5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Korumalı okul yolculuğu

Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Çardakçatı köyü mezrasında yaşayan 30 öğrenci, 5 kilometre uzaklıktaki Kalabaş köyü İlköğretim Okulu'na karlı arazileri aşarak gidiyor.

Dondurucu soğukta başlayan zorlu eğitim yolculuğunda öğrencilere veliler de olası bir tehlikeyi önlemek için tüfekler ve köpeklerle eşlik ediyorlar.


2 yıl öncesine kadar servis araçları bulunan fakat bu yıl servis aracı verilmeyince çaresiz kalan köylüler öğrencilerinin eğitimlerini tamlayabilmesi için akla karayı seçiyorlar. Öğrenciler, her sabah erken saatte gönüllü veliler tüfeklerini hazırladıktan sonra çoban köpekleriyle birlikte yolculuğa başlıyorlar. Sıkı sıkıya giydirilen öğrenciler minik bedenleriyle derslerine yetişebilmek için büyük sıkıntılara göğüs geriyorlar.


Önde tüfekli veliler, yanlarında çoban köpeği korumasıyla karlı ve zorlu arazileri aşmak zorunda kalan minik öğrenciler zaman zaman düşseler bile koşarak arkadaşlarına yetişmeye çalışıyorlar. Uzun süren yolculuk sırasında bir araya toplanarak dinlenen öğrenciler, aralarında türkü söyleyerek ısınmaya çalışıyorlar. Öğrencilerden Çetin Aklan güzel sesiyle söylediği türkülerle arkadaşlarına moral veriyor.


Öğrenciler, bu sıkıntılarının yaşanmaması için servis aracı istediklerini söylerken, velilerden Reşat Aklan, öğrencileri kestirme yol olan araziden okula götürdüklerini belirterek, çevrede olası bir tehlikeyi önlemek için yanlarında köpek ve tüfek bulundurduklarını vurguladı.

Reşat Aklan, "Bu bölgeler kurt, ayı ve çakallarla dolu. O nedenle tüfek ve köpeklerle eşlik ediyoruz. Mecburen sabah götürüp okula bırakıyoruz akşam ise gidip geri getiriyoruz. Bunlara iki sene önce servis çıkartıldı. Bu sene servisimizi de iptal ettiler. Görüyorsunuz, 7 yaşındaki çocuk 5 kilometre yolu yürüyor. Kar-kış demeden böyle gidip geliyorlar. 30 öğrenciden 3'ü hasta oldu. Bugün 27 öğrenciyle yola çıktık" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2008 Salı 16:06:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?