6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Köy çocuklarının Nevruz sevinci

Kars'ta köy çocukları Nevruz Bayramı'nı evlerin damlarında ateş yakarak kutladılar. Renkli görüntülerin yaşandığı köylerde çocuklar soğuk havaya rağmen gönüllerince eğlendiler.

Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz, Kars genelinde soğuk havada kutlandı. İl ve ilçe merkezlerinde ateş ve odun yakarak etrafına toplanan vatandaşlar hem ateş üzerinden atladılar, hem çaylarını yudumladılar hem de saatlerce bir arada sohbet ettiler. Merkezde bunlar yaşanırken hemen hemen bütün köylerde de Nevruz ateşi özellikle çocukları bir araya topladı.

Oyun alanlarından, çocuk parklarından, eğlence mekanlarından yoksun olan köy çocukları nevruzu fırsat bilerek evlerin damlarında ve yol kenarlarında ateş yaktılar. Soğuk havaya rağmen yaktıkları odun, lastik ve ot ateşi etrafında toplanan çocuklar Nevruz'u gönüllerince kutladılar.

Arpaçay ilçesine bağlı Koçköy beldesinde de benzer görüntüler yaşandı. Bir evin damına çıkan çocuklar etrafı aydınlatan Nevruz ateşinde hem ısındılar hem eğlendiler. Kol kola oyunlar oynadılar, türküler söylediler, güreş tuttular. Ateşi tutuşturmak için bir kız çocuğunun ayağındaki terliğin yakılması ilginç görüntüler oluşturdu. Terliği olmadığı için ayakları üşüyen kız çocuğu hem ağladı hem de ağabey ve ablalarıyla birlikte Nevruz'u kutlamaya çalıştı.

Kutlamalara katılan vatandaşlar Nevruz'un eski bir gelenek olduğunu ve 20-21-22 Mart gecelerinde ateş yakarak bu geleneği devam ettirdiklerini söylediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Mart 2009 Pazar 13:04:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?