5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kars'ta Kosova değerlendirmesi

Makedonya ve Hırvatistan Büyükelçileri, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi konusunda değerlendirmelerde bulundu.


Bir gezi programı için Kars'ta bulunan Hırvatistan Büyükelçisi Gordan Bakota ve Makedonya Büyükelçisi Melpomeni Korneti, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle ilgili olarak gazetecilerin sorularını cevapladı. Hırvatistan Büyükelçisi Gordan Bakota, "Kosova'nın durumu kendine özgü. Bu nedenle başka hiçbir ülkeyle hiçbir şekilde kıyaslanamaz. Ben o bölgeden geliyorum. Hırvatistan'ın Sırbistan'la sınırları var. Dolayısıyla o bölgeyi çok iyi tanıyorum ve Sırbistan'ın da ne düşündüğünü anlayabiliyorum. Ama diğer taraftan Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamış bir ülke olarak Avrupa Birliği kurallarına uymak gerekiyor. Ben inanıyorum ki kesinlikle Kosova dünyanın herhangi bir köşesindeki başka bir ülke için emsal oluşturamaz" açıklamalarında bulundu.


Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Makedonya Büyükelçisi Melpomeni Korneti de, "Bildiğiniz gibi artık eski Yugoslavya'nın bir eyaleti olan Kosova bağımsızlığını ilan etti. Biz 1 yıl önce bu işin mümkün olduğu kadar görüşmelerle çözülmesi önerisinde bulunmuştuk. Fakat böyle olmadı. Makedonya bu konuda özellikle kendi güvenliğini de göz önüne alarak değerlendirmelerde bulunacak. Kosova'yla henüz sınırımızın bir bölümü belirlenmemiş durumda. Ayrıca bizim kendi güvenliğimizle ilgili bazı konuları da açıklığa kavuşturmamız lazım. Kosova'yla çok iyi ilişkilerimiz var. Çok ciddi ticari anlaşmalarımız var. Ticaretimizin bir kısmını Kosova'yla yapıyoruz. Ama bunun zamana oturtulması lazım. Makedonya da Kosova'yı tanıdı. Ama tanıyan ilk ülkelerden biri değildi, yani bu işin üzerine hemen atlamadı. Çünkü biz de kendimizle ilgili konuları değerlendirmek durumundayız" dedi.
"Yunanistan Makedonya'nın bağımsız varlığıyla ilgili olarak da siyasi bir problem yaşıyor" şeklindeki bir soru üzerine ise Korneti şunları söyledi:


"Yunanistan'la isim konusunu tartışıyoruz. Çünkü iyi komşuluk ilişkilerini sağlayabilmek için bu tartışmayı da yapmak lazım. Ama bizi şimdiye kadar 120 ülke tanıdı. Bu isme tarihsel olarak hakkımızın olduğunu düşünüyoruz. Ama Yunanistan en son müzakerelerimizin bir tanesinde bu ismin uluslararası anlaşmalarla da belirlenmesi gerektiği, yani uluslararası anlaşmalarda da bir yerlere gitmesi gerektiğini söyledi. Biz tabii bunu kabul edemeyiz. Kendi kırmızı çizgilerimiz de var tabii ki ama iyi komşuluk ilişkilerimiz açısından Yunanistan'la bu konuyu konuşarak çözmek düşüncesindeyiz."

iha
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2008 Pazar 14:22:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?