6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kaz fiyatları el yakıyor

KAZ FİYATLARI EL YAKIYOR

Kars'ta, geçtiğimiz yıl 40-50 lira arasında satılırken bu yıl fiyatları 60-70 bin liraya kadar yükselen kazlar, önemli bir artışla rağmen kış mevsimi öncesi büyük rağbet görüyor.

Kış mevsiminin geleneksel yemeklerinde kullanılan kaz eti oldukça rağbet görüyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle Kars ve ilçelerinde yaygın olarak beslenen kazlar için İstanbul, Ankara, İzmir ve çeşitli büyük illere bile sipariş veriliyor. Kolay yetiştiği için üretimi gelişmeye açık, önemli bir potansiyel olan kaz, sonbaharda bir aylık süre zarfında besi olgunluğu sağlandıktan sonra kesimi yapılıyor. Büyük çoğunluğunu kendisi tüketen vatandaşlar, bir kısmını ise mahalli pazarlarda satışa sunuluyor.

Selim ilçesinin birçok köyünde tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanların ek üretim olarak beslediği kazlar, kesim zamanına yaklaştığında köylüler tarafından pazarlara getirilip satılıyor. Sabahın erken saatlerinde köşe başlarını tutan satıcılar, kazları 'kaçmasın' diye çuvalların içinde satıyor. Tanesini 60-70 liraya pazarlayan satıcılar, elde ettikleri gelirle aile bütçesine katkı sağlıyor. Pazar yerinde hindiler 40, tavuklar ise 5 liradan satıldı.

İlçenin Kotanlı köyünde ikamet eden Haydar Yıldız ,traktörün römorkunda getirdikleri kazların tanesine 70 liradan satışa sundu. Bu yıl havaların yağışlı gitmesiyle tarladaki ürünlerinin telef olması nedeniyle mahsul alamazken yem fiyatlarında artışından dert yanan Haydar Yıldız " Bizim bu yıl mahsulümüz olmadı. Kaz, hindi, tavuk gibi kanatlı hayvanlarımıza yemleri şehir merkezinden alıp götürüyoruz. Mecburen kazların tanesini 70 liradan satacağız, yoksa bunların yem paralarını karşılamaz" dedi.

KAZ FİYATLARI EL YAKIYOR
KAZ FİYATLARI EL YAKIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2009 Cuma 12:47:02
Güncelleme :13 Kasım 2009 Cuma 13:19:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
çağatay IP: 88.226.157.xxx Tarih : 13.11.2009 17:45:29

çok pahalı dayı...