7
Mayıs
2024
Salı
KARS

Küresel ısınma yağışları arttıracak

Stanford Üniversitesi Biyoloji Bölümü Çevre Koruma Merkezi'nden Dr. Çağan Şekercioğlu, küresel ısınma senaryolarına göre Akdeniz'in çoğunun kuraklaşacağını ancak Kuzeydoğu Anadolu'da yağışların artacağını söyledi.


Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoglu ve daire amirleri, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve ABD Christensen Çevre Koruma Vakfı'nın destekleriyle yürütülen Doğal Zenginlik Projesi kapsamında Kuyucuk Gölü'nde halkalama çalışmaları yapan dünyanın tanınmış kuş bilimcileri ve kuş gözlemcilerine ziyarette bulundu. 2 haftadır Kuyucuk Gölü'nde bulunan Polonyalı kuş bilimci, kuş ressamı ve kuş halkacısı Dr. Tomaçz Cofta, bu ziyaretin dünya genelinde kuş gözlemlemeleri sırasında yapılan ilk resmi ziyaret olduğunu söyledi.

Çalışmaların ilk defa bu kadar ciddiye alındığını bu ziyaretle gördüğünü belirterek sevincini dile getiren Cofta, Polonya'nın Güneydoğu Avrupa kuş göç ağının merkezi olduğunu ifade etti. 2005 yılından bu yana kuş gözleme çalışmalarına bilim adamlarının destek verdiğini kaydeden Cofta, ayrıca Güneydoğu Avrupa'da kuş göç ağı üzerinde 26 ülkenin bulunduğunu hatırlattı.


Kuyucuk Gölü'nde 127 kuş türü bulunduğunu belirten Stanford Üniversitesi Biyoloji Bölümü Çevre Koruma Merkezi'nden proje koordinatörü Dr. Çağan Şekercioğlu ise, şu ana kadar 38 kuş türünden 200 kuşun halkalandığını ve halkalama yoluyla kuşların gerçek artış ve azalışlarının belirlenebildiğini söyledi. Şekercioğlu, küresel ısınma senaryolarına göre Akdeniz'in çoğunun kuraklaşacağını, fakat Kuzeydoğu Anadolu'da yağışların değişmeyeceğini aksine artacağını ifade ederek, "Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu tür sulak alanlar birçok kuş türü ve insanlar açısından sığınak merkezi haline gelerek, daha fazla önem taşıyacaktır. Çünkü Türkiye kuraklaşırken, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde kuraklaşma daha az olacaktır. Buranın korunması Türkiye için de çok önemlidir. Doğa turizminde çok aşırı bir yatırıma gerek yok. En önemlisi alanın etkili olarak korunmasıdır. Turistler buranın zenginliğine hayran kalıyorlar" dedi.


Amerika Kaliforniya Eyalet Üniversitesi Channel Islands Kampüsü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sean Anderson da, bilimsel araştırma için yeterli destek olmadığını belirterek, "Bu tür çalışmalara destek çok önemli. Burası çok önemli bir yer. Amerika ve Türkiye'de sürekli değişen bir izlenim var. Herkes kendi hafızasına göre düşünüyor. Bundan yüz yıl önce burası çok daha iyiydi, ama bunu hatırlayan kimse olmadığı için bundan 10 yıl öncesini temel olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.


Vali Mehmet Ufuk Erden, "Buraya gelişimiz inşallah önemli bir adım olur. Burası bilimsel çalışmalara hep açık olsun ve alanı turizme açalım. Bu konsept üzerine projelerimize yön verirsek daha verimli olur" diye konuştu.
Halkalanarak kaydı yapılan deniz düdükçünü cinsi kuş, Vali Erden tarafından doğaya bırakıldı. Vali Erden, Belediye Başkanı Alibeyoglu, daire amirleri ve kuş gözlemcileri, daha sonra göl kenarında hatıra fotoğrafı çektirdi. Bu sırada ayaklarının dibinde zıplayan yavru kurbağalardan birini eline alan Çağan Şekercioğlu, "Protokolü karşılıyorlar" diyerek espri yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 17:37:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?