3
Mayıs
2024
Cuma
KARS

Kurbanda beslenmeye dikkat!

KARS SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ KURBAN BAYRAMI ÖNCERSİNDE VATANDAŞLARI UYARDI

Kars Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde artan şeker, şekerli besin ve et tüketimi nedeniyle sağlık sorunu yaşayabilecek risk gruplarında olan vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, Bayramda yapılan ziyaretlerde miktarı kaçırılan yemek ve tatlılar insan sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Kars Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, halkı bayram boyunca dikkatli beslenmeleri konusunda uyardı ve nasıl beslenilmesi, kurban etlerinin nasıl pişirilmesi ve saklanması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, Kurban Bayramı’nda özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi sağlık problemi olan bireyler ve yaşlıların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Fahri Sevinç; “Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler Kurban Bayramı’nda, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalılar. Ayrıca kahvaltı öğünü atlanmamalı ve şerbetli tatlılara tercihen sütlü tatlılar tüketilmelidir” dedi.

Hayvan hastalıklarının insana geçmemesi için mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş hayvan etlerinin tüketilmesi, kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınması gerektiğini belirten Dr. Fahri Sevinç; “Etler sindirimi son derece zor olan besin maddeleridir. Yeni kesilmiş hayvan etindeki sertlik sindirim konusunda zorluklar yaratır. Özellikle mide barsak hastalığı olan hastalarımızın bu sorunu yaşamaması için mutlaka kurban etlerini birkaç gün buzdolabında beklettikten sonra, kızartmadan kaçınarak, haşlayarak ya da ızgarada pişirerek tüketmelerini öneririm. Sadece bu rahatsızlığı olan hastalar değil, herkesin bu noktaya dikkat etmesi gerekiyor. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirilen ya da kızartılan yemekler kanserojen maddelerin oluşmasına neden olur. Bu yüzden tercih edilmemelidir” diye konuştu.

Kars Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, vatandaşları Kurban etlerinin pişirilmesi konusunda da uyardı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç; “Et ile birlikte yapılan yemeklere asla yağ ilave edilmemelidir. Özellikle kuyruk yağı ve tereyağının et yemeklerinde kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır. Eğer et pişirilirken ızgara tercih ediliyorsa, et ile ateş arasında mesafe çok iyi ayarlanmalıdır. Çok yüksek derecede ısı etin dış yüzeyinin yanması sonucu su kaybının fazla olmasına yol açar, besin öğesinin kaybını artırır ve yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşarak, ısının etin iç kısmına ulaşmasını engeller. Etin haşlanarak pişirilmesi hem sağlıklı olması, hem de ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini engellemesi açısından büyük önem taşır. Etlerin kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etler dondurulduktan sonra tekrar çözdürülürse bazı mikroorganizmalar oluşur ve bu nedenle sağlığımız tehlikeye girer. Bu nedenle etler büyük parçalar halinde değil, bir defada kullanılabilecek büyüklüklerde, buzdolabı poşeti ya da yağlı kağıda sarılarak dondurucuda eksi 18 derecede saklanmalıdır. Çözdürülen etler hemen pişirilmeli ve asla tekrar dondurulmamalıdır. Etin çabuk çözünmesi için kesinlikle kalorifer, soba, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler kullanılmadan, buzdolabının sebzelik bölümünün üstüne konarak çözünmesi sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2010 Perşembe 11:05:02
Güncelleme :11 Kasım 2010 Perşembe 11:52:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?