6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kuş Cennetine ziyaretçi akını

Kars Kuyucuk Kuş Cenneti, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde ziyaretçi akınına uğradı.

 Kuş meraklıları gölde kuşların üremesi için yapılan yapay ada çalışmalarına destek veren Vali Mehmet Ufuk Erden'e teşekkür etti. Göl çevresinde görülen yeşil kertenkele ise ziyaretçilere keyifli dakikalar yaşattı.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı ABD Stanford Üniversitesi Ekoluğu Dr. Çağan Şekercioğlu'nun daveti üzerine birçok kuş meraklısı gazeteci ve işadamı Kars'ın Akyaka ilçesine bağlı Kuyucuk köyü sınırları içindeki Kuş Cenneti Kuyucuk Gölü'ne gelerek kuş gözlemlediler. 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü 207 kuş türünün bulunduğu göl çevresinde geçiren ziyaretçiler, bölgedeki iyileştirme çalışmalarını çok beğendiklerini söyleyerek emeği geçenlere teşekkür etti. Kuyucuk Gölü'nün Türkiye için bir şans olduğunu dile getiren
kuş meraklıları, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, KuzeyDoğa Derneği yetkilileri, Kuyucuk, Carcıoğlu ve Duraklı köy halkının büyük bir özveriyle gölü muhafaza etmelerinin eşine az rastlanır bir dayanışma olduğunu bunun da Türkiye'ye örnek teşkil etmesi gerektiğini savundular.

ANGIT, UZUN BACAK, BALIKÇILLAR VE MARTILAR YAPAY ADADA YUVA YAPTI
İki hafta önce açılışı yapılan Türkiye'nin ilk yapay adasında; angıt, uzun bacak, balıkçıllar ve martılar yuva yapmaya başladı. Ada etrafında yosunlar oluştu ve kuşların adaya olan ilgisi daha da arttı.


KuzeyDoğa Derneği Başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu, "Bir çok kuş 2 haftalık adada yuva yapmışlar. Uzun bacaklılar uygun habitatta suya yakın çamurlu kesimde yuva yapmaya başlamışlar. Daha önce bunlar burada otlatma baskısı nedeniyle üreyemiyorlardı. Şimdi adada taciz edilmedikleri için üreyebiliyorlar. Ziyaretçilerimiz Kuyucuk Gölü'nü çok beğendiler. Ümidimiz alana daha da fazla doğa meraklısının, doğu turistinin gelmesidir. Alanı şu haliyle koruyarak tüm dünya çapındaki doğa meraklılarına ev sahipliği
etmesidir" dedi.


İstanbul'dan gelen sanayici Süleyman Girit ise, "Kuş bilimi dünyada yaygın bir kuş gözetleme konusu ve yaygın bir hobi. Dünyada buna ciddi paralar harcanıyor. Özellikle Amerika ve Avrupa ülkelerinde bu daha da ciddi bir duyarlılıkla yürütülüyor. Kuyucuk Gölü'nün de bu zenginlikten pay alması, buraya kuş gözlemcilerini ve meraklılarını çekmesi çok doğal bir uzantı olur. Yeter ki biz bunları duyurma şansını elde edelim" diye konuştu.
Milliyet Gazetesi Karikatüristi Haslet Soyöz de, "Bu bölgenin şöyle bir şansı var; yapılaşma olayı çok az. Türkiye'nin bu konularda çok çok geç kalmasına rağmen böyle bir şansı yakalamış olması umut verici" şeklinde konuştu.
Model ve maket üretimi yapan Çağan Şekercioğlu'nun babası Mehmet Şekercioğlu, şunları söyledi:
"Türkiye'de; doğayı seven, ülkesini seven herkesin buraya gelip bu insanlara, yöre halkına destek olması ve buraları görmesi şart diye düşünüyorum. Burayı görmemek, mükemmel bir ülke olan Türkiye'nin diğer taraflarını görmemek gibi büyük bir kayıp diye düşünüyorum. İnşallah gelecekte devlet ve hükümetin desteğiyle buraları Avrupa çapında bir turizm, doğal koruma bölgesi olarak devam edecektir. Tek temennim ve dileğim, buraların yapılaşmayla bozulmamasıdır. Çünkü; burada yapıya ihtiyaç yoktur, burada
insana gerek yoktur. Buranın insanı, yöre halkı son derece bu işe uyumlu ve bayağı iyi bir çalışma götürüyorlar. İnşallah gelecek yıllarda daha da iyi olur diye düşünüyorum."

YEŞİL KERTENKELE İLGİ ODAĞI OLDU
207 kuş türünün yanında; kertenkele, kurbağa, kelebek ve daha bir çok türün bulunduğu Kuyucuk Gölü'nün gözde canlılarından yeşil kertenkele ise ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi. Dr. Çağan Şekercioglu, yakaladığı yeşil kertenkeleyi babası Mehmet Şekercioğlu'nun fötür şapkasına bıraktı. Burada objektiflere poz veren kertenkele keyifli dakikaların yaşanmasına neden oldu. Kertenkele daha sonra meraklı bakışlar arasında zıplayarak yeşillikler arasında kayboldu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 15:21:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?