6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kaynarlı'da toplu mezar iddiası

Dün, Kars'ın Selim ilçesine bağlı Kaynarlı köyünde etkili olan sel geride yıkılan ağaçlar, uçan köprüler bıraktı. Vatandaşlar, selin ortaya çıkardığı insan kemiklerinin bulunduğu yerin toplu mezar olduğunu ileri sürdüler.

Köylüler uzun yıllardır ilk defa böylesine şiddetli selle karşılaştıklarını söyleyerek, sel anında evlerinden bile dışarı çıkamadıklarını belirttiler. Köylüler, Selin, birçok kavak ve söğüt ağacını köklerinden söktüğünü, mezarları tahrip ederek insan kemiklerini de ortaya çıkardığını ifade ettiler.

Köylülerden Ayşe Akaş, "Dünkü sel afetinde şaşırıp kaldık. Sel her tarafı mahvetti, mallarımızı götürdü, kaz ve tavuklarımız telef oldu. Evlerimiz kullanılamaz hale getirdi. Biz de şimdilik bekliyoruz ki birileri bizlere yardım etsin. Selde kavak ağaçları da nasibini aldı. Kavak ağaçlarını yerlerinden söken sel köyün içerisinden geçen köprüyü bile götürdü" dedi.

Muhtar İlhan Keskin de, "Dün tam bir felaket yaşadık. 42 yaşındayım ve böyle bir afet yaşamadım. Bina yüksekliğinde sel geldi ve gözlerimize inanamadık. Tabi iklimler değişmiş ama ben böyle bir zulüm görmedim. Tonlarca ağırlığındaki köprüyü bile yıktı. Köyümüze selin ardından yetkililer geldiler ve keşif yaptılar. Ayrıca, sel nedeniyle köyün yamaçlarındaki mezarlar bile etkilendi ve kemikler gün ortasına çıktı. Bu kemiklerin incelenmesi gerek. Biz burasını toplu mezar diye biliyorduk. Yetkililerin burasını görmesini istiyoruz. Bu kemikler daha önceleri de çıkıyordu ama böyle sıklıkla çıkmıyordu. Sel felaketi yaşanınca hepsi ortaya çıkmaya başladı. Bizim köyün durumu böyle işte. Sel felaketi olunca bazı şeyler ortaya çıkıyor. Dün selle birlikte kafa tasları, kaburga kemikleri, kol ve bacak kemikleri çıktı. Kemiklerin kimlere ait olduğunu bilemiyoruz. Köyümüz çok eski bir köy. Eskiden çok büyük savaşlar olmuş. Mahallenin yukarısında Ermeni mezarlıkları da var ama bu mezarlarda Ermeni mezarı mı yoksa Müslüman mezarı mı bilmiyoruz" diye konuştu.

Köylülerden Erdal Keskin ise, "Bizim evimizin etrafı bu mezarlarla dolup taşıyor. Mezarlar sel felaketinde ortaya çıktı. İnsan kemikleri çıkınca çocuklarım bile korkmaya başladılar. Kemikler çıktıkça ben de tekrar toprağa gömüyorum ki çocuklarım bir daha korkmasın. Bu duruma bir an önce yetkililerin el atmaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2009 Çarşamba 18:44:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?