6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Köyden kente fotoğraf sergisi

Kars merkeze 27 kilometre mesafedeki Çığırgan Köyü İlköğretim Okulu Fotoğrafçılık Kulübü öğrencileri köylerini, fotoğraflarla kent merkezine taşıdılar.

'Doğa ve İnsan'ı konu alan amatör fotoğraf sergisi tarihi Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) Konağı'nda açıldı. Ziyaretçi akınına uğrayan sergide köyün bütün güzellikleri fotoğraflarla yansıtıldı.


Çığırgan Köyü İlköğretim Okulu Fotoğrafçılık Kulübü öğretmen ve öğrencileri tarafından 6 aylık bir çalışma sonucunda çekilen toplam 840 adet fotoğraf arasından seçilen 86 fotoğraf, kent merkezinde düzenlenen sergiyle ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Faikbey Caddesi üzerindeki tarihi GAMP Konağı'nda 3 gün açık kalacak serginini açılışı; Kars Milli Eğitim Şube Müdürü Osman Urlunç, AK Parti İl Başkanı Ramazan Karakelle ve Çığırgan Köyü İlköğretim Okulu Müdürü İsmail Gürler tarafından yapıldı.


'Kasımpatı' isimli okul dergisinin de dağıtıldığı sergiye okul öğretmenleri, Fotoğrafçılık Kulübü öğrencileri ve öğrencilerin aileleri de iştirak etti. Okul Müdürü İsmail Gürler, Müdür yardımcısı Hakan Aksoy, Fotoğrafçılık Kulübü Rehber Öğretmeni Selma Akgün ve öğrenciler ziyaretçilerle tek tek ilgilenerek fotoğraflar hakkında bilgi verdiler.

Tamamı köy okulu öğrencileri tarafından çekilen, doğa ve insanın işlendiği 86 fotoğraf köydeki günlük yaşamı kısa süreliğine de olsa gözler önüne sermeye yetti. Köy çocukları, köylerindeki günlük yaşamın bir parçası haline gelen kümes hayvanları, temel geçim kaynağı olan hayvancılık, tarım ürünleri ve aletleri, yılın 8 ayını birlikte geçirdikleri 'Beyaz esaret' olarak adlandırılan kar, çocukların eğlencesi karda kızak, tabiatın renkleri, çiftçilik, köylünün vazgeçemediği tandır ekmeği, hasat ve harman dönemleri, yüncülük, bayrak etkinlikleri, çilekeş köy kadınlarının yaşamları, köyün çevresinde yetişen çiçekler, kuş türleri gibi hayatın her alanını okul öğretmenlerinin temin ettiği fotoğraf makineleriyle kent yaşamına taşıdılar.


Amatör ruhla düşünülen ve köy öğrencilerinin kent merkezinde sergilediği ilk fotoğraflar olma unvanını da elde eden fotoğraf sergisindeki ziyaretçi defteri de birbirinden anlamlı duygu ve düşüncelerle işlendi.

Okul Müdürü İsmail Gürler, "Okulumuzda çok çeşitli kulüpleri işler hale getirmek, Kars'ta da diğer okullara örnek olmak amacıyla böyle bir sergi düşündük. Öğrencilerimiz 1 eğitim-öğretim sezonu boyunca toplam 840 adet fotoğraf çektiler. Bu fotoğraflar arasında kulüp rehberi öğretmenimizle beraber 86 adet fotoğraf belirledik. Bizler de onların seçmiş olduğu fotoğrafları öğretmen arkadaşlarımızla birlikte inceledik, değerlendirdik ve çocuklarımızın alın terini kent merkezinde tarihi bir konak içerisinde sergileme kararı verdik. Köy öğrencilerine yönelik böyle bir serginin ilk olması da bizler için büyük önem taşıyor. Böyle bir sergiyi açmaktan da gurur duyuyoruz" dedi.


Fotoğrafçılık Kulübü Rehber Öğretmeni Selma Akgün ise her şeyden önce öğrencilerin dünyaya özellikle de yaşadıkları çevreye farklı bir açıdan bakmalarını sağlamak için böyle bir girişimde bulunduklarını belirterek, "Bir köy okulu olarak Kars'ta bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Tüm bunlar tamamen çocuklarımızın emeğidir. Biz ise sadece rehber olduk. Onların bakış açılarına, duygularına, düşüncelerine mümkün olduğunca hiç dokunmamaya çalıştık.

Tamamen onların kendi duygu ve düşünceleriyle oluşturup bir araya getirdik ve böyle güzel bir sonuç çıktı" diye konuştu.
Öğrencilerden Fotoğrafçılık Kulübü Başkan yardımcısı Merve Köçmez, "Köyümüzü tanıtmak için bol bol fotoğraf çektik ve bunları da bugün sergiledik. Öğrenci arkadaşlarımızla beraber çektik. Rehber öğretmenimiz de bize rehberlik yaptı. Şimdi de bu fotoğraflara baktıkça ve ziyaretçileri gördükçe güzel bir duygu hissediyorum ve köyümün güzelliklerini görebiliyorum. Düşüncelerimi nasıl yansıttığımı görünce de daha mutlu oldum. Çok mutluyum. Köylülerimiz fotoğraflarımızı beğenmediler ama biz çok beğeniyoruz.


Fotoğraf çekmek de zor ama biz yine çektik ve başardık" şeklinde konuştu.
Öğrencilerden Fotoğrafçılık Kulübü saymanı 7. sınıf öğrencisi Yeşim Köçmez de, arkadaşlarıyla birlikte boş kaldıkça fotoğraf çektiklerini ifade ederek, "Fotoğraflarımızın Kars'ta sergilenmesi, fotoğraflarla yansıttığımız köyümüzün ziyaretçiler tarafından beğenilmesi bizleri sevindirdi. Ben ise ağırlıklı olarak kazları ve kuş yuvalarını çektim" dedi.

OKULUN SOSYAL VE SPORTİF FAALİYETLERDEKİ BAŞARISI
Çığırgan Köyü İlköğretim Okulu'nun başarısı sergiyle de sınırlı değil. 1953 yılında açılan okul, sosyal ve sportif faaliyetlere verdiği ağırlıkla biliniyor. Okul, ilk kez katıldığı futbol, kros ve satranç dallarında önemli başarılar elde etti. Yine Kasım ayıyla özdeş kesme çiçek yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip. Anavatanı Japonya olan bitki ismi 'Kasımpatı' isimli okul dergisi çıkardı. Geçtiğimiz yıl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda tiyatro gösterisi sundu.

İha
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2009 Pazar 12:03:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?