5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Kırk tüneller yok ediliyor

Karslı tarihçi Vedat Akçagöz, Türkiye'nin en büyük tabyalarının yok olduğunu belirterek, "Kars halkının 'Kırk Tüneller' olarak bildiği 'Arap tabya', kimliği meçhul kişiler tarafından yok ediliyor" iddiasında bulundu.


Kimliği meçhul kişiler tarafından tabyaların ray demirlerinin çalınıp satıldığını iddia eden Vedat Akçagöz, "Tabya duvarlarını söküyorlar. Altın aramak için, yer seramiklerini kırıp tabya kirişlerini mahvediyorlar. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi, şimdi de Arap Tabya'nın demir pencerelerini kaynak makinesi ile kesip satıyorlar.Bu talana dur diyecek kimse yok mu? Devletin güvenlik güçlerini göreve çağırıyoruz. Tabya demirlerin satılabileceği hurdacılar ve satış noktaları soruşturulup failler en kısa zamanda adaletin önüne çıkarılmalıdır. Uluslararası boyutta Kars'ın adını yüceltecek ve turizm gelirlerimize katkı yapacak milli servetlerimiz göz göre göre yok oluyor" dedi.


Arap tabyaları hakkında bilgi veren Karslı tarihçi Vedat Akçagöz, şunları söyledi:
"Halkımız arasında 'Kırk Tüneller' olarakda isimlendirilen 'Arap Tabya' 1848-1853 tarihleri arasında inşa edilmiştir. 4 Ekim 1854 tarihli 'Ceride-i Havadis'te yayınlanan 'Williams'ın Raporu'nda Arap Tabya yapılı olduğu ifade edilmektedir. Arap Tabya; Macar General Richart Guyon (Hurşit Paşa) tarafından projelendirilmiştir ve inşasında Arabistan'dan gelen ordu mensubu askerler kullanılmıştır. Bu tabyanın çevresi 11 metre genişliğinde hendekle çevrilidir, hendeğin yüksekliği 5ve 7 metre arasında değişmektedir. Batısı uçurumdur. Doğu köşesi kanalı 224 metreden sonra 43 metrelik bitişik bir kanal daha vardır. Bunlara ek olarak tabyanın kuzey doğusundaki kanalın boyu 146 metredir. Tabyanın güney doğu tarafındaki top ve makineli tüfeklerden geçebilen düşman, tabya üzerinde açık siperler engeline takılmaktadır. Hendeğin iki tarafının kesiştiği yerde 10 adet tüfek yuvaları bulunmaktadır. Üç katlı olan bu yapı binlerce askeri aynı anda barındırma kapasitesine sahiptir."

iha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 19:39:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?