6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Kuyucuk Gölü ramsar alanı oldu

Kırşehir'e ataması yapılan Vali Mehmet Ufuk Erden'in liderliğinde yıllardır uğraşılan Kuyucuk Gölü'nün Ramsar alanı olması kararı Resmi Gazete'nin internet sayfasında yayımlandı.


Kuyucuk Gölü'nün Ramsar adaylığı resmen kabul edildi ve Kuyucuk Gölü Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun ilk Ramsar alanı oldu. Bu da, Kuyucuk Gölü'nün Adana-Samsun hattının doğusundaki 350 bin kilometrekarelik, yani Almanya büyüklüğündeki bir alandaki ilk ve tek Ramsar alanı olması anlamına gelir. Bir sulak alanın Ramsar alanı olması, buranın dünyaca önemli olduğunu tescilliyor ve bir nevi altın madalya yerine geçiyor. Bu da, bu alanların doğa koruma ve doğa turizmi için dünyaca önem taşıdığını gösteriyor.


Haritası da Resmi Gazete'de yayımlanan Kuyucuk Gölü Ramsar Alanı'nın resmi yüzölçümü 416 hektarı kaplıyor. Bu alanın içine, Vali Erden'in desteğiyle bitirilmiş olan Türkiye'nin doğa koruma amacıyla yapılmış ilk adası da giriyor.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü'nün resmen Ramsar alanı olduğundan duyduğu mutluğu belirterek Vali Erden'e teşekkür etti. "Kars'tan Kırşehir'e tayini tüm Karslıları üzen Vali Erden, Kuyucuk Gölü'nün korunması, Ramsar olması ve doğa turizmi merkezi haline gelmesi için hiçbir desteğini esirgememişti" diyen Şekercioğlu, şunları söyledi:


"Bu tarihi karar, yıllardır süren bir ekip çalışmasının sonucudur. KuzeyDoga Derneği olarak, Kars Valiliği başta olmak üzere, Kars Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Kars Kafkas, ABD Stanford ve Kaliforniya Eyalet Üniversiteleri, Kars Belediyesi, Arpaçay ve Akyaka Kaymakamlıkları, Kuyucuk, Duraklı ve Carcıoğlu halkıyla elbirliğiyle, Kuyucuk Gölü'nün korunması, araştırılması, restorasyonu ve bir doğa turizmi merkezi olabilmesi için 2004 yılından bu yana çok çaba sarf ettik. Bu emeklerimiz en sonunda karşılığını buldu. Ramsar uzun ve zorlu bir süreç. Ama en zor aşamayı geçtik. Son aşama ise, Uluslararası Ramsar Sekreterliği'ne Kuyucuk Gölü resmi bilgi formunu yollayarak, Kuyucuk'un Ramsar veri tabanına işlenmesidir. Bunu da KuzeyDoğa Derneği olarak bir an önce yapacağız ve Kuyucuk dünya çapında hak ettiği konuma gelecektir. Kuyucuk Gölü'nün Ramsar olması, tüm Karslılara hayırlı ve uğurlu olsun. KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Türkiye'nin doğasını korumak için çalışan bir doğabilimci olarak, sayın Valimiz Mehmet Ufuk Erden'e, Kars'ın doğasını korumak ve tanıtmak için verdiği emekler için gönülden teşekkür ediyorum. Kendisini çok özleyeceğiz. Eşine çok az rastlanan bir çevresel hassasiyet gösteren valimiz, bilimsel verilerin ışığında, Kuyucuk Gölü başta olmak üzere Kars'ın doğasının korunması, tanıtılması ve Kars'ta doğa turizminin geliştirilmesi için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Kendisine Kuyucuk Gölü'ndeki çalışmalarımızla ilgili verdiğimiz ilk brifingden sadece 4 gün sonra Kuyucuk Gölü'ne gelmiş, sürekli desteği
sayesinde Kuyucuk'un korunması, araştırılması ve Ramsar statüsü kazanması çalışmaları büyük bir ivme kazanmıştır. İngiltere'nin en önemli çevre ödülü olan Whitley Gold ödülü başvurusunda derneğimize referans olmuş ve kendisinin desteği ödül komitesini çok etkilemiştir. Daha sonra Ramsar sürecinde hiçbir yardımı esirgememiş, sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'ı Kuyucuk Doğa Festivali'ne getirmiş, Türkiye doğa koruma tarihinde bir çığır açan Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti'ni ikiye bölen eski yolun ada yapılması için gereken desteği vermiş, Avrupa'nın Seçkin Turizm Cennetleri (EDEN) seçim komitesini bizzat ağırlayarak Kars'ın Türkiye birincisi olmasına yardımcı olmuş ve Kars'ın doğası, tanıtımı ve doğa turizmi için çok çaba sarf etmiştir. Kendisinin çevre konusundaki çalışmaları Kars'ın doğası ve doğa turizmi için yıllarca devam edecek kazançlar sağlamıştır. Ümidimiz, bu destek ve duyarlılığın unutulmaması ve valimizin öncülüğünde Kuyucuk'da yapılmış olan Türkiye'nin ilk çevre koruma amaçlı adasının 'Erden Ada' olarak hatırlanmasıdır. Sayın valimizin Kırşehir'e gitmesi bizi ve diğer Karslı doğaseverleri üzdüyse de, dileğimiz yeni valimiz Ahmet Kara'nın çevre ve doğa turizmi konusunda aynı hassasiyeti göstermesidir. Bu şekilde Kars doğa koruma konusunda öncülüğünü devam ettirecek ve artan doğa turizmi bölgenin ekonomisine, tanıtımına ve prestijine çok şeyler katacaktır. Valimiz Mehmet Ufuk Erden'in Kırşehir'e gitmesi konusunda tek tesellimiz, Kırşehir'in doğasının, özellikle de yok olmak üzere olan
Ramsar alanı Seyfe Gölü'nün, Sayın Erden'in çevresel hassasiyetine ve liderliğine çok ihtiyacı olmasıdır. Ne ilginçtir ki Sayın Valimiz Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar alanı Kuyucuk Gölü'nü barındıran Kars'tan, yanlış ve yasadışı sulamadan dolayı kuruyup Ramsar statüsünü kaybetme eşiğine gelmiş olan Seyfe Gölü'nün bulunduğu Kırşehir'e gitmektedir. Daha bu hafta, Seyfe Gölü'nü kurtarmak için seferberlik ilan edilmiştir. Kars'ın kaybı Kırşehir'in kazancı olacak ve umuyoruz ki Sayın Erden'in öncülüğünde Seyfe Gölü
kuruyup yok olmaktan kurtulacaktır. Sayın valimize yeni görevinde başarılar diler, Kars'ın doğası ve doğa turizmi için yaptığı eşsiz hizmetlerden dolayı Kars halkı ve tüm doğaseverler adına kendisine çok teşekkür ederiz"

RAMSAR NEDİR?
İran'ın bir şehri olan Ramsar'da 1971'de imzalanan anlaşma sonucu dünyanın en önemli sulak alanlarının tescillenmesine karar verilmişti. Ramsar statüsü kazanmak, bir sulak alanın bir nevi altın madalya ya da beş yıldız kazanması demektir. Bir yerin Ramsar alanı olması için Dünya Ramsar Sekreterliği'nin belirlediği bilimsel kriterlere uygunluk göstermesi ve dünya çapında önem taşıması gerekiyor. Bu kriterlere uygunluk sağlayan alanları değerlendirip, Ramsar Sekreterliği'ne yollama kararını, sadece ülkenin
sulak alanlar komisyonu verebiliyor. Dokuz kriterden birini karşılamak Ramsar alanı olmaya hak kazanmak demek oluyor. Son beş yıldır KuzeyDoğa Derneği'nin, Kuyucuk Gölü'nde topladığı bilimsel veriler ise, alanın bir değil, beş ayrı Ramsar kriterini karşıladığını gösterdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 16:46:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?