6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

KAÜ gelişiyor

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, KAÜ'nün bölge üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediğini ve olumlu gelişmelerin herkesi sevindirdiğini söyledi.

Rektör Kaya, KAÜ'nün Kafkaslarda söz sahibi olan bir üniversite konumuna gelmesi için atılan adımlara ilgili İHA'nın sorularını cevapladı. Kaya ilk olarak Üniversitenin genel yapısı ve dünden-bugüne alınan mesafeden söz ederek, "1992 yılında Atatürk Üniversitesi'nden ayrılan Kars Veteriner Fakültesi'nin öncülüğünde kurulan Kafkas Üniversitesi, bünyesine kazandırdığı fakülteler, enstitüler, araştırma merkezleri, yüksekokullar ve meslek yüksekokulları ile bir bölge üniversitesi olma yolundadır. Ayrıca çevre illerde kurulan Iğdır Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi ve Artvin Çoruh Üniversitesi gibi yeni üniversitelerin kurulmasına zemin hazırlamıştır. Şu anda 5 fakültemiz, 2 yüksekokulumuz, 5 meslek yüksek okulumuz, 1 devlet konservatuvarı, 6 araşıırma uygulama merkezi ve buralarda eğitim gören 11 bin 500 öğrencimiz vardır. Üniversitemizde 190'ı öğretim üyesi, 492 akademik ve 385 idari personel görev yapmaktadır" dedi.

VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ ALANINDA SCİ'YE (SCİENCE CİTATİON INDEX) GİREN İLK FAKÜLTE DERGİSİ OLDU

Üniversitenin olumlu sonuçlar almaya devam ettiğini de ifade eden kaya, "Yayınladığımız Veteriner Fakültesi Dergisi alanında SCİ'ye (Science Citation Index) giren ilk fakülte dergisi olmuştur. Üniversitemiz öğretim üyesi başına düşen uluslararası yayın sayısında ülkemiz üniversiteleri içerisinde 25. sıraya yükselmiştir. Önümüzdeki yıllarda çok daha üst sıralarda olacağımızı şimdiden söyleyebilirim. İngiliz Dili ve Edebiyatımız bölümümüz 2008 KPSS'de ülkemizde birincilik elde etmiştir. Sportif olaylardaki
ulusal ve uluslararası derecelerimize bir yenisini daha ekleyen öğrencilerimiz Çin'de yapılan Dünya Üniversiteler olimpiyatlarında ülkemizi temsil etmişlerdir" diye konuştu.

KAÜ, DÜNYADA SAYGIN BİR YERE ULAŞMAYI HEDEFLİYOR

Kaya, çok genç üniversite olan KAÜ'nün, dışa açık yaklaşımıyla, eğitimde, bilim ve kültürel çalışmalarda dünyada saygın bir yere ulaşmayı hedeflediğini vurgulayarak,
"Bu hedeflere ulaşmada bir taraftan eğitim ve araştırma kalitesini her geçen gün arttırırken diğer taraftan bilimsel, sosyal ve kültürel etkinliklerimiz artırılmaktadır. Bu doğrultuda 1. Kafkas Tıp Günleri sempozyumu gibi birçok çalışmalarımız vardır. Bölge ülkelerinden Gürcistan ve Azerbeycan'dan Tiflis Devlet, Bakü Devlet, Ahıska Devlet, Gence Devlet ve Nahcıvan Devlet Üniversitelerinin Rektörlerinin katılımıyla çok önemsediğimiz bir projemizi hayata geçirmek için çalışmalara başladık. Yine Çocuk ve Ergen Nöroloj isi Derneği Kış Sempozyumu üniversitemiz ortaklığıyla şehrimizde yapıldı. Ayrıca 1-3 Mayıs'ta Pediatri Deneği ile birlikte Pediatri kongresi üniversitemizde yapılacaktır. Bunların dışında Türk Dil Kongresi ve dış ilişkiler sempozyumu gibi çok sayıda bilimsel ve kültürel etkinliğimiz programa alınmıştır.

Tıp sempozyumu da, tıpla ilgili akademik seviyede bu denli geniş katılımla ilimizde yapılan ilk toplantı oldu. Böylelikle Kars'ta bir ilk gerçekleşti. Kendi alanında bir çok saygın bilim insanı, bilgilerini, birikimlerini, konularıyla ilgili son bilimsel bulguları hem Araştırma ve Uygulama Hastanesinde çalışan hekimlere hem de çevre il ve ilçe hastaneleri ile diğer sağlık kuruluşlarında çalışan hekim ve sağlık çalışanlarıyla paylaştılar. Kars, zengin tarihi geçmişine ve yüksek turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen insanlarımızı buralarda tutamıyoruz. Çünkü zengin, yoksul herkesin ihtiyaç duyduğu en temel sorunları yani sağlık ve eğitim sorunlarını çözemedik. Bugün hala Karslı, Ardahanlı, Iğdırlı biraz ciddi bir hastalık da büyük şehirlerin yolunu tutuyor. Bu dramatik tablo halen devam ediyor. İşte bu yüzden idareyi devraldıktan hemen sonra Tıp Fakültemizi öncelikli ve ayrıcalıklı olarak ele aldık. Bu gün küçük de olsa bir Araştırma Hastanemiz var. Araştırma ve Uygulama Hastanesinin açılması ile birlikte, şehrimizde daha önce yapılamayan birçok sağlık hizmeti verilmeye başlanmış, bu hizmetlere her gün yenileri eklenerek çalışmalarımız devam etmektedir. Daha işin başındayız bir çok eksiğimiz olmasına rağmen sağlık konusunun önemi ve ciddiyetinin farkındayız.

Sağlık hizmetleri hekim arkadaşlarımın büyük özverileriyle yürütülürken, gerek eğitim ve araştırma kalitesi, gerekse kamu hizmetleri konusunda en ufak bir tavizimizin ve zafiyetimizin olamayacağını özellikle belirtmek isterim. Bölgemizde (Kars, Ardahan, Iğdır ve Artvin) 700 bin kişi yaşamaktadır ve 3. basamak sağlık hizmeti veren başka bir Araştırma Hastanesi yoktur. Amacımız yalnız bölgeye değil, komşu ülkeler de çağdaş sağlık hizmetlerini sunacak ve daha da önemlisi bilim yapabilecek bir kurum yaratmaktır. Bu amacımıza ulaşmakta siz değerli bilim insanlarının, destek ve katkılarını çok önemsiyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 16:42:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?