6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kars'ta 4 bin 495 engelli var

Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında, Kars Dolunay Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nce, ‘Engelsiz Hayat’ konulu bir konferans düzenlendi.

Dernek Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker, 2000 yılı verilerine göre Kars’ta 4 bin 495 engellinin olduğunu söyledi.


Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu’ndaki konferansa; Rektör Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Dolunay Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker, Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, engelli ailelei ve öğrenciler katıldı.


Rektör Prof. Dr. Abamüslüm Güven, her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanılan Engelliler Haftasında bir haftalık bir süre içerisinde engellilerin sorunlarının çözülmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Bazı ülkelerde çağdaş yaşamın bir gereği olarak engelli vatandaşlarını topluma kazandırmak için çok önemli projeler hayata geçiriliyor. Engellilerin sorunları önemseniyor. Bu sorunlar toplumun önemli bir sorunu olarak görülüyor. Bu nedenle de vatandaşların bizzat topluma kazandırılması için gereken her şey yapılıyor. Tüm bunlara rağmen son yıllarda ülkemizde de bu konular ile ilgili olarak önemli kararalar alınıyor. Bende üniversitemiz bünyesinde zaman zaman Dolunay Derneği yetkilileri ile görüşüyorum. Birçok sorunları olduğuna da şahit oluyorum. Engellilerimizin sorunları ile ilgili çalışmalar yapılıyor. ‘Her sağlıklı insan potansiyel bir engelli adayıdır’ sözünde olduğu gibi, duyarlı insanlarımızın sayısı her geçen gün artıyor.

Bu durum da üniversitemizde öğretim üyelerinden öğrencilerine kadar her kes tarafından bu işin bilincine varılmıştır. Üniversitemizde baktığımızda engellilerin sorunları ile ilgili olarak içimin pek rahat olduğunu söylenmem. Bu konuda bir takım sıkıntılar ve eksikliklerimin olduğu da söylenebilir. İnsanlarımız toplumsal bir sıkıntının olduğunun farkına varıyor, toplumsal bir yarayı biliyor ve görüyor. Bu nedenle de her kes birilerinin bir adım atmasını bekliyor. Bu nedenle de Dolunay Derneği bu hareketi başlattı. Bizde üniversitemiz olarak kendilerine her türlü desteği verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Çünkü biz bu sorunu kendi sorumumuz olarak gördük. Bu nedenle ben bu sorunların paylaşılarak üstesinden gelinileceğine inanıyorum” dedi.


ENGEL KİŞİNİN BEDENİNDE DEĞİL BEYNİNDEDİR.
Dolunay Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker de, “Derneğimizi 1996 yılında kurduğumuzda özellikle Engelliler Birim Başkanımız Faruk Ocak’ın her zaman dile getirdiği rehabilitasyon merkezleri kurulması gibi birçok konuda mücadeleler verdik. Yine üniversitemizin destekleri ile birlikte daha çok şeylerin yapılacağına inanıyorum. Bizim gayemiz; engellilere dolunay olmak, dolunay ışığı gibi ihtiyacı olan insanların yolunu bulmasını sağlamaktır. Bu gün çok duygulandım. Çünkü Matematik Kulübü öğrencileri bir gece yaptılar. Bu gecede aralarında bin 700 TL para toplayarak engelliler için yardımda bulundular. Engel sadece bedende, zihinde, görmede ve duymada değildir. Engel sadece yüreklerde ve beyinlerdedir. Düşünmeyen insan engelli insandır. Bizler düşünen insanlarız. İnsanları ve toplumu düşünen insanlarız. Bu nedenle Kars’ta yaşıyoruz ve engelli sayımız ne kadardır, bunları kaçı erkek, kaçı kadın veya çocuktur bunları bilmemiz gerekmektedir. Bu konuda Kafkas Üniversitemizin Kars’ta bir engelli envanteri çıkarma çalışması var. Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Aysel Güven, Dolunay Derneği ile ortaklaşa bir şekilde bu çalışmayı yürütüyorlar” diye konuştu.


2000 YILI VERİLERİNE GÖRE 4 BİN 495 ENGELLİ VAR
Kars’ta 2000 yılı verilerine göre 4 bin 495 engelli vatandaşın olduğunu ifade eden Şeker, “Bunların 2 bin 773’ü erkek, bin 722’i ise kadınlardan oluşmaktadır. Sizler acaba sokaklarda bir günde kaç tane engelli vatandaşımızı görüyorsunuz. Bana göre en fazla gördüğünüz kişi ise Faruk Ocak’tır. Bu, 2000 yılında ait rakamlardır. Peki, aradan geçen 9 yılda bu sayı kaça çıkmıştır. Bu insanlar yaşamıyor mu? Birçok engelli ailemiz engelli çocuklarını sokağa çıkaramıyorlar mı?. Halen de saklayanlar var. Engellilerini bir odaya ve hatta ahıra kapatanlar var. Ama onlar şu anda aramızdalar ve Kafkas Üniversitesi öğrencileri ve protokol üyeleri ile birlikte aynı salonu paylaşılıyorlar” şeklinde konuştu.


Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (SYDV) tüm engelliler adına teşekkür eden Şeker, şunları söyledi:
“SYDV, derneğimiz ile birlikte engellileri evlerinde ziyaret ediyorlar ve rehabilite çalışmalarına katılıyorlar. Hiç bir kimse yarın veya öbür gün bir engelli olmayabileceğinizin garantisini verebilir misiniz? Bu nedenle de engellilerin sorunlarına karşı duyarlı olmalıyız. Matematik Kulübü öğrencilerinin yaptıkları gibi engellilere yardım etmek ile engeli ortadan kaldırmış oluyorsunuz. İşte engelsiz hayat budur. Sizlerden birisi tekerlekli sandalye kullanıcısı olsanız ve sokağa alışveriş yapmak için çıktığınızda tuvalet ihtiyacınız geldi o zaman ne yapacaksınız? Banka hizmetlerinden, kurumlardaki işlerinden, sinema, tiyatroya gitmekteki karşılaşılan engeller veya kaç kişi Kars’ta engelli insanlarla yaşıyor? Bir engelliyi sinemaya götürelim?. Ayrıca, engellilere acımamak ve onlara dilenci gözü ile bakmamalıyız. Engelliye rahatsız eden bir göz ile bakmamak lazım. Engeli kaldıran devlet veya belediye olmaz. Evlerimizde engellilerimize engel teşkil edecek fiziki engeller için hiç bir düzenleme yapmıyoruz. Yani engellilerin ev içi düzenlemelerinin yapılması için SYDV’ye başvursunlar”


Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak ise Kafkas Üniversitesi öğrencilerine şükran borçlu olduğunu söyleyerek, “Bu öğrenciler, benim bir engelli olarak Kars’ta Bahattin Şeker’den sonra elim ve ayağım olan kesimi oluşturuyorlar. Onların yardımı ile her yere ulaşmaya çalıştım. Yine onların yardımı ile yürüme engelli bir kardeşimize tekerlekli sandalye alarak onun dünyasını değiştirecekler. Bana da en büyük desteği veren onlardır. Onlardan aldığım ilham olmasaydı artık bu mücadeleden vazgeçmiş olacaktım. Çünkü topluma inmenin en basit yolu yarın insanlara eğitim verecek düzeye gelerek ve öğretmen olacak öğrencilere bir eğitim vermek amacı ile bu konferansı düzenledik. İnşallah yetiştirecekleri gelecek nesillere bu duyarlılığı verebilecek öğretmenler yetişeceği umudunu taşıyacağım” dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 14:20:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?