5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kars'ta suç oranı azaldı

Kars Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, 2008 yılının ilk 6 aylık döneminde şahsa ve mala karşı işlenen suçlarda yüzde 27 oranında azalma olduğunu söyledi.

Demirci ayrıca, en çok 31 ile 50 yaş arasındaki vatandaşların, ayın son haftası ve pazartesi günleri 12.00-15.00 saatleri arasında suç işlediklerinin tespit edildiğini açıkladı.

Polisevi'nde düzenlenen huzur toplantısına Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, emniyet müdür yardımcıları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar katıldı. 2008 yılının ilk 6 aylık dönemini değerlendiren Emniyet Müdürü Demirci, şahsa ve mala karşı işlenen suçlarda yüzde 27 oranında bir azalma olduğunu belirterek, "2008 yılında şahsa karşı ilk 6 aylık dönemde 534 suç işlendi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 azalma oldu. Mala karşı işlenen suçlarda da yüzde 45 oranında bir azalma meydana geldi. Şahsa ve mala karşı geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 27 oranında düşüş sağlandı" dedi.

Demirci arıca, Kars'ta suçların en çok ayın son haftasında işlendiğine dikkat çekerek, bunun ay sonu maaş zamanı olmasından ve para akışının bu haftada olmasından kaynaklı olduğunu ifade etti. Demirci, olayların en çok işlendiği günlerin ise pazartesi ve salı günleri olduğunu kaydederek, "Bunun sebebi ise hayvan borsasının kurulması ve cumartesi ve pazar günlerinden sonra haftanın ilk gününün daha yoğun geçmesidir. Kars'taki suçlar en çok 12.00-15.00 saatleri arasında işleniyor. Bunun iş stresinden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Suçun en az işlendiği saatler ise 03.00-06.00 arası" diye konuştu. Demirci şunları söyledi:

"En çok suç işleyen grup 31-50 yaş grubundakiler. Sebebi genç nüfus yoğunluğunun fazla olması, işsizlik oranının yüksekliği,göç olayının kent merkezine akışı ve eğitim seviyesinin düşüklüğü. Cinsiyet gruplarına göre yapılan tasnife göre suç işleyen erkeklerin oranı yüzde 93, kadınların ise yüzde 7. Suç işleyen kadınların oranının az olması kadının sosyal hayattaki rolünün daha az olmasından kaynaklanıyor. Meslek durumlarına göre suçların oranı ise yüzde 54 serbest meslek, yüzde 23 işsiz, yüzde 11 çiftçi, yüzde 7 memur, yüzde 5 ev hanımı. Eğitim durumlarına bakıldığında en çok suç işleyenler ilkokul mezunları. Verilere göre eğitimsizler yüzde 21, ilköğretim okulu mezunları yüzde 51, lise mezunları yüzde 23 ve üniversite mezunları da yüzde 5 oranında suç işliyor."

Suç profilinin açıklanmasından sonra soru-cevap kısmına geçildi. Bu bölümde de toplantıya katılan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar bölgelerindeki eksiklikler ve yapılması gerekenleri dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 19:11:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?