5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kazım Karabekir'in kızı söyleşi yaptı

Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir, Kars Ülkü Ocakları İl Başkanlığı'nda düzenlenen "Dünü Unutma Yarına Hakkın Olsun" konulu programda söyleşi yaptı. 

Babasının anılarını anlatırken duygulu anlar yaşayan Karabekir, Kafkas Üniversitesi Asena Teşkilatı tarafından hazırlanan 'Hocalı Soykırımı' slayt gösterisinde ise gözyaşını tutamadı. 

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) gençlik oluşumu Ülkü Ocakları Kars İl Başkanlığı'nın geleneksel hale getirdiği eğitim seminerleri çerçevesinde "Dünü Unutma Yarına Hakkın Olsun" konulu bir program düzenledi. Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir'in konuşmacı olarak davet edildiği Ülkü Ocakları Kars İl Başkanlığı'ndaki programa; Ocak Başkanı Güven Aydeyer, Ülkü Ocaklarının Kafkas Üniversitesi'ndeki (KAÜ) kadın teşkilatı 'Asena' üyesi bayanlar ile 150 civarında genç katıldı.
Program; şehitler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Program KAÜ Asena teşkilatı tarafından hazırlanan "Hocalı Soykırımı' slayt gösterisiyle devam etti. Ermenilerin Azerbaycan Hocalı'da yaptıkları katliamların fotoğraf ve yazılarla desteklendiği slayt gösterisi, herkesi duygulandırdı. 

Timsal Karabekir, slayt gösterisi boyunca gözyaşlarına hakim olamadı.
Timsal Karabekir daha sonra babası Kazım Karabekir Paşa'nın hayatı, milli mücadele, cumhuriyet tarihi, Çanakkale Savaşı ile Sarıkamış Şehitleri'ni konu alan bir konuşma yaptı. Konuları içeren fotoğrafların slayt eşliğinde gösterildiği konuşmasında sürekli duygulanan Timsal Karabekir, babasının anılarından söz ederken ağlamamak için kendini zor tuttu. 

Şehitler konusuna değinen Karabekir, "Hocalı katliamı slayt gösterisinde çok duygulandım. Yüreğimiz gerçekten kanıyor. Günümüzdeki şehitlerimiz de yüreğimizi kanatıyor. Hakikaten kanatıyor yüreğimizi. Bu vatan hepimizin. Bugün problemli olan yöremiz Diyarbakır olsun, Hakkari olsun, Çanakkale'de ölen onlar değil miydi? Türkiye Cumhuriyeti'ni hür olarak, bugün Kürt olarak isimlendirdiğimiz kardeşlerimizle birlikte kurtarmadı mı büyüklerimiz? Kim kimden farklıydı ki, kim bugün farklı bir şekilde muamele görüyor? Böl, parçala, yut oyununa cahilcesine gelen insanlar maalesef vatanımıza ziyan veriyorlar. Çanakkale'de bir 57. Alay düşünün ki; aşçısından, topçusuna kadar hepsi şehit. Vatan ve bayrağı için şehit olan bu kahraman askerleri minnet ve şükranla anıyorum. Seve seve canlarınızı verdiğiniz kutsal vatan topraklarında rahat uyuyunuz. Aziz ruhunuz şad olsun" şeklinde konuştu. 

Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'de, 'Ben size ölmeyi emrediyorum' sözlerini de hatırlatan Karabekir, bu söz üzerine gencecik fidanların tereddüt etmeden ölüme koştuklarını ifade ettikten sonra Ermenilerin soykırım iddialarına geçti. Timsal Karabekir konuyla ilgili şunları söyledi: 

"Bugün Ermeni komşularımız keşke, Türkiye devletinin, cumhuriyetinin onlar için nasıl bir nimet olduğunun, komşuluğunun onlar için nasıl bir lütuf olduğunun farkına varsalar da o haksız iddialarından vazgeçseler. Tabi ki bizim Kars Kapımız (Doğukapı) kapalı. Onlar haksız iddialarından vazgeçmedikçe, Karabağ'ı boşaltmadıkça, Kars Kapısı asla açılmayacaktır onlara. Sözde soykırım lafını milletim adına, kendi adıma ve babam adına ben lanetliyorum. Bizlere yapıştırılmak istenen soysuz iğrenç bir yalandır. 

Ama gelin görün ki dünya milletleri buna inanmaya dünden razı. Ben bu kelimeleri İsviçre'de sarf etsem anında beni tutuklarlar. Çünkü bu kelimeleri konuşmak orada yasak. O demokrasinin beşiği Avrupa, gelin görün ki, çiftte standart yapıyor. Ama ayını Avrupa benim Peygamberime hakaret eden insanlara alkış tutuyor. 'Yapabilir, ifade özgürlüğü var' diyor. Benim ifade özgürlüğümü niçin kabul etmiyor? İşte Avrupa'nın çirkin maskesi burada düşüyor" 

1919 yılında Kazım Karabekir Paşanın yetim çocuklardan kurduğu koronun söylediği marşların dinletilmesinin ardından, Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı Güven Aydeyer, Timsal Karabekir'e Osmanlı Devlet Arması hediye etti. 

Program gençlerin, Timsal Karabekir'le hatıra fotoğrafı çektirtmesinin ardından son buldu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 12:57:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?