6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kriz esnafı icralık etti

Kars'ta, 104 işyerinin 6 aydır kapısına kilit vurulan Küçük Sanayi Sitesi'nde faal durumdaki 320 esnaf icralık oldu. Dükkan bedellerini iş olmadığından ödeyemedikleri için icralık olan işyeri sahipleri anahtarlarını yere bırakarak uygulamayı protesto ettiler. Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden de esnafların aidatlarını ödemedikleri için icraya verildiklerini söyledi.

Mobilyacılar Marangozlar Esnaf Sanatkarlar Oda Başkanı Muharrem Özgüven, "Şehirden yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta olan Küçük Sanayi Sitesi adeta kaderine terk edilmiş ve sürgüne gönderilmiş bir şehir görünümündedir. Bugün buradaki esnaf ve sanatkarımızın var olan ekonomik sorunlarının yanı sıra Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifinin ve Sanayi Bakanlığı'nın yüzde 95 desteği ile yapılmış olan sanayi binalarına ilişkin icralar başlatılmıştır. Esnafa can suyu kredilerinin verildiği ve esnafın canlandırılmaya çalışıldığı bir dönemde bu resmen esnafının canının alınması projesidir. Bu icraların biran önce durulmasını arkadaşlarımız talep etmektedir. Biz de yönetim olarak aynen bu fikir ve düşüncelere katılıyoruz. Esnaf arkadaşlarımızın bir çoğunun araçları bağlanmış, banka hesaplarına el konulmuş ve evlerine icralar götürülmüştür. Burada 6 ay faaliyet gösteren meslek grubu mobilyacı, marangoz, tamirci ve hızarcı arkadaşlarımız dolayısıyla yıl boyu düzenli geliri olmayan insanlardır. Aza kanaat ederek günlük geçimlerini temin etmeye çalışan ve ellerinin emekleriyle, alınlarının teriyle geçinmeye çalışan insanlardır. Bu kara kışta her yer karlar altında, aylardır işyerleri kapalı, bunun yanında bu icralarında getirilmesi tamamen haksızlıktır. Özellikle de bu kriz ortamında uygulanan faizler çok yüksektir. Ana paranın 10 bin TL olduğu bir işyerinin faiziyle birlikte 16 bin TL talep edilmesi, Avukatlık ücretinin eklenmiş olması arkadaşlarımız adına yapılan kocaman bir haksızlıktır" dedi.

Küçük Sanayi Sitesinde icralık olan esnafların acılarını paylaştıklarını da sözlerine ekleyen Özgüven, "Arkadaşlarımız artık acı içindeler. Bunların bu halini gördükçe benim de içim acıyor. Günlük geçimlerini, günlük masraflarını karşılamakta dahi zorlanan insanların üstlerine birde bu kambur eklenince iş çığırından çıkmış oluyor. Burası ne belediye bölgesidir nede bir sorumlusu vardır. Yolları açılmaz, çöpleri toplanmaz, sokak lambalarına bakılmaz, güvenliği tam olarak sağlanmış değildir. Yazın 3 işyeri kundaklandı, 4 işyerinde hırsızlık olayı oldu. Bu şartlar altında bu insanların bu şekilde ezilmesine bizim yönetim olarak gönlümüz el vermemektedir. Bu faizlerin biran önce silinmesini ve ana para borçlarının da ertelenmesini talep etmektedir arkadaşlarımız. İlgili yerlerle görüştük, uygulanan faizin yıllık yüzde 2 olduğu bize söylendi. Elimize gelen tebligatlarda ki ana parayla faize bakacak olursak faizler yüzde 50'nin kat ve kat üzerindedir. Arkadaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Sitede marangozluk işiyle uğraşan Yavuz Topçu da, "Bütün esnaf arkadaşlarımızı şehirden boşaltma adı altında buraya getirdiler. Çok vaatlerle ve 'faiz alınmayacak, sanayimiz büyüsün' diye bizi buraya getirdiler. Buraya geldikten sonra bize vaat edilenlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Vaatlerini yerine getirmeyeceklerse dükkanları geriye verelim bize müsaade etsinler biz şehirdeki dükkanlarımıza geri gidelim. Başka bir ülke, başka bir yer varsa bizi oraya gönderin orada çalışalım. Biz buraya geldiğimizde bize dediler ki yüzde 2 gibi bir para alacağız, kira öder gibi dükkanınız olacak. Buraya geldik arabamızda elden gitti, eve para götüremiyoruz, çoluk çocukta evi terk edecek. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız Kars'ta Türkiye il sınırları içerisinde. Bize kolaylık sağlansın" şeklinde konuştu.

Yılmaz Çimşit isimli esnaf ise "Bana bu sene gelen tebligatta dükkan paralarını ödeyemediğim taktirde dükkanımın elimden alınacağı belirtildi. 15 bin TL Halk Bankasından kredi çektim, 5 bin TL faizli olarak geriye ödeme yapıyorum. Bu durumda bende mağdurum bu kış şartlarında bende ödeyemiyorum" dedi.
Kaza geçiren ve sitede sağlık ocağı olmadığından hastaneye geç götürüldüğü için kopan parmakları yerine dikilemeyen Marangoz Ustası Yusuf Şengül de "Ben burada küçük bir esnafım. Elimi makineye kaptırdım. Sanayide bir sağlık ocağının olmayışı, hastanenin siteye uzak oluşu nedeniyle parmaklarımı diktiremedim. Burada birçok esnaf arkadaşımızın başına böyle şeyler gelmiştir. Bizim burada ne ilgili bir kurumumuz var, ne sahip olan var. Şimdi de dükkanlarımıza icra gelmiş. Kış şartlarında burada toplanmışız. Arabalarımız bağlanmış. Bankada ki hesaplara el konuldu, evlerimize icra geldi. Bizim kazandığımız burada belli, yazın normalde evimizi geçindiriyoruz, kışın da boynumuzu büküp bekliyoruz ki kar kalksın. Şu anda 3-4 aydır boşuz. Yetkili makamlar bu işyerlerini alsın bize iş versin çalışalım veya bize kolaylık tanınsın. Kimse icralık olmak istemez, kazanamadığınız zaman ödeyemiyorsun ve ödeyemediğiniz zaman icralık oluyorsunuz" diye konuştu.

Kiracı Naim Ceco ise şunları söyledi:
"Dükkan sahipleri icraya verildiği için haklı olarak kiralarını arttırdılar. Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Valilikle protokol imzaladığı halde o protokole uymadı ve bizleri kandırdı. Şuanda biz mağdur durumdayız, işyerlerimiz olmadığı halde zor durumdayız. Kiralarımızı artırdılar onu da ödeyemeyecek hale geldik. 8 ay kar altındayız iş yok güç yok. Bize sahip çıkılsın"
Küçük Sanayi Sitesi esnafı daha sonra dükkanlarının anahtarlarını yere bırakarak yetkilileri protesto ettiler ve sorunlarıyla ilgilenilmesini istediler.
Konuyla ilgili İHA'nın sorularını cevaplayan Vali Mehmet Ufuk Erden de yaklaşık 3 yıldır uyarılara rağmen bir çok esnafın aidatlarını ödemediklerini ifade ederek, şu açıklamayı yaptı:

"Sanayi Bölgesi yönetimini kendileri oluşturuyorlar böylelikle bütçeleri de oluşmuş oluyor. Bu sorun bizden kaynaklı bir sorun değil. 3 yıldır aidatları toplayamıyoruz. Az sayıda esnaf aidatını ödüyor ama bir çoğu ödemiyor. Bazıları aralıklarla öderken, hiç aidat ödemeyenlerde oluyor. Aidatlarda zaten oldukça cüzi fiyatlarda belirlenmiş. Defalarca toplantılar yaptık ve aidatlarını ödemelerini istedik. Sonunda çaresiz kaldığımız için ircaa verdik.Mecbur kalmasak bunu yapmazdık. Bizlerde isteriz ki o bölgenin gelirleri daha fazla olsun, hiçbir vatandaşımız sıkıntı çekmesin. Bizler de çok üzülüyoruz. Oranın şu anda bütün yükü Valilik, İl Özel İdaresi ve Belediyenin omuzlarında. Ama şu da bir gerçek ki herkes elini taşın altına koymalı ve sorumluluk altına girmelidir"
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 17:33:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?