5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Konsolostan Ermeni başkana ret

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, çeşitli projeler için Kars'a gelen Ermenistan Gümrü Kafkas Merkezi Başkanı Artuş Mıkrtcyan'ın randevu talebini reddetti.

Üç ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek, dostluk ve kardeşliği pekiştirmek için Kars'ta olduklarını söyleyen Mıkrtcyan'ın randevu talebine Başkonsolos Hasan Sultanoğlu'ndan red cevabı geldi.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Azerbaycan Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, "Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si yabancı devletlerin silahlı kuvvetleri vasıtasıyla Ermenistan tarafından işgal edilmiştir. Bir milyonu aşkın Azerbaycan vatandaşı Ermeniler tarafından varları yokları ellerinden alınarak kaçkın durumuna düşürülmüştür. Azerbaycan, savaş halinde olan bir ülke ile asla dostluk kuramaz" dedi.

Uluslararası hukuk normları ile uluslararası kanunlara uygun olarak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) vasıtası ile Ermenistan'dan sulh yoluyla topraklarını geri almayı istediklerini belirten Başkonsolos Sultanoğlu, "On yıldan fazla görüşmeler sürmesine rağmen Ermenistan hala tecavüzkar siyasetinden el çekmiyor, tecavüzkar siyasetine devam ediyor. Savaş halinde olan Ermenistan'ın sözde bir sivil toplum örgütü başkanı ile Azerbaycan Başkonsolosu'nun görüşmesi akla ve mantığa sığmaz. Kafkas Barış Merkezi adı altında kurulan bir sivil toplum örgütünün başında da Ermenistan'dan birinin olması çok ilginçtir. O sözde barış merkezinin başkanına sormak lazım; Kafkaslarda barışı bozan devlet kimdir? Ermenistan, Azerbaycan topraklarını işgal etmiş. Türkiye'den de toprak talep ediyor. Ahıska Türklerinin yoğunlukta bulunduğu Gürcistan'ın çeşitli yerlerinden de ise toprak istiyor. Hal böyleyken Ermenistan, Kafkaslarda barışa nasıl aracılık yapabilir. Bunu da anlamış değiliz" diye konuştu.

Sultanoğlu, "Ermenilerin bütün politikalarının önüne 'Sözde' kelimesi ilave edilmelidir. Sözde soykırım, sözde barış, sözde dostluk. Bunun arkasında neler olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Sizinde kaydettiğiniz gibi son zamanlarda Ermenistan'dan sık sık ekipler Kars'a gelerek toprak talebi iddialarını gündeme getirmekten çekinmiyorlar. Biz kardeş ülke olarak bu olaylara ziyadesiyle üzülüyoruz. Ermenistan'ın sözde barış politikalarına maddi menfaatler neticesinde Azerbaycan'dan da yalnızca bir kimsenin iştirak etmesi Azerbaycan'ın bu projelere iştiraki anlamına gelmez. Bu projelerin maksatlarından biri de Türkiye-Azerbaycan kardeşliğine gölge düşürmektir. Bakü-Kars Demiryolu hattının temelinin atılacağı, Bakü-Kars direkt uçak seferlerinin başlayacağı şu günlerde Ermeniler de boş durmayarak çalışmalarını hızlandırmaktadırlar. Bunu da herkes çok iyi bilmelidir ki; Türkiye-Azerbaycan münasebeti, kardeşlikten, dostluktan, barıştan çok daha mühim bir milli birliğe dayanmaktadır. Bu münasebeti anlamak isteyenler ulu önder Atatürk ve ulu önder Haydar Aliyev'in iki kardeş ülke için sözlerini bir kez daha okumalıdırlar. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini bozmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Tekrar ediyorum, barış politikalarını Ermenistan'dan başlatmak gerekiyor. Kafkas ülkeleri birbirleri ile barış içerisindedir. Bu barışı bozan yalnız Ermenistan'dır. Malum o misyonu üzerine götürmüş sözde Barış Merkezi Başkanı'na Kars'ta sordular mı? Toprak talebinden, soykırımdan, tazminattan vazgeçtiniz mi? Şimdi de Kars'ta peynirle barış oluşturmak istiyorsunuz" şeklinde konuştu Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu daha sonra şunları söyledi:

"Türkiye Devleti'nin politikası açık ve net bir şekilde ortadadır. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı defalarca belirtmişlerdir ki; Ermenistan toprak talebinden, soykırımdan, tazminattan vazgeçmediği müddetçe hiçbir diplomatik ilişki kurulamaz ve sınırlar açılamaz. Bu politika bugün de ortada iken yabancı güçlerin koordinatörlüğü ile bu tür sözde barış misyonlarının sözde barış projeleri kamuoyunu aldatmaktan ve olan bitenleri hafızalardan çıkarmaya çalışmaktan başka bir şey değildir.

Azerbaycan topraklarının da işgal altında kalması çok sürmez. Ermenistan uluslararası hukuk kurallarına riayet etmez ve Birleşmiş Milletler'in (BM) de 'İşgal ettiğin toprakları geri ver' çağrısına uymamaya devam ederse Azerbaycan topraklarını kendi gücü ile geri alacaktır. Bu yakın günlerde Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri 90. yılını kutlayarak dosta düşmana karşı güç gösterisinde bulunmuştur. Azerbaycan işgal altında olan topraklarını geri alma kudretine sahiptir. Ermenistan da bunu çok iyi anlamalıdır. Savaş hala bitmemiştir."

.
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 14:36:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?