2
Mayıs
2024
Perşembe
KARS

Kars'ta ishal salgını!

(ÖZEL HABER)- KARS'TA İSHAL SALGINI

Kars'ta ishal salgını yüzünden çoğunluğu çocuk çok sayıda vatandaş sağlık kurumlarına başvururken, İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, yağmur ve kar sularının içme sularına karıştığını söyledi.

Dr. Fahri Sevinç, ilkbahar ve sonbahar ayarında yaşanan yağmur yağışı ile karların erimesiyle birlikte vatandaşların içme sularını kaynatarak içmesi gerektiğine dikkat çekti. Dr. Sevinç, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, eriyen karların ve yağan yağmur sularının içme suyu şebekesine karıştığını belirterek "Bu durum, birçok mikroorganizmanın içme suları şebekesine katılmasına sebep oluyor. Bu da ilimizde, ilçelerimizde ve köylerimizde içme sularımızın bozulmasına neden oluyor. Bu mikrop suyu içtiğimiz zaman vücudumuzda çeşitli hastalıklara neden oluyor. Bu hastalıklardan arınmak için bu hastalıkları kapmamak için sularımızı iyi dezenfekte etmek, mikroplardan arındırmak zorundayız. Yoksa her yıl bu mevsimlerde çok sayıda özellikle çocuk yaştaki insanlarımızda bağırsak hastalıları görülmektedir" dedi.

- SULARI KLORLUYORUZ

Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, gerek halk sağlığı ve gerekse çevre sağlığında görevli personelin düzenli olarak suları klorladığını belirterek Sevinç; "Personellerimiz içme sularımızı mikroplardan arındırmak için düzenli olarak ilimizde, ilçelerimizde ve köylerimizde klorlama çalışmaları yapmaktadır. Buna rağmen bazı yerlerde depolara dökülmek üzere klor teslim ettiğimiz belediye yetkilileri, muhtarlar ve köy bekçileri klorlama sistemini tam istenilen şekilde yapamıyor. Suyun debisine göre suların miktarının azalmasında, artmasında dolayı tam istediğimiz şekilde klorlama olmayabilir. Veya şehrimize gelen su şebekelerinin bir kısmında, işte depoya gelmeden su alan evlerimiz oluyor. Dolayısıyla klorladığımız zaman o evlerin suyu klorlanmamış oluyor. Bunlara vatandaşların dikkat etmelerini istiyoruz. Kendi sağlıkları açısından mutlaka ve mutlaka eğer durumları iyi ise içme suyu damacana suyu kullanmalarını, yok durumları iyi değilse çeşme suyu kullanmak istiyorlarsa mutlaka kaynatıp öyle içmeleri gerekiyor. Bu konuda hem bize yardımcı olmuş olurlar hem kendi hastalıklarını korumuş olurlar" diye konuştu.

- ÇOCUK HASTANESİ'NDE CİDDİ YIĞILMA VAR

Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, Çocuk Hastanesi'nde ishalden dolayı yığılma olduğunu vurguladı.Belediye'nin tüm şehrin içme suyu şebekesini yenileyeceğini dile getiren Dr. Fahri Sevinç, özetle şunları söyledi:

"Bu yıl itibariyle suyu klorlama ve kaynatıp içme sitemine dikkat edersek önümüzdeki yıl itibariyle zaten şehrimizin tüm suyunu kontrolümüz altına alacağız. Bu da demektir ki her eve giden suyun klor miktarını bilmiş, ölçmüş bakteri miktarını, ağır metal yönünü incelemiş olacağız. Ama şuandaki su şebekesinin çarpıklığı nedeniyle bazı konulara biz de tam olarak hakim değiliz. Budan dolayı dikkatli olmakta yarar görüyorum. Ben günlük olarak hastanelere uğruyorum. Bu dönem özellikle çocuklarda, Çocuk Hastanesi'nde çok ciddi yığılma var, çok ciddi hasta var. Bunların çoğu ishalden dolayı yatıyor. Bu sularımızı temiz kullanmayı ilke edinirsek inanın insanlarımızın, çocuklarımızın yüzde 80'ni, 90'nı hiç hastaneye gitmemiş olacak. Hiç ilaç kullanmamış olacak. Bu konuda tüm vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2010 Perşembe 11:21:05
Güncelleme :30 Nisan 2010 Cuma 18:10:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?