilçedeki heyecanı da gördünüz. Bu susanmış hizmeti bize 4 yıl sonra bile getirenlere teşekkür ediyoruz. Biz şimdi gözümüzü geçmişe değil, geleceğe ve gelecek şampiyonlarımıza diktik. Onun içinde çok mutluyuz. Gençlik Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay ve Kayak Federasyonu'nun bize verdiği umut bizleri çok mutlu etti. Geçmiş yıllarda yapılan bu yerleşim planlarının değişmesi gerekmektedir. Tesislerin yeri değişecek. Demiryolu altından pisti geçirerek 2 kilometre daha uzatmak istiyoruz. Gerekli girişimleri de yaptık. Bu girişimler ses getirecek ve burası önemli sporcuları yetiştireceği gibi halkın hafta sonu kayak yapabileceği Türkiye'de tek yer olacak. Düşünebiliyor musunuz yıllardan beri binamız dökülüyor, yıllardan beri tesisimiz çalışmıyor, yıllardan beri kar aracımız olmadığından çocuklarımız defalarca piste çıkıp-inerek yoruluyorlardı. Biz ruhen bağlı olduğumuz yerde faaliyet yapamamanın sıkıntısını bütün bu tesisler yapılıp araçlar
gelince birikmiş potansiyeli coşkuya dönüştüreceğiz. Bu beklentilerle enerjimizi açığa çıkardık ve gördüğünüz gibi halay çektik" 

Kaymakam Ahmet Altınbaş, "İlçemize ve kayak sporumuza hayırlı, uğurlu olsun. Allah kaza-bela vermesin inşallah iyi bir sezon geçirmemize vesile olur. İlçemize ve gençlerimize faydalı olacağına inanıyoruz. 1933 yılında yapılan Osman Yüce kayak merkezimiz artık eski günlerine dönecektir. Tesisin yenilenmesi için gerekli çalışmaları yapacağız" dedi. 

Belediye Başkanı İlhan Özbilen de tesisin alt yapısı için gereken bütün imkanları sunacaklarını, tesisin su ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 17:44:26
Güncelleme :8 Ekim 2008 Çarşamba 17:46:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?