30
Nisan
2024
Salı
KARS

KKTC seçimlerine Rum basınının büyük ilgisi

Rum basını, dün KKTC’de gerçekleştirilen genel seçimlere çok geniş yer verdi.

Gazeteler fotoğraf ve şemalarla desteklenen haber ve yorumlar yayımladı, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve parti başkalarının sandık başındaki açıklamalarına yer verdi.

En yüksek tiraja sahip FİLELEFTHEROS manşetten, "Çıkmazla Birlikte Yıkılış... Muhalefetin Zaferi İşgal Bölgelerindeki Seçim Sistemiyle Bloke Edildi... R. Denktaş’ın Politikası Kınandı" başlığıyla verdiği haberinde, şu görüşleri savundu:

"İşgal bölgelerinde muhalefetin zaferi, seçim sisteminin siyasi tabloyu karıştırın görünmesine karşın, Kıbrıs Türk toplumunda yeni dinamik oluşturuyor. Dün akşamki sonuçlardan göründüğü üzere elde edilen sandalye eşitliği ya tuhaf ittifaklar ya da iç krize neden olacak. Serdar Denktaş’ın muhalefette olan partilerle koalisyon yapması, düne kadar, Talat-Akıncı tarafından kabul görmüyordu. Alınan bilgilere göre ise Ankara böyle bir oluşumu destekliyor. Ağır yenilgiye uğrayan Rauf Denktaş, hükümet kurma görevini kime vereceğini yaptığı açıklamayla dün sabah netleştirdi. Kendi arzuları doğrultusunda, istediği kişiye görev vereceğini söyledi. ABD ve AB, muhalefetin net bir zaferi için önemli yatırım yapmış ve bundan sonraki adımlarını da bu ihtimal üzerine şekillendirmişlerdi. Bugün bölgede bulunacak olan Weston’un, sahte seçimlerin nihai sonuçlarına göre taktiğini belirlemesi ihtimal dahilindedir. Amerikan kaynakları gazetemize, sonuçların kesinleşmesini bekleyeceklerini, ancak yine de muhalefetin sağladığı oy çoğunluğunun Annan Planı temelinde bir referandum niteliği taşıdığını belirtti."

Gazete, KKTC seçimlerine ilişkin diğer haberlerini şu başlık ve spotlarla yansıttı:
"Barış, Çözüm ve Üyelik Lehinde Oy Verdiler... Kıbrıs Türk Muhalefeti Yoğun Hilelere Rağmen Üstün Geldi... M. Ali Talat Değişiklik Vaadinde Bulundu... Ankara Tutumunu Netleştirdi: İlk Söz Bizim... Erdoğan: Sonuç Herkes Tarafından Kabul Edilsin..."
Diğer gazeteler KKTC seçimlerini şu başlık ve spotlarla verdi:
ALİTHİA (manşetten): "Gelişmeler İçin Belirsizlik... Çözüm Yanlısı Kıbrıs Türk Partilerinin Üstünlüğünden Sonra Kıbrıs Sorununun Gidişatı Belirsiz.... Denktaş Yönetiminin ve Seçim Sisteminin Engellemelerine Rağmen Referandum Çözüm Gösterdi... Kıbrıslı Türkler Denktaş Politikasını Reddetti... Sahte Meclisteki Sandalyeler İçin Korku Filmi... İşgal Bölgelerindeki Seçim Sonrası Tüm Senaryolar Onanıyor..."
SİMERİNİ (manşetten): "Düzenleyici Denktaş’ın Oylarda Talat Birinci Geldi Ancak İktidar ve Muhalefet 25’er Milletvekili Çıkarıyor. Ankara Akşamdan Kulislere Başladı, Ne Senaryolar İleriye Götürüyor... Talat Ne Diyor ve Niçin Eroğlu Erken Seçimlerden Söz Ediyor... Hepsi de İyimserdi ve Neticeyi Bekliyorlardı... Parti Liderleri Oylama Sırasında Ne Dedi... İşgal Altındaki Lefkoşa’da Atmosfer Nasıldı?"
POLİTİS (manşetten) : "Denktaş’a Şamar... Talat Miting İçin Çağrı Yapıyor... Muhalefetin Mitingi Bugün Lefkoşa’da ve Talat Serdar Denktaş’la Koalisyonu Reddediyor... Eroğlu Üç Ay İçerisinde Erken Seçim Fikrini Öne Sürdü..."
THAROS (manşetten): "Son Ana Kadar Korku Filmi... Milletvekili Seçimlerinde 25-25 Eşitlik... Talat Birinci, Ancak Hayal Kırıklığı İçerisinde... Seçimler İçin Basından Büyük İlgi8 Ya Avrupa Birliği Ya Rauf Denktaş.... Abdullah Gül: İlk Söz Türkiye’nin"

HARAVGİ (manşetten) : "Muhalefet Galip Geldi... Çözüm Yönünde Sınırlı Çoğunluk... Oy Satın Alımı ve Oylamaya Katılan Sömürgeci Sayısı Artışı İçin Şikayet... Ertesi Günün Ne Getireceği Konusunda Memnuniyet ve Temkinli İyimserlik... Seçimler İçin Medyadan Büyük İlgi... Seçimler Ne Adil Ne De Belirleyici... Muhalefet Liderleri Oylarını Kullanırken Denktaş ve Politikasına Eleştirilerde Bulundu.... Sahte Seçimler Olaysız Geçti... Milletvekili Seçimlerinin Nihai Sonuçları Yarın..."

LEFKOŞA-(İHA)
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2003 Pazartesi 13:59:20
Güncelleme :18 Ocak 2004 Pazar 15:34:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?