6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kenyalı kuşçu ilgi odağı oldu

Türkiye Kuş Konferansı için Kars'a gelen Kenyalı kuş halkacısı James Kuria Ndungu sevecen tavırları ve ezberlediği türkü ile ilgi odağı oldu.


KuzeyDoğa Derneği ve Kafkas Üniversitesi ev sahipliği ve Doğa Derneği ortaklığıyla bu yıl Kafkas Üniversitesi'nde 11.'si düzenlenen Türkiye Kuş Konferansı için Kars'a gelen Kenyalı kuş halkacısı James Kuria Ndungu, Kars'taki gezilerinin ardından kuşçularla birlikte Iğdır Tuzluca Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi İstasyonu'na gitti. Kenyalı kuş halkacısı James Kuria Ndungu iki saat içinde yol boyunca 'vay vay tosuna' türküsünün iki mısrasını ezberledi ve zaman zaman türküyü seslendirmesiyle kuşçuların ilgi odağı haline geldi.


KuzeyDoğa Derneği Başkanı ABD Stanford Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Çağan Şekercioğlu ve 76 kişilik kuş meraklısı, Kars'taki Kuş Cenneti Kuyucuk Gölü'ndeki incelemeleri ve gözlemlerinin ardından Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi İstasyonu'na geçtiler.


Bölgeyle ilgili kuş meraklılarına bilgi veren KuzeyDoğa Derneği Başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu, "KuzeyDoğa Derneği olarak Kafkas Üniversitesi'yle birlikte burada 2006 yılından bu yana Doğu Anadolu Bölgesi'nin ilk halkalama merkezinde işi yürütüyoruz. Bu alanda şu anada kadar toplam 214 kuş türü tespit ettik. Bunların 143'ünü halkaladık ki bu çok iyi bir rakam. Zaten Türkiye'de 465 kuş türü var. Biz bunların yaklaşık yarısını bu alanda tespit ettik. Araştırmaya devam ettikçe de alanda tespit edilen kuş türlerinin sayısı da artıyor. Şu ana kadar bu bölgede 16 binden fazla kuş halkalandı. Bunlar Dünyanın farklı yerlerinden gelen kuşlar. Burada halkalanan kuşlar tekrar Güney Kıbrıs'ta, Macaristan'da ve Zambiya'da yakalandı ki bu da 3 kıta demek. Bunun dışında İsrail, Rusya, Finlandiya sınırı ve Güney Afrika'da halkalanan kuşları biz burada tekrar yakaladık. Buna bir örnek olarak Güney Afrika'da halkalanmış 18 gramlık bir kırlangıç burada yakalandı. Bu kuş 7 bin 835 kilometre yol katettikten sonra buraya
geldi ki bu bir Türkiye rekorudur. Türkiye'de; başka bir ülkede halkalanıp en uzaktan gelmiş kuş bu kırlangıçtır. Bu kuşun 2006 yılında halkalanıp, 2008 yılında yakalanması hesaplandığında 46 bin kilometre yol kat etmiş oluyor. Bu da dünyanın çevresini bir kezden fazla kat etmeye bedel. Bu kuşlar göçleri boyunca büyük zorluklarla karşılaşıyorlar, çok büyük mesafeleri kat ediyorlar. Sahara çölünü iki defa geçen bir çok kuş var" dedi.


Bölgenin önemine de dikkatleri çeken Şekercioğlu, "Aras Nehri ve Iğdır Ovası önemli doğa alanlarının kesiştiği nokta. Bu iki kritik alanın resmi olarak korunması çok önemli. Yaban hayatı geliştirme statüsüne sahip olması çok önemli. Bu alan Ramsar kriterlerini de karşılıyor. Bunun da değerlendirilmesi çok iyi bir gelişme olur. Burası eğitim ve bilimsel araştırma içinde, doğa koruma içinde Türkiye'nin ene önemli ve en güzel alanlarından biridir" diye konuştu.
Kuş meraklıları dana sonra Iğdır sınırları içindeki Ağrı Dağı eteğinde bulunan Aralık Sazlığı'na gittiler. Burada bölgeyle ilgili bilgi veren Iğdır Çevre ve Orman İl Müdürü Taner Tazegün, şunları söyledi:


"Ağrı Dağı'nın eteğinde doğal olarak çıkan ve böyle sulak alan oluşmuş. Iğdır'ın çok değişik kuş türlerine burada rastlayabilirsiniz. Türkiye'de ender olarak görünen saz horozu, özellikle yeşil arı kuşunu da bu alanda vardır. Bunun yanında çok değişik kuş türü var. Bugün de burada diğer illerden gelen kuş gözlemcisi arkadaşlarımız buradaki kuşları gözleyecekler. Bu alan Iğdır ili içi sulak alan olarak Çevre ve Orman Bakanlığı'na bildirildi. Sulak alan olarak ilan edildi. Bizde yaklaşık 4 yıldan bu yana burada avcılığı tamamen yasakladık. Av sezonunda bile burada avlanmak yasaktır"

iha
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 18:16:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?