5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kars'ta 5 ayaklı koyun görenleri şaşırtıyor...

Geçtiğimiz gün Iğdır’dan bir vatandaşın Kars’a getirerek, kasap Seyfettin İlmezli’ye sattığı 5 ayaklı kuzu vatandaşların ilgi odağı oldu. Kasap Seyfettin İlmezli, kuzunun 5 ayaklı olmasının Metzamor Nükleer Santrali’nden sızan gazdan kaynaklandığını söyleyerek, "Kuzularımız artık böyle doğuyor. Bundan sonra hayvanlarımızın hepsi sakat doğacak. Tüm bunlar Ermenistan’da bulunan Metzamor Nükleer Santrali’nden kaynaklanıyor. Bu santralin bir an önce kapatılmasını istiyoruz. Kuzuyu şimdilik saklayıp sonucuna bakacağız" dedi.


Öte yandan konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kadir Özcan, anormal doğumların çevresel, kalıtsal veya bu faktörlerin birbirleriyle etkileşimiyle ortaya çıktığını söyledi. Çevresel faktörlerde en önemli etkenin radyasyon olduğunu vurgulayan Özcan, 5 ayaklı kuzunun Metzamor Nükleer Santrali’nden sızan radyasyondan etkilenmiş olabileceğini kaydetti. Nükleer santrale yakın olan Iğdır’ın risk altında olduğuna dikkat çeken Özcan, santralin kapatılması için Avrupa Topluluğu’nun 100 milyon dolar teklifte bulunduğunu, fakat Ermenistan’ın buna yanaşmadığını da hatırlatarak, "Bu santralin kapatılması gerektiği açıkça ortaya çıkmaktadır. Avrupa Topluluğu 100 milyon dolar teklif ettiğine göre, demek ki bir yerlerden gaz kaçağı var. Santral artık risk oluşturuyor. Gerek Iğdır ve gerekse Kars bölgesine olumsuz etki doğurabilir. Bölgedeki yöneticiler tarafından buna yönelik uyarılarda bulunulması ve çalışmaların yönlendirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.


Radyasyonun tüm canlıları olumsuz etkilediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özcan, "Radyasyon canlılara mutasyon geçirtiyor. Genlerde ve kromozomlarda kırılmalara ve bundan sonra doğacak olan çocuklarda anomalilere sebep oluyor" şeklinde konuştu. Radyasyonun kanser riskini de artırdığını kaydeden Yrd. Doç. Dr Özcan, "Radyasyon, kanser olaylarında çok önemli bir faktördür. Çünkü Japonya’da Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombasından sonra 50-60 yıl geçmesine rağmen, halen anomali ve kanserli vakalar sürekli olarak devam etmektedir" dedi.

iha-ağrı
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2004 Cuma 17:46:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?