6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Köylülerin donla mücadelesi

Dondurucu soğukların etkisini sürdürdüğü Kars'ta köylüler, toprak üzerinde ateş yakarak donan sularını açmaya çalışıyorlar.

Dondurucu soğuklar Doğu Anadolu Bölgesi'nde adeta çileye dönüşüyor. Özellikle de köylerde günlük yaşam felç oluyor. Hayvan yiyecekleri kar altında kalan köylüler, kışlık erzaklarını depolarda muhafaza ediyor, karda ıslanan odunları da ateş karşısında kuruttuktan sonra sobaya atıyorlar. Köylülerin en büyük sorunlarının biri de su. Bir çok köyde şebeke sistemi olmadığından sular çeşmelerden temin ediliyor. Şebeke suyu olan köylerde ise su boruları donuyor. Toprağın da donmasıyla su arızalarını gidermek
için ilginç yollara başvuruluyor. Önce ateş yakılıyor ve toprağın yumuşaması sağlanıyor. Daha sonra demir çubuklarla ve küreklerle toprak kazınıyor. Saatler süren çalışmalar sonrasında donan boruya ulaşılıyor.

Selim ilçesinin Bayburt köyünde aynı sorunla karşılaşan Orhan Alagöz, "Sabahtan beri suyu açmaya çalışıyoruz. Su açılacak mı o da belli değil. Açılmazsa sırtımızda su taşıyacağız. Durumumuz vahim" diye konuştu.

Neslihan Sancak isimli kadın da "Elimiz ayağımız soğuktan donuyor. Suyumuzda olmasa yandık. Ne yapacağımızı şaşırdık kaldık" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2009 Pazartesi 14:26:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cafer kaya IP: 88.247.7.xxx Tarih : 21.01.2009 11:51:50

merabalar karsın en büyük sorunu köylerdeki su ve yol sorunlarıdır bunun için herkes seçim geliyor bu fırsatı kaçırmasın selamlar arpacayın bir çok köyünün suyu ve yolu bir türlü düzen tutmamıştır köylerde sular donuyor yollar çamurdan geçilmiyor örnek:gediksatılmış sular akmıyor ,hasan çavuş ,karakale, kıraç v.s