5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kars'ta Çocuk Hakları Komisyonu kuruldu

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde, 31 öğrenciden oluşan 'Çocuk Hakları İl Komisyonu' kuruldu.
Kız çocuklarının okutulması, kızlarını okula göndermeyen ailelerin ikna edilmesi ve okutulmamalarına neden olan faktörlerin araştırılarak çözüme gidilmesi amacıyla kurulan Çocuk Hakları Komisyonu, merkez ve köy okullarında okutulmayan kız öğrencileri ve ailelerini tespit ediyor, daha sonra bu aileleri ikna ederek kız çocuklarının okutulmasını sağlıyor. Son olarak Halitpaşa İlköğretim Okulu'nda kız çocuklarını okutmayan 7 aile tespit edildi ve ikna çabalarına başlandı.
Çocuk Hakları İl Komisyonu başkanlığını yapan Cumhuriyet Lisesi 8. sınıf öğrencisi Güldane Yağcı'nın da önceleri ailesi tarafından okula gönderilmediği ve ikna çabaları sonucu okutulmaya karar verildiği öğrenildi.
Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Güldane Yağcı, 8. sınıftan alınarak evlendirilen kız çocukları sayısında gözle görülür bir artış olduğunu belirtti. Çocuk haklarının daha iyi korunabilmesi için, okullarda Çocuk Hakları Kolu'nun oluşturulması konusunda girişimlerde bulunduklarını da ifade eden Yağcı, ailelerin ortaokulu olmayan köylerde taşımalı eğitime sıcak bakmadığını söyledi. Ailelerin, eğitimin vereceği getirilerden haberdar olmadığını anlatan Yağcı, ekonomik durum ve namus kavramının da kız çocuklarının okutulmamasında önemli rol oynadığını kaydetti.
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sevim Çeyilli ise, öğretmenlerin çocuk psikolojisi konusunda eğitilmelerinden, erken yaşta çocuklarını evlendiren ailelerin cezalandırılmasına varana kadar birçok konuda çalışmalar yaptıklarını belirterek, en çok kitap okuyana ödül verilmesi gibi girişimlerinin de devam ettiğini kaydetti.
KARS -İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2004 Çarşamba 15:19:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?