6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

KAÜ'de Turizm Paneli

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun (MYO) organizesiyle 15-22 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Turizm’ konulu panel düzenlendi.

KAÜ Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu’ndaki panele; Vali Mehmet Ufuk Erden, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Rektör Yardımcısı Arif Baysal, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Çiçek, öğretim üyeleri ve Sosyal Bilimler MYO öğrencileri katıldı.

Sosyal Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Alkan Kamiloğlu, Turizmin farklı kültürel yapılara sahip toplumların birbirleri ile ilişkiler kurmalarını sağladığını belirterek, “Farklı bilgi, görgü, gelenek, görenek ve kültürlerinde farklı ilişkiler arasında etkileşimi ve bu etkileşim sonucunda sosyal yapının, ahlak anlayışının ve giderek toplumsal kalıpların değişimine yol açan sosyal bir olaydır. Bilgi ve iletişim çağının yaşandığı, kültürler arası iletişim ve ilişkilerin yoğun olduğu ve kültürel işlerin ön plana çıktığı günümüzde turizm faklı kültürlerin, farklı topraklarda bir araya gelmesini sağlayan bir etkinlik olarak da görülebilmektedir” dedi.

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven de, “Dünya ticaretinde önemli bir yeri olan turizm, yükselen refah düzeyi ve gelişen ulaşım imkanlarıyla her geçen gün artmaktadır. Dünyadaki gelişmeye paralel olarak ülkemizde de giderek artan ve yapısı itibarıyla dinamik bir sektör olan turizm, ekonomiye sağladığı çok önemli katkıların yanında birçok sektöre de iş ve istihdam yaratmakta ve dünya barışına da çok önemli katkılar sunmaktadır. Ülkemiz; coğrafi konumu, ılıman iklimi, zengin bitki örtüsü, tarihi geçmişi ve tarihi eserleriyle turistler için adeta cennet gibidir. Bütün bunlara rağmen hak ettiği turizm gelirine bir türlü ulaşamamıştır. Bunun birçok nedeni vardır. Bizi ilgilendiren en önemli nedeni ise kalifiye eleman yetersizliğidir. Ülkemize daha çok turist gelebilmesi için hizmet sektöründe çalışan insan kalitesini mutlaka arttırmalıyız. Turizm bölgelerindeki bütün çalışanları, yani mutfak çalışanından işletme yöneticisine kadar herkesi eğitmeliyiz ve bu potansiyele sahibiz. Bir an evvel bütün turizm çalışanlarından ilgili alanda diploma istenmesi ülkemiz için bir zorunluluktur. Dinlenmek, öğrenmek, eğlenmek, yeni ülke ve kültürleri tanımak, doğayla bütünleşmek ve iş hayatının yarattığı sıkıntı ve stresten kurtulmak, özlemleri ve geçmişi yaşamak amacıyla yapılan bu seyahatlerde turistler, her şeyden önce güvenmek isterler. Memnun ayrılmaları ise bu alanda yetişmiş insanlarımızın uygulamalarıyla mümkündür. Turizmin gelir getiren bir sektör halini alması beraberinde profesyonelliği de getirmiştir. Bu gün turizm çok çeşitlendirilmiştir. Amansız bir rekabet vardır. Bu rekabete karşı koymak için çok ciddi önlemler almalıyız ve alt yapımızı o’na göre hazırlamalıyız. Turistler açısından çok farklı alternatiflerin olması turizm sektöründe çalışanların daha titiz ve bilinçli çalışmalarını zorunlu kılmaktadır” diye konuştu.

Meslek Lisesi öğrencilerine de seslenen Güven daha sonra şunları söyledi:
“Sevgili Öğrenciler, mesleğinizi icra edebilmeniz için daha şimdiden hedefinizi büyütmek durumundasınız. En iyisine ulaşmak her zaman hedefimiz olmalıdır. Ülkemizin turizm potansiyelini değerlendirmesinde sizlere önemli sorumluluklar düşmektedir. Birçok yerimizde olduğu gibi Kars tarihi ve doğal güzelliği ile turizm açısından çok önemli bir potansiyele sahiptir. Daha keşfedilmemiş yerlerimiz vardır. Tarihi mirasa sahip çıkmak, onları yurtiçinde ve yurtdışında doğru tanıtmak ve korumak durumundayız. Kars’ımızın en önemli iki değeri hayvancılık ve turizmdir ve bu iki değer birbirini tetikler. Biz Kafkas Üniversitesi olarak her iki alanda da en üst eğitimi vermeyi ve en faydalı insanı yetiştirmeyi bir görev biliyoruz. Ülkemizde bir ilk olarak turizm okullarımızda Rusça hazırlık sınıflarını YÖK’e teklif ettik. Sizlerde hem mesleğinizi icra edeceksiniz, hem de bu güzel ilimizin kış turizmi, ekolojik turizm, inanç ve kültür turizmi açısında olan potansiyelini dünyaya tanıtacak ve bir nefer olarak çalışacaksınız. Turizmci her zaman öğrenen, keşfedendir. İnsan tanıyacaksınız, ülkelerin kültürlerini ve tarihlerini iyi bileceksiniz. Bunun için çok iyi yetişmelisiniz”

Açılış konuşmalarının ardından başlayan ‘Turizm’ panelin oturum başkanlığını Doç. Dr. Alkan Kamiloğlu yaptı. Panelde; Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özdemir, ‘Kültür Turizmi’, Yrd. Doç. Dr. Cem Tüysüz ‘Bölgemizdeki Urartu Uygarlığı Mirası’, Öğr. Gör. Yasemin Kocabıçak, ‘Turizm Gastronominin Faktörü’, Öğr. Gör. Aytaç Toptaş ‘Küresel Ekonomik Krizin Turizm Sektörüne etkisi’, Okutman Nevzat Demirci ise ‘Spor Turizminde Kars’ın Yeri ve Önemi’ konularında bilgi verdiler.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 11:00:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?