5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kars'ta fetih coşkusu yeniden yaşandı

Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayan törene Kars Valisi Nevzat Turhan, 14. Mekanize Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Kıdemli Albay Recai Bostancı, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, AKP Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, daire müdürleri, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.


Türk Silahlı Kuvvetleri adına törende bir konuşma yapan Yüzbaşı Mehmet Ergül, "Bugün sadece bir şehrin veya bölgenin fethedildiği gün değil, aynı zamanda Ortaçağ’ın en önemli olaylarından biri olan, Anadolu’nun fethi ve Türkleşme’nin başlangıcı sayılan, kendilerine yeni bir yurt arayan atalarımızın, güzel Anadolu’muzun kapılarını açtıkları ve onu ebedi bir Türk yurdu haline getirmeye başladıkları gündür" dedi.


Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ise şunları söyledi:


"Bugün Anadolu’nun kapılarının Türkler’e açıldığı büyük zaferin 940. yıldönümünü kutlamanın gururunu taşıyoruz. Kars, stratejik önemi nedeniyle tarihte her zaman büyük devletlerin dikkatlerini çekmiş, Anadolu’da güç sahibi olmanın biricik yolu görülmüştür. Dönemin güçlü birkaç devletinden olan Selçuklular, bu gerçeği çok iyi tespit etmiş, fetihten önce yaptığı akınlarla bölgeye verdiği önemi göstermiştir. Alpaslan’ın Kars’ı 1064 yılında fethiyle Türkler’in Anadolu’ya ilk girişleri sağlanarak, İslam dünyasında büyük sevinç yaratmış, halife bizzat Alpaslan ve askerlerinin başarısını överek ona ’Sultan Abdul Fatih’ payesi vermiş ve fetih nağmeler yayınlamıştır. Bir ülkeyi fetih etmek önemli, ama onu korumak ve imar etmek daha da önemlidir. Bu konuda herkes kendini sorgulayıp, üzerine düşeni yapıyor mu acaba?"
Konuşmaların ardından törende şiirler okundu ve halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu.

iha-kars
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2004 Pazartesi 21:41:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?